INVESTICIJA

Veliki planovi na sjeveru Hrvatske: Prelog uskoro dobiva kamp namijenjen aktivnom odmoru

Uz jezero će se graditi 60 drvenih kućica za goste, promatračnica za gledanje ptica, uredit će se igrališta i zelene površine...

Renderi budućeg kampa za aktivni odmor u Prelogu

 Marina Prelog/

Marina Prelog skriveni je adut međimurskog turizma. Iako je hotel Panorama, na istom potezu uz hidroakumulacijsko jezero na Dravi, sve popularniji sudionik sportskog turizma, Marina je kao uspavana ljepotica dugo čekala buđenje. Ono je i uslijedilo, i to ne bilo kakvo. Uz ono što predstoji, "čuje" se zvuk fanfara u pozadini. Samo za početak će u Marinu biti uloženo pet milijuna kuna, respektabilni iznos za ulaganje u mikro zonu kontinentalnog turizma, osobito ako se ta zona nalazi na sjeveru Hrvatske.

image

Renderi budućeg kampa za aktivni odmor u Prelogu

Marina Prelog/

Iako je turizam na kontinentu sve popularniji i s pandemijom je izrastao u ozbiljnu turističku nišu, s kontinentom kao da se još uvijek ozbiljno ne računa. Ipak, mali se Prelog uspio nametnuti pa je kroz program hrvatsko-mađarske suradnje, u sklopu projekta "Aqua Adventures", dobio više od pola milijuna eura za uređenje turističke ponude na jezerima pored Preloga. Uz novac koji ulaže Europa, i Grad Prelog dodat će svojih 15 posto, što znači da će Marina biti uređena za ozbiljnih 662 tisuće eura. Istodobno će s druge strane granice, gotovo jednaki iznos Mađari uložiti u izgradnju i uređenje na jezerima uz Kistolmács.

Sportsko-rekreacijska zona Marina Prelog, na najvećem akumulacijskom jezeru u Hrvatskoj, u budućnosti će biti kamp namijenjen aktivnom odmoru. I bliska je to budućnost, početkom 2023. godine radovi bi trebali biti gotovi.

image

Renderi budućeg kampa za aktivni odmor u Prelogu

Marina Prelog/

Uz jezero će se graditi 60 drvenih kućica za boravak gostiju, drvena promatračnica za promatranje brojnih vrsta ptica, uredit će se četiri igrališta za odbojku na pijesku, zelene površine i pristupni putevi. Marina će, također, dobiti i dvije sanitarne zgrade s tuševima. Priločani, kako se ovdje nazivaju, planiraju nabaviti čamce i kajake, a nakon aktivno će provedenog dana, dobro doći odmor uz vrtni grill. U Marini Prelog sagradit će ih se 15.

Iako će Marina već i sama biti zanimljiva, uz hotel Panorama u neposrednoj blizini, destinacija će biti itekako atraktivna. Obje lokacije posvećene sportu, idealno se nadopunjuju.

Hotel koji vodi Dragica Domjanić idealna je destinacija za sve koji vole rekreaciju i sport, fino jesti, dobro se naspavati i sve to pod istim krovom s četiri zvjezdice.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Godinama unatrag hotel su otkrili hrvatski rukometni reprezentativci kao idealan za pripreme uoči velikih natjecanja. I dok muška reprezentacija mijenja lokacije, ženski nacionalni tim vjeran je Prelogu i Panorami.

image

Direktorica hotela Panorama Dragica Domjanić

Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Cure su tu kao doma. Iako je kapacitetom odavno nadmašio klasični obiteljski hotel, Dragica Domjanić i dalje ga vodi prema istom principu. Osobno vodi brigu o svemu i rado je na raspolaganju gostima.

Čak i da ne znamo kako direktorica (ne voli da se kaže "vlasnica", "jer to je obiteljski hotel") ima nevjerojatnu volju da u nemalom hotelu rekreira domaći ugođaj, jedan od razloga rukometne je ljubavi s Panoramom već na prvi pogled jasan. Prvo je mala, intimna recepcija koja ne daje naslutiti o kolikom je hotelu riječ, a s druge strane zida je rukometna dvorana. Prava, do zadnjeg metra "pravcata", rukometna dvorana. Ima i montažne tribine za gledalište.

Ne čini nam se da u Hrvatskoj postoji još jedan hotel s rukometnom dvoranom pod istim krovom. Tako se teretana, plesna dvorana, balon za tenis, igrališta za odbojku na pijesku, "stijena" za slobodno penjanje i ostali sportski sadržaji, čine konfekcijskom opremom.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Dok u Panorami mogu igrati tenis, mali nogomet, rukomet, penjati se, bildati mišiće u teretani ili odigrati badminton, u Marini Prelog gosti će se uglavnom posvetiti sportovima na vodi. Veslačka škola za kanuiste jedna su od skorašnjih aktivnosti.

Međimurje se, u svom turističkom brendiranju, promovira kao regija sporta, zdravlja i aktivnog odmora, odnedavno i uz međunarodnu podršku. Međimurje je, naime, dobilo titulu Europske regije sporta za 2022. godinu. Time je ta najmanja, pogranična županija na sjeveru, prva u Hrvatskoj ponijela titulu koju dodjeljuje Udruženje europskih prijestolnica i gradova sportova ACES Europe, neprofitne udruge sa sjedištem u Bruxellesu. Na površini od tek 729,58 km2 ima više od 400 sportskih udruga i oko 15.000 sportaša. Međimurci imaju 6000 registriranih nogometaša, što je jedan na 18 stanovnika. Čak je 70 aktivnih nogometnih klubova. S tim podacima na umu, ne čudi da se regija koja i sama voli sport, okrenula sportskom turizmu. Osobito u Prelogu.

Umore li se od sportskih aktivnosti, turisti će se s promatračnica u Marini moći posvetiti promatranju ptica. Međimurskim nebom lete zanimljive autohtone vrste. Kada projekt završi, Grad najavljuje i otvaranje beach bara.

Bicikliranje po nasipu od jezera do grada, podrazumijeva se. Iako, tko dođe na potez od Marine do Panorame, teško da će okrenuti biciklom prema gradu. Sve što treba i zahtjevnijem gostu, tu će pronaći. Roštilj ili međimurski gastro užici, kako je kome po volji.

Tu je jedno od najvećih uzgajališta pastrva u zemlji.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Mladoj kuharici Ines ne manjka znanja iz tradicionalne međimurske kuhinje, ali voli i izazove. Tako će poput svakog chefa koji drži do sebe, receptima dati i svoj štih. Jede li se riba, jasno riječna, pastrva u kukuruznom brašnu je tradicija, ali tu, uz akumulacijsko jezero Donja Dubrava, moguće je dobiti i konfitiranu pastrvu s kremom od pečenog batata, čipsom od riblje kože i s povrćem na maslacu. I veloute juhu od pastrve sa zapečenom palentom i komadićem pržene pastrve, gušt je pojesti. Chefica se zaigrala i s Međimurskom gibanicom i zanimljivo ju "dekonstruirala". Glavnu namirnicu, mak, ona je stavila u biskvit, krema je od ricotta sira, tu je orah pasta, čips od karamelizirane jabuke i coolie od jabuke.

Ostane li se na tradiciji, pretepena međimurska juha mora se probati kad si u Međimurju. Buncek narezan na kockice prepeče se na kosanoj masti, doda se voda, smućkano vrhnje i brašno. Preporučujemo dodati hajdinsku kašu. U regiji poznatoj po krumpiru, krem juha od krumpira zaštitni je znak.

Međimurski turizam opstao je i u pandemiji, zahvaljujući kućama za odmor. S hotelom je bilo teže. Prije pandemije Panorama je s 20 kreveta ostvarivala 6000 noćenja. U kolovozu je završena rekonstrukcija hotela i kapacitet je danas 100 kreveta u 50 soba.

Završetkom projekta u Marini Prelog i svim novim sadržajima u ponudi, cijelo će područje doživjeti novi turistički uzlet. Da se pita Dragicu Domjanić, na jezero treba doći na najmanje dva dana, jer treba negdje ugurati sport, gastro užitke, odlazak na neki od izleta, poput, recimo, "zlatarenja", ili na događanje poput Europskog prvenstva u speedwayu. Za održavanja Grand prixa, ovaj je dio Međimurja žila kucavica kontinentalnog turizma. Slobodnih smještajnih kapaciteta već odavno nema. Završetkom Marine Prelog ponuda će biti još i znatno bogatija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:00