KOMENTAR

Turski autokrat sada je jedina nada Merkel

(FILES) This file picture dated on February 25, 2014 shows Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan addressing members of his ruling AK Party (AKP) during a session at the Turkish parliament in Ankara. - Turkey's combative prime minister warned on March 20, 2014 that he would eradicate Twitter in the wake of damaging allegations of corruption in his inner circle that have spread across social networks in recent weeks. AFP PHOTO/ADEM ALTAN
 ADEM ALTAN/AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije u zavidnom položaju ako joj je turski predsjednik Recep Tyyip Erdoğan ostao glavna nada, ako ne i jedina, za rješenje izbjegličke krize koja joj svakim danom ugrožava i visoko povjerenje njemačkih građana koju je uživala godinama. Njezin posjet Turskoj u nedjelju se vidi kao prilika da u četiri oka s turskim predsjednikom postigne dogovor koji je EU pripremio, ali nema snage nametnuti. Njemačka nevladina udruga Europska inicijativa za stabilnost (ESI), koja već godinama prati i politiku EU prema Turskoj i pitanja vezana za izbjeglice i viznu liberalizaciju, zagovara izravni dogovor Njemačke i Turske o rješenju izbjegličke krize jer se na razini EU teže može doći do dogovora. ESI je u nedavnoj analizi poručio kako poboljšanje uvjeta za izbjeglice u turskim kampovima neće utjecati na njihove odluke da krenu prema EU.

Njemačka zbrinjava najveći broj izbjeglica koji dolaze u EU, a ogromna većina njih upravo želi ići u tu državu. To se neće uskoro promijeniti. Turska zbrinjava najveći broj izbjeglica u svijetu, a ni to se neće brzo promijeniti. Iz Turske i preko nje dolazi najveći broj izbjeglica u EU. Zato je dogovor Turske i Njemačke neophodan jer bez toga i neće biti rješenja. Koliko god neke države EU budu ojačale nadzor granica, na moru ili na kopnu, izbjeglice će pronaći put. Stručnjaci za migracije već upozoravaju da je u zapadnu Europu već stiglo više desetaka tisuća izbjeglica putem takozvane arktičke rute preko Rusije do sjevera Norveške.

Iako se val neće moći u potpunosti zaustaviti, Njemačkoj i cijeloj EU je potrebno da se on hitno uspori i smanji kako bi se lakše moglo upravljati situacijom. To je hitno potrebno i kancelarki Merkel. Turska tu uslugu može učiniti, ali zašto bi ako nema interesa. Brza vizna liberalizacija, odblokiravanje pristupnih pregovora za članstvo u EU, uspostava slobodnih zona na teritoriju Sirije, samo su neka od konkretnih očekivanja Turske kojoj nije previše stalo do tri milijarde eura koliko EU nudi za zadržavanje izbjeglica u Turskoj. I tu se za EU u rješenju jednog problema otvara nova dilema. Upravo Merkel, koja sada priznaje da se bez Turske ne može riješiti izbjeglička kriza, predvodi skupinu europskih lidera koji misle da Turskoj nije mjesto u EU, ni sada niti ubuduće. Erdoğan sada zna da EU treba njega više nego on EU, pa će to i iskoristiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:15