CIJENE LETE U NEBO

Pakete šaljemo i primamo više nego ikad prije: Može li to promijeniti cijena koja je danas objavljena

Na popisu koji se sastoji od 31 kategorije djelatnosti, samo su u tri slučajeva usluge pojeftinile

Poštari (ilustracija)

 /Cropix

Pakete šaljemo i primamo više nego ikad prije, a upravo su usluge iz kategorije Poštanskih i kurirskih djelatnosti u prvom tromjesečju ove godine znatno poskupjele u odnosu na isto razdoblje lani - čak 19 posto. Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku, koji redovito prati cijene koje plaćamo u uslužnim djelatnostima, pokazuju da je veći rast zabilježen samo u kategoriji koja objedinjuje Ostale stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (za 22,4 posto). Zaštitne i istražne djelatnosti su u godinu dana poskupjele 15 posto.

Na popisu koji se sastoji od 31 kategorije djelatnosti, samo su u tri slučajeva usluge pojeftinile - Emitiranje programa za 6,5 posto, Informacijske Informacijske uslužne djelatnosti (za 5,7 posto) te Putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima za neznatnih 0,6 posto.

Kada se sve zbroji, cijene uslužnih djelatnosti pružatelja usluga u prvom tromjesečju 2024. su u prosjeku porasle za 5,5 posto.

Kada se cijene usporede s onima u prethodnom tromjesečju, rast skoro četiri puta manjih 1,4 posto. Ipak, kada se pogledaju podaci za pojedine djelatnosti, raspon vrijednosti je jako velik. Tako su cijene u slučaju Vodenog prijevoza rasle za čak 27,2 posto, a u djelatnosti smještaja pale za 5,7 posto. U kategoriji s najvećim rastom u godinu dana (Poštanske i kurirske usluge) u tri mjeseca je došlo do poskupljenja od 3,5 posto.

Kada se cijene iz prvog kvartala ove godine usporede s onima 2021., najveće poskupljenje je zabilježeno u slučaju Ostalih stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (+40,7 posto), Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića (+36,6 posto) te Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+32,1 posto). Pojeftinilo je samo Emitiranje programa i to za 0,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 21:54