ZABRINJAVAJUĆI TREND

Četvrtina samozaposlenih u EU u riziku je od siromaštva: U tri zemlje situacija je kritična, evo kako se drže Hrvati

Najgora situacija za samozaposlene je u Rumunjskoj, Portugalu i Estoniji

Ilustracija

 Sila Tiptanatoranin/Alamy/Alamy/Profimedia/Sila Tiptanatoranin/Alamy/Alamy/Profimedia

Gotovo četvrtina svih samozaposlenih na području EU starijih od 18 godina u riziku je od siromaštva i socijalne ekskluzije, a najgora je situacija sa samozaposlenima u Rumunjskoj, Portugalu i Estoniji, pokazali su podaci Eurostata prema kojima je u 2021. godini u riziku od siromaštva čak 23,6 posto samozaposlenih Europljana.

Znakovito je da su samozaposleni jedina skupina na području EU koja je lani u odnosu na godinu ranije zabilježila pogoršavanje situacije - odnosno rizik od siromaštva za njih je porastao u iznosu od jednog postotnog boda, iako je u istom razdoblju rizik od siromaštva kod nezaposlenih, umirovljenika i zaposlenih pao od 0,3 do 1,6 posto, najviše kod onih prvih.

Stanje u Rumunjskoj je posebno loše pa podaci pokazuju da je tamo u riziku od siromaštva više od 70 posto samozaposlenih, u Portugalu je to 32,4, a u Estoniji 32,2 posto, dok neke zemlje istovremeno pokazuju da se kod njih rizik od siromaštva za samozaposlene osobe smanjio, poput Mađarske i Irske kod kojih je ta stopa u odnosu na godinu ranije pala za 3,2 odnosno 3,7 posto.

Podaci za Hrvatsku, barem kada je u pitanju statistika, pokazuju da se naši samozaposleni još uvijek drže - u riziku od siromaštva njih je oko 17 posto, što je malo više nego u prijašnjoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:57