UTRKA ZA PANTOVČAK

KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA HDZ se ponaša kao da želi da Kolinda izgubi izbore

Ako stranka javno i očito namjerno dezavuira svoju predsjedničku kandidatkinju, kakvu poruku šalje njenim potencijalnim biračima
 Marko Todorov/CROPIX

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja stoji, realno govoreći, vrlo dobro u istraživanjima javnog mišljenja.

Kolinda Grabar Kitarović u posljednjih mjesec dana zaostaje za Ivom Josipovićem između 11 i 17 posto glasova, ovisno o agenciji koja provodi ankete: prekjučerašnji rezultat Ipsos Pulsa, prema kojemu gospođa Grabar Kitarović gubi s 14 posto, gotovo da je aritmetička sredina recentnih istraživanja.

U baš svim anketama dr. Josipović uvjerljivo pobjeđuje u drugom krugu.

Usprkos takvim rezultatima, HDZ-ova kandidatkinja ne treba biti razočarana.

S obzirom na sve brojnije pogreške u njenoj kampanji, Kolinda se, zapravo, vrlo dobro drži.

Zamislimo, primjerice, da je osam tjedana uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama glavno političko tijelo Demokratske stranke oštro ukorilo Baracka Obamu: Obamine bi brojke isti čas osjetno pale, a svi bi se američki mediji natjecali da svojim čitateljima i gledateljima objasne kakav to tsunami upravo poplavljuje jednu od dvije velike američke stranke.

Hrvatska demokratska zajednica dopustila si je, svejedno, luksuz da osam ili devet tjedana uoči hrvatskih predsjedničkih izbora javno kritizira vlastitu predsjedničku kandidatkinju!

Podsjetimo, poslije nedavne sjednice Predsjedništva HDZ-a, održane u Međimurju, izvor iz vodstva Hrvatske demokratske zajednice dojavio je baš svim važnijim medijima u zemlji kako je dio čelnika HDZ-a nezadovoljan javnim nastupima gospođe Grabar Kitarović pa je predsjednik stranke zadužen da razgovara sa stranačkom kandidatkinjom za predsjednicu Republike kako bi je, primjerice, uvjerio da javno i jasno kaže da je Josip Broz Tito bio zločinac (usput govoreći, u prekjučerašnjem, sasvim simpatičnom intervjuu za Novi list Grabar Kitarović odbila je tako kvalificirati Josipa Broza, nego je podcrtala značaj antifašističke borbe za Rijeku i Dalmaciju).

Ako HDZ javno i očigledno namjerno dezavuira svoju predsjedničku kandidatkinju, kakvu poruku stranka šalje njenim (kandidatkinjinim) potencijalnim biračima: da sadašnja Kolinda baš nije dobar materijal za predsjednicu (što će nam predsjednica čije izjave treba korigirati na sjednicama stranačkog vodstva), da HDZ ne stoji baš cijelim srcem iza svoje potencijalne predsjednice Republike ili da HDZ-u zapravo nije stalo do predsjedničkih izbora?

I dok je HDZ-ov javni napad na vlastitu predsjedničku kandidatkinju potpuno nerazumljiv, još je neobičnija apstinencija iz javnog života, u koju se gospođa Kolinda Grabar Kitarović bila upustila prošli tjedan.

Protekli je tjedan, naime, nesumnjivo jedan od politički uzbudljivijih u Hrvatskoj u posljednjih dosta vremena.

Uhićen je zagrebački gradonačelnik, u javnosti se istodobno vodila teška bitka oko referenduma protiv monetizacije autocesta, dok su ratni vojni invalidi započeli prosvjed ispred Ministarstva branitelja, zahtijevajući ostavku Freda Matića.

Kolinda Grabar Kitarović sve je te događaje prešutjela: HDZ-ova kandidatkinja nije značajnije javno istupala sve do subotnjeg intervjua u Novom listu.

Ako bilo koji političar želi postati predsjednik Republike, naprosto se mora redovito izjašnjavati o najvažnijim političkim događajima u zemlji, čak i da do izbora nije ostalo samo osam tjedana.

Kolinda Grabar Kitarović nije, međutim, sudjelovala u raspravama o slučaju Bandić.

Kolinda Grabar Kitarović posjetila je obitelj hrvatske braniteljice umrle na demonstracijama, što je pohvalno, empatično i pristojno, ali nije rekla trebaju li ministar branitelja i njegovi suradnici podnijeti ostavke.

Kolinda Grabar Kitarović još je početkom listopada načelno kazala da je protiv monetizacije, ali nije sudjelovala u raspravama o monetizaciji, koje su se rasplamsale u vrijeme prikupljanja potpisa za referendum.

HDZ-ova je kandidatkinja, dakle, zamalo nestala iz javnosti tijekom prilično važnih i uzbudljivih nekoliko dana, a njeno se ime većim slovima pojavilo u medijima jedino kada ju je napala vlastita stranka.

Sve je to potpuno nerazumljivo.

Elementarna pravila predsjedničkih kampanja nalažu da se dva mjeseca uoči izbora kandidati doslovno stalno pojavljuju u javnosti i da neumorno i energično, iz dana u dan, uvjeravaju glasače kako raspolažu rješenjima za ovaj ili onaj politički problem, za ovu ili onu kriznu situaciju te da imaju prepoznatljive i odlučne stavove o glavnim društvenim pitanjima.

Umjesto takvog, prirodnog ponašanja tijekom kampanje, Kolinda Grabar Kitarović izabrala je uvjetnu šutnju, koju je prekinula jedino prilično glasna pljuska iz vlastite stranke, te opsežni intervju važnim lokalnim novinama koji, međutim, nije imao osobito velik odjek u drugim medijima.

U ovom je trenutku potpuno nemoguće raspoznati strategiju Hrvatske demokratske zajednice prema predsjedničkim izborima.

Je li Karamarkov HDZ odlučio žrtvovati Kolindu Grabar Kitarović, baš kao što je Ivo Sanader prije skoro deset godina bio žrtvovao Jadranku Kosor na predsjedničkim izborima protiv Stjepana Mesića?

Ili se HDZ nada da će uspjeti kompromitirati Ivu Jospovića do te mjere da Kolindi Grabar Kitarović nije neophodna aktivnija kampanja? Ako je o tome riječ, najveća hrvatska stranka dosta loše stoji: pokušaji Gordana Jandrokovića i Davorina Mlakara da optuže dr. Josipovića za prosrpsku špijunažu pretvorili su se u potpuni debakl kada je Ivo Josipović, vrlo lako, dokazao da srpskom veleposlaniku nije donio nikakve državne dokumente, nego vlastite knjige.

Ili, uistinu, između sadašnjeg vodstva Hrvatske demokratske zajednice i njihove predsjedničke kandidatkinje postoje toliko velike svjetonazorske i političke razlike koje Kolindi Grabar Kitarović onemogućuju da vodi pravu predsjedničku kampanju (što ne bi bilo nemoguće: teško je povjerovati da Kolinda Grabar Kitarović podržava inkvizitorski prijedlog HDZ-a da žena koja se odluči na pobačaj prvo mora razgovarati sa svećenikom).

Štogod da je točno, Ivi Jospoviću sada je ponešto lakše nego početkom kolovoza kada je Kolinda Grabar Kitarović bila započela s kampanjom koja se u ono vrijeme činila mnogo agresivnijom i organiziranijom nego danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 23:01