SPREMNA ZA AVANTURU

ISTINSKA ODISEJA Nakon 35 godina vratila se zaboravljena sonda: 'Još ima goriva. Čekam novu misiju!'

 NASA

Davne 1978. godine poslali smo sondu u duboki svemir. Nedavno nam se javila, metaforički, s jednostavnom porukom: ‘Skoro svi instrumenti rade. Goriva još ima. Čekam novu misiju.’

Sonda prozaičnog imena International Sun/Earth Explorer 3 (ISEE-3), koju su zajednički izgradili NASA i ESA, istraživala je interakciju Sunčevog vjetra i Zemljinog magnetnog polja. Nakon što je u cijelosti ispunila svoju primarnu misiju, prenamijenjena je u istraživača kometa.

Godine 1982. preimenovana je u International Cometary Explorer (ICE), i počela istraživati interakcije između Sunčevog vjetra i atmosfere kometa. Prošla je kroz rep kometa Giacobini-Zinner, te kroz slavni Halleyjev komet 1986.

Nakon susreta s dvije komete, 1991. godine ICE je postala istraživač Sunčeve korone, i sljedećih šest godina proučavala je izboje Sunčeve plazme.

U svibnju 1997., NASA je završila njenu misiju, i poslala je signal za gašenje, koji je trebao ostaviti samo noseći signal za komunikaciju.

NAPUSTILI SMO SUNČEV SUSTAV Nakon 36 godina putovanja, sonda Voyager poslala signale iz međuzvjezdanog svemira

Noseći signal sonde ponovno je uhvaćen prije pet godina, a s njim je došla i spoznaja kako sonda nikad nije zaprimila nalog za gašenje svih instrumenata. Ima dovoljno goriva za promjenu brzine od 150m u sekundi, što bi joj uz pomoć gravitacije Mjeseca, kraj kojeg će proći za samo nekoliko mjeseci, omogućilo pokretanje sasvim nove znanstvene misije.

Postoji samo jedan problem. Zaboravljenoj sondi više nitko ne može odgovoriti.

Testiranje sonde u NASA-inom svemirskom centru Goddard

Zastarjeli odašiljaći Deep Space Networka, koji su se koristili za komunikaciju sa sondom, rastavljeni su 1999. godine. Tehnologija potrebna za davanje uputstava sondi više ne postoji.

Kada su NASA-ini inžinjeri tražili odobrenje za sredstva za ponovno stupanje u kontakt sa sondom, kako bi pokrenuli novu znanstvenu misiju, rečeno im je kako je i ‘1 dolar više nego što mogu dobiti’.

No, nada još uvijek postoji.

Grupica inžinjera s nekoliko svjetskih sveučilišta okupila se u inicijativu za ‘rebootanje’ stare sonde.

Odašiljač na Sveučilištu Morehead, u suradnji s AMSAT-DL-om iz Njemačke, mogao bi se koristiti za komunikaciju sa sondom, ukoliko inžinjeri i znanstvenici uspiju izraditi softverski simulator za slanje arhaičnih signala.

Projekt ima punu podršku NASA Goddard centra za svemirske letove, kao i NASA-inog centra za istraživanje Ames.

Sve što im treba je novac, i to hitno. Sonda mora primiti nove naredbe do kraja lipnja, kako bi iskoristila gravitaciju Mjeseca i ‘zavitlala’ se na novo putovanje, na kojem bi ponovno mogla istraživati Sunčev vjetar i Zemljino magnetno polje.

Sredstva se nadaju prikupiti putem crowdfundinga, i to, vrlo prikladno, koristeći servis rockethub.

Ukoliko u sljedećih mjesec dana uspiju skupiti 125.000 dolara, zaboravljena 35-godišnja svemirska sonda dobit će priliku ponovno proširiti kolektivno ljudsko znanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:37