SVI BI IMALI KORISTI

Njemački ekonomski institut detektirao način da se u EU znatno potakne gospodarski rast

Uklanjanje tih prepreka moglo bi povećati BDP EU

Reichstag je zgrada u Berlinu

 Jochen Tack/alamy/alamy/profimedia

Uklanjanje prepreka prekograničnoj trgovini uslugama u EU moglo bi znatno potaknuti gospodarski rast, utvrdio je njemački ekonomski institut ifo, a najveće dobitnice bile bi Njemačka, Francuska i Irska.

"Uslužni sektor bio je značajan pokretač gospodarskog rasta u proteklim desetljećima, ali članice EU-a i dalje ustraju u značajnim preprekama na granicama", rekao je koautor studije Florian Dorn.

"Raznoliki sustavi propisa u EU, njih 27, s različitim odredbama i preprekama za pristup tržištu, otežavaju u znatnoj mjeri prekograničnu trgovinu uslugama", dodao je Dorn.

Uklanjanje prepreka moglo bi povećati BDP EU-a za 2,3 posto, što odgovara 353 milijarde eura, izračunali su u ifo-u.

Sve bi zemlje EU-a mogle imati koristi od izmjena propisa i smanjenja birokracije, ali najveće dobitnice bile bi Njemačka, Francuska i Irska, pokazuju izračuni.

Najviše bi koristi imala Njemačka, s gotovo polovinom udjela u procijenjenom snažnijem gospodarskom rastu, pokazuje istraživanje.

Njemački BDP mogao bi porasti gotovo dva posto, odnosno za 68 milijardi eura, rekla je koautorica istraživanja Lisandra Flach, zahvaljujući "snažnijoj sinergiji industrije i usluga".

Udio usluga u njemačkom BDP-u trenutno iznosi oko 70 posto, prema ministarstvu gospodarstva, a usluge korporativnom sektoru bile su glavni oslonac gospodarstvu na početku godine.

Udio Francuske iznosio bi 18 posto, uz povećanje BDP-a za čak 38 milijardi eura. Na trećem je mjestu Irska s procijenjenim udjelom u povećanju BDP-a od 12 posto, izračunali su autori istraživanja, a na četvrtom Italija s udjelom od devet posto.

I Belgija bi imala koristi od uklanjanja prepreka trgovini uslugama, s udjelom u rastu od sedam posto, kao i sve ostale zemlje EU-a, izračunali su autori istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 13:03