TRAŽE SE UZROCI

Brojke zaposlenih zbunile i stručnjake, bujaju novi poslovi: Najviše novih radnih mjesta više nije u građevinarstvu...

Svi se pitaju što je potaklo zapošljavanje u ovim sektorima

Ilustrativna konferencija

 Mihajlo Maricic/Panthermedia/Profimedia/Mihajlo Maricic/panthermedia/profimedia

U otvaranju radnih mjesta, barem prema podacima HZMO-a o broju osiguranika, dugo su predvodili građevinarstvo, informacije i komunikacije, smještaj i usluživanje hrane, ali u posljednje vrijeme na prvom su mjestu "stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti". U godinu dana broj osiguranika povećan je za 7768 osoba, pa ih je u tom sektoru sada 108.840. Slijede ugostiteljstvo i turizam (7678), građevinarstvo (4914) te prijevoz i skladištenje (3877). Što je to potaknulo zapošljavanje u sektoru stručnih znanstvenih i tehničkih djelatnosti?

Fondovi EU

Prema Nacionalnoj klasifikaciji, sektor obuhvaća poslove u područjima: računovodstvo/knjigovodstvo, upravljanje i odnosi s javnošću, arhitektura i tehničko ispitivanje/analiza, znanstveno istraživanje i razvoj, promidžba i istraživanje tržišta/javnog mnijenja, dizajnerske i fotografske djelatnosti, prevoditelji/tumači, veterinarske djelatnosti. Najveći dio porasta, oko 65 posto, odnosi se na poslove upravljanja i odnosa s javnošću, s 5071 osiguranikom više, a slijede arhitektura i tehničko ispitivanje/analiza s njih 1226.

Iako nema jednoznačnog odgovora zašto buja upravo ovaj sektor profesionalnih i poslovnih usluga, pretpostavlja se da razloge treba tražiti u slijevanju novca iz fondova EU, većim potrebama u poslovima upravljanja i savjetovanja, ali i u daljnjem zamahu PR industrije. U HGK navode da je vidljiv porast zapošljivosti visoko školovanog kadra u području informacijskih tehnologija, obrazovanja, kulture i zdravstva te se pozitivni trendovi ostvaruju "i zahvaljujući povećanom korištenju fondova EU u svim sektorima gospodarstva, rastu BDP-a, poduzetničkim inicijativama, ali i stranim investicijama".

Osobni kontakti i LinkedIn

Broj osiguranika smatra se dobrim indikatorom razine zaposlenosti, ali iz podataka proizlazi da od onih koji uplaćuju staž u "stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima" svaki treći nije zaposlen u nekoj "pravnoj osobi". Jer, prema podacima DZS-a, u toj je djelatnosti ukupno 70.238 zaposlenih, što znači da ih je manje nego osiguranika za oko 38 tisuća. To pokazuje da su u kreiranju novih poslova trenutačno najaktivniji profesionalci "samostalci".

Kada je riječ o broju traženih radnika putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, podaci ne upućuju na značajnije povećanje traženih radnika u ovoj brzorastućoj kategoriji. No, napominju da praksa pokazuje kako se stručnjaci najčešće zapošljavanju "putem osobnih kontakata, preko LinkedIna, odabirom najboljih studenata direktno s fakulteta i sl. Preko HZZ-a najveći broj radnika u lipnju zaposlilo se u djelatnosti smještaja, pripreme i usluživanja hrane (2387), u trgovini (1511) i u prerađivačkoj industriji (1191).

Sve zbog novca iz Europe

1. U godinu dana broj osiguranika u "stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima" povećan je za 7768 osoba, pa ih je u tom sektoru sada 108.840

2. Najveći dio porasta, oko 65 posto, odnosi se na poslove upravljanja i odnosa s javnošću, s 5071 više osiguranika, a slijedi arhitektura i tehničko ispitivanje/analiza s 1226

3. Iako nema jednoznačnog odgovora zašto buja sektor profesionalnih i poslovnih usluga, pretpostavlja se da razloge treba tražiti u slijevanju novca iz fondova EU, ali i u daljnjem zamahu PR industrije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:01