TOP 1500 partner

Bina Istra: Posvećeni misiji pružanja sigurne, učinkovite i održive prometne infrastrukture

Osiguranih dodatnih 240 milijuna eura za završetak ključnih projekata omogućava nove investicije i razvoj projekata, čime se učvršćuje pozicija Bine Istre kao pouzdanog partnera u infrastrukturnom razvoju Hrvatske

Bina Istra

 BINA ISTRA/

Bina Istra d.d., vodeća tvrtka u sektoru infrastrukture i upravljanja autocestama, svoj uspješni put u 2024. godini nastavlja nizom značajnih projekata i inicijativa. Ova godina donijela je brojne infrastrukturne radove koji će dodatno unaprijediti prometnu povezanost, sigurnost i efikasnost na cestama kojima upravlja Bina Istra.

Donosimo pregled najvažnijih događanja i rezultata koji su obilježili ovu poslovnu godinu. Jedan od najvažnijih projekata ove godine bio je završetak građevinskih radova na proboju nove cijevi tunela Učka. Nova cijev, duga 5,6 kilometara, bit će puštena u promet u rujnu 2024. godine. Ovaj projekt predstavlja važan korak u poboljšanju povezanosti Istarske i Primorsko-goranske županije. Osim povećanja sigurnosti prometa, nova cijev omogućit će brži protok vozila i usklađivanje s europskim sigurnosnim standardima.

Tijekom izgradnje korištene su najmodernije tehnike gradnje, uključujući tekuće eksplozive, pokretne trake za odvoz materijala, suvremeni sustavi probijanja i iskopa materijala te je utrošeno preko 3000 tona čelika. Ovi tehnološki napredni pristupi omogućili su brzo i učinkovito izvođenje radova unatoč brojnim izazovima, kao što su složena geološka situacija i zahtjevi za minimalnim utjecajem na postojeći promet.

Spojit će Učku i Matulje

Paralelno s radovima na tunelu Učka, Bina Istra nastavila je s razvojem projekta. Zatvorena je financijska konstrukcija i započeti su radovi na dionici autoceste od 10 kilometara koja će spojiti Učku i Matulje. Ova dionica, zajedno s dupliranjem mosta Mirna i vijadukta Limska draga, poboljšat će prometnu povezanost Istre s ostatkom Hrvatske. Planirani završetak radova na ovoj dionici je unutar tri godine, što će korisnicima omogućiti putovanje od Pule do Zagreba za samo dva i pol sata, bez zaustavljanja. Projekt uključuje brojne ekološke mjere koje su ključne za poboljšanje kvalitete života zajednice uz prometnicu. Zaštita od buke na preko šest kilometara i zatvoreni sustavi odvodnje osigurat će da utjecaj na okolinu bude minimalan. Također, u suradnji s lokalnim zajednicama razvijaju se nove pristupne točke koje će olakšati promet i povećati sigurnost za sve sudionike u prometu.

image

Bina Istra

BINA ISTRA/

Najbolja usluga

Jedan od ključnih elemenata uspjeha Bine Istre je kontinuirano ulaganje u modernizaciju i održavanje postojećih infrastrukturnih objekata. Redovito i izvanredno održavanje tunela, mostova i vijadukata ključno je za osiguranje sigurnosti korisnika. Tijekom protekle godine uloženo je preko sedam milijuna eura u održavanje tunela Učka, čime je osigurano nesmetano i sigurno prometovanje za preko 12 milijuna korisnika godišnje. Unatoč teškom poslovnom kontekstu zbog galopirajuće inflacije, Bina Istra je uspješno zatvorila financijsku konstrukciju i osigurala dodatnih 240 milijuna eura za završetak ključnih projekata čime je ukupna investicija premašila iznos od milijardu eura.

Ova financijska stabilnost omogućuje daljnje investicije i razvoj novih projekata, čime se dodatno učvršćuje pozicija Bine Istre kao pouzdanog partnera u infrastrukturnom razvoju Hrvatske. Bina Istra ne staje na postignutom. Planovi za budućnost uključuju daljnji razvoj cestovne infrastrukture s fokusom na sigurnost, efikasnost i održivost. Nova dionica autoceste od Matulja do Učke, zajedno s modernizacijom postojećih struktura, ključni je projekt koji će donijeti dugoročne koristi za korisnike i lokalne zajednice.

U godinama koje dolaze Bina Istra će nastaviti raditi na unapređenju prometne mreže, koristeći najnovije tehnologije i ekološki prihvatljive prakse. Kroz ove napore, cilj nam je osigurati najbolju moguću uslugu za sve korisnike naših cesta, čime pridonosimo razvoju cjelokupnog gospodarstva i kvalitete života u regiji.

Kao zaključak, Bina Istra ostaje posvećena svojoj misiji pružanja sigurne, učinkovite i održive prometne infrastrukture. Zahvaljujemo svim korisnicima na povjerenju i podršci te se radujemo daljnjem razvoju i unapređenju naših usluga u narednim godinama.

Sadržaj nastao u suradnji s Bina Istrom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 01:36