GRAD ZRINSKIH

Odmorite dušu u centru Međimurja: Posjetite Čakovec, mali grad za velike emocije

Čakovec slovi kao najuređeniji grad kontinentalne Hrvatske koji ima bogatu povijest, ali i odlične gastronomske ponude
Stari grad Zrinski u Čakovcu
 Željko Hajdinjak/Cropix

Čakovec je mali grad za velike emocije. Centar Međimurja idealan je da se odmori duša, uroni u bogatu povijest s velikanima Zrinskim, opusti uz međimurske gastro delicije i bude dijelom uzbudljivih događanja.

Csáktornya - Čakovec nekad
Kažu da je sveta zemlja tamo gdje je tlo omeđeno vodom. Rijekama. I da je taj kraj kao raj ugodan. Međimurje je okruženo Dravom i Murom, a pjesma kaže "kak’ raj je lepi" i Čakovec je u njemu.
Već i površan pogled u daljnju povijest Čakovca u prvi plan stavlja plemićku obitelj Zrinski koja je gradu još u 16. stoljeću dala hrvatski pečat, pečat Europljana.
Prije njih u Čakovcu su se gospodari izmjenjivali i činili život burnim i neizvjesnim, a takav dio povijesti pripisuje se i dobu grofa Čakija (Csaky) koji je u prvoj polovici 13. stoljeća ovdje podigao drvenu utvrdu nazvanu Čakov toranj (Chakia turris). Tako je nastala Csáktornya, a u vremenu koje će doći grad će se nastaviti razvijati.
Slavne trenutke Čakovec je proživljavao u 19. stoljeću. Slobodnim kraljevskim gradom proglašen je 1848. godine kada dobiva prvu željezničku prugu u Hrvatskoj. Pokreće se industrija, uvodi električna rasvjeta, otvara se telefonska centrala.

image
Barokna aritektura u Čakovcu
Xbrchx/Getty Images/istockphoto


Čakovec danas
U jesen Čakovec miriše na suho voće i uranja namjernike u najbolje od plodova zemlje, u proljeće ima aromu cvijeća koje se budi, zimi je čakovečko nebo poput čipke koja ukrašava hladne dane, a ljeti grad ubrzava ritam života.
Uz mirise proljetnog cvijeća, 29. svibnja Čakovec slavi rođendan. Na taj je dan 1579. godine knez Juraj Zrinski dodijelio privilegije stanovnicima podgrađa čakovečke utvrde, čime je stvorena osnova za razvoj Čakovca kao slobodnog trgovišta.
Već prvi dojmovi o Čakovcu posjetitelje ne ostavljaju ravnodušnima. Hortikulturi i čistoći u gradu pridaju veliku važnost pa je Čakovec višestruki nositelj titule najuređenijeg grada u kontinentalnoj Hrvatskoj. U društvu je najpoželjnijih gradova za život u domovini i perspektivno sjecište gospodarskih tokova.
Kreativci, vizionari, obrtnici, poduzetnici, stratezi, građani: sve je to Čakovec sa svojim ključem u ruci - ljudima i vrijednim međimurskim rukama.

image
Centar grada, Čakovec.
Dreamer4787/Getty Images/istockphoto


Obitelj Zrinski
Obitelj Zrinski svoj je ugled u europskim plemićkim krugovima njegovala punih 300 godina. Dio toga sjaja s velikom je naklonošću davala i Čakovcu, Međimurju, u čiji posjed dolaze sredinom 16. stoljeća. Poznati po ratnim pohodima, Zrinski su gradu dali kulturnu i vjersku prepoznatljivost, doveli franjevce i oplemenili društveni život.
Njihove kurije i dvorci sačuvani su u cijelom Međimurju, a u srcu Čakovca nalazi se Perivoj Zrinski u kojemu dominira prekrasan dvorac. U tom lijepom zdanju, Starom gradu, djeluje Muzej Međimurja s fundusom od preko 17 tisuća izložaka arheološke, etnografske i povijesne zbirke te likovne galerije.
Živopisni simbol grada danas je i Zrinska garda Čakovca, povijesna vojna postrojba čija se atraktivnost mjeri u europskim razmjerima, kao nekad i ugled Zrinskih.
Na imenu Zrinskih Čakovec danas gradi velik dio svoje prepoznatljivosti.

image
Dvorac Zrinskih
Željko Hajdinjak/Cropix


Gastro Čakovec
Međimurci rado kažu da u Međimurju počinju Alpe pa se mnogi kulinarski specijaliteti oslanjaju na tradiciju alpskih zemalja. Čakovec u tome prednjači.
Uz snažne, prepoznatljive okuse brdskog kraja, protkane onima iz Panonske nizine, na stolu čakovečkih gurmana naći će se tragovi egzotičnih jela i začina. Čakovečke menije obogaćuju i gastronomski utjecaji susjednih zemalja, osobito u pripremi juha i gulaša, a potom i tjestenina poput krpica i žličnjaka.
Po tradiciji se u Čakovcu kuha pretepena juha, a kao hladno predjelo se poslužuju meso ‘z tiblice i sir turoš. Meso u temfanju s hajdinom kašom uvijek poziva na još, osobito kad je poslužena i salata začinjena okusom i mirisom bogatim bučinim uljem.
Domaća slastica međimurska gibanica nadaleko je poznata, a neovisno o tome što je na stolu, Čakovčani će počastiti nepce kvalitetnim vinom dozrelim na međimurskom tlu.

Sport
Iako mali, Čakovec je sportski veliki grad. Kruna svih uspjeha i izvanserijske prepoznatljivosti Čakovca, Međimurja i Hrvatske u globalnim razmjerima je olimpijsko srebro gimnastičara Filipa Udea na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Čakovčani su jako ponosni na Filipa Udea i njegovo srebro, koje su doživljavali svojim.
Čakovčanke i Čakovčani vole sport, rekreaciju i kretanje. Svaki od sportova ima svoje mjesto u gradu. Čakovec je bogat sportskim dvoranama, grad ima nogometni i atletski stadion Mladost, Gradski bazen “Marija Ružić“, teniske terene na kojima se igraju međunarodni turniri, a nose ime Čakovčanca Franje Punčeca, svjetskog teniskog asa i jednog od najboljih hrvatskih sportaša 20. stoljeća.
Od lipnja 2015. Čakovec je bogatiji za još jedan sportski sadržaj. Na prostoru pokraj Gradskih bazena „Marija Ružić“ otvoreni su Adventure mini-golf tereni, prvi takve vrste u Hrvatskoj. Zahvaljujući tim terenima, Hrvatska je upisana na golf karti Europe, a osim zabave i rekreacije, predviđena su i mini-golf natjecanja.
Mini-golf je sport koji okuplja više od 20 milijuna aktivnih i rekreativnih igrača i pogodan je za sve generacije.

Kultura
Svi će se Čakovčani složiti da se u najstariji i najznačajniji kulturni događaj u Međimurju ubraja Majski muzički memorijal (MMM), posvećen skladatelju Josipu Štolceru Slavenskom, rođenom 1896. u Čakovcu. Osobito su ponosni na Gradski mješoviti zbor koji nosi ime velikog skladatelja i dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada.
Čakovečka Škola animiranog filma, osnovana 1975. godine, jedan je od najstarijih hrvatskih dječjih kinoklubova, Čakovec četvrtkom nije samo čakovečka, nego i međimurska kazališna legenda, a Festival profesionalnih kazališta za djecu i mlade, pod okriljem Hrvatskoga centra ASSITEJ, izazov je teatru za djecu i mlade tijekom listopada.
Velike zasluge za to pripadaju domaćinima, kazališnoj skupini Pinklec. Jesen je, pak, vrijeme za još glazbe.
Studeni je mjesec za Jazz Fair kad se u Centru za kulturu svira jazz svih smjerova. Velik doprinos i pečat festivalu daje izvrsni, međunarodno priznati čakovečki Big Band, osnovan 1995. godine.

Nagrade
Hrvatska turistička zajednica ne odolijeva nastojanjima Čakovčana da svoj grad ukrase atributom "hrvatskoga cvjetnjaka". Triput je zaredom, od 2008. do 2010. godine, Čakovec nagrađen naslovom najuređenijega grada kontinentalne Hrvatske i plaketom Zeleni cvijet sa zlatnim znakom. Neka od dobivenih priznanja pripisana su i ulici u srcu grada, Ulici Katarine Zrinski, koja je 2008. proglašena najljepšom ulicom kontinentalne Hrvatske.
Žila kucavica gradskog cvjetnjaka je Perivoj Zrinski, zaštićeni spomenik parkovne arhitekture. Perivoj Zrinski je 2011. godine proglašen najuređenijim parkom kontinentalne Hrvatske.
Centrom Čakovca poput cvjetnih vrtova dominiraju žardinijere, a tegle sa šarenim ukrasima uljepšavaju svaki prozor i balkon. Mirisi cvijeća i ukrasnih grmova u proljeće miješaju se sa svježinom gradskih fontana, a uz središnje prometnice pruža se pogled koji pobuđuje ugodu.
Čakovčani ne dvoje da i dalje zaslužuju naslov najuređenijega grada kontinentalne Hrvatske.

image
Parkovi u Čakovcu jedni su od najljepših u kontinentalnoj Hrvatskoj.
Xbrchx/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:48