PIŠE AUGUSTIN PALOKAJ

KOMENTAR Nepozivanje Crne Gore u NATO bila bi pobjeda Rusije

Članstvu u NATO savezu protive se prosrpske stranke u Crnoj Gori koje su se svojedobno protivile i crnogorskoj neovisnosti, pa je zbog toga društvo podijeljeno
 AFP

U Crnoj Gori postoje mnogi razlozi za prosvjede, pogotovo oko slobode medija, politizaciji sudstva i javne uprave, nedovoljnoj borbi protiv korupcije i mnogih drugih razloga. Iako je Crna Gora trenutno najnaprednija država regije u procesu euroatlantskih integracija, ni ona nije imuna na probleme koji postoje u drugim državama kandidatima za EU. To što je Crna Gora najbrža od svih u procesu pristupa EU djelomično govori i o ispunjavanju uvjeta od strane Crne Gore, ali više govori o samom procesu proširenja i slabom napretku drugih. Crna Gora savršeno ispunjava političke uvjete, u potpunosti usklađuje stavove u vanjskoj politici s onima EU i drugih zapadnih partnera, zbog čega je podržala i sankcije zapada protiv Rusije. Ali zaostaje u onom dijelu uvjeta koji se tiču pravih reformi i konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije, nepotizma i organiziranog kriminala.

Kako god bilo, Crna Gora je, prema mišljenju gotovo svih u NATO-u, ispunila uvjete za dobivanje pozivnice za članstvo. NATO ljestvicu demokratičnosti za potencijalne članice postavlja niže nego Europska unija. Tako je Albanija postala članicom NATO-a isti dan kada i Hrvatska, a u isto vrijeme nije ispunjavala minimum kriterija za stjecanje statusa kandidata za EU. Na NATO-vo inzistiranje na strogim kriterijima vladavine prava i poštivanje osnovnih načela demokracije i ljudskih sloboda neki mogu pokazati prstom prema Turskoj koja je jedna od najvažnijih članica tog saveza.

NATO se uglavnom vodi geostrateškim interesima kada odlučuje o novim članicama, naravno uz poštivanje minimalnih političkih uvjeta, što znači postojanje vladavine prava, trodiobe vlasti i demokratskog političkog nadzora oružanih snaga. Uz sve problem koje ima, Crna Gora je ispunila uvjete, a nema sumnje da bi njeno članstvo bilo od strateškog interesa za NATO. Time bi se zaokružio Jadransko-jonski prostor jer je Crna Gora jedina zapadnobalkanska, pa čak i jugoistočna država s izlaskom na more koja nije članica NATO-a. Više od toga to bio bi znak Rusiji da ona ne može spriječiti članstvo Crne Gore u NATO-u. To bi članstvo bilo pozitivno i za stabilnost regije i značilo i jačanje crnogorske državnosti jer nju utjecajni krugovi u Srbiji i u samoj Crnoj Gori ne doživljavaju kao trajnu državu.

Prosvjedi u Crnoj Gori, osim što imaju legitimne razloge, vjerojatno imaju za cilj i spriječiti dobivanje pozivnice za NATO. Tom članstvu se protive prosrpske političke stranke u Crnoj Gori koje su se protivile i crnogorskoj neovisnosti. Nije zato čudo što je Rusija već izdala dva priopćenja protiv ponašanja policije u Crnoj Gori, ali i dodala kako euroatlantske intergracije dovode do nestabilnosti i podjela.

Rusiji svakako nije u interesu da Crna Gora postane članica NATO-a. S druge strane, u NATO-u postoje države koje žele da se proširenje ne shvati kao provokacija Rusije. Neke žele da se osigura da to članstvo ne bude protiv volje građana, što je u Crnoj Gori osjetljivo pitanje jer je prema anketama društvo podijeljeno. NATO bi ipak na u prosincu trebao pozvati Crnu Goru u članstvo jer bi u suprotnom to bila ruska pobjeda u vrijeme kada Rusija ionako ima značajan utjecaj na Balkanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:42