VIDE BLJESKOVE

MISTERIJ SVEMIRSKOG BERMUDSKOG TROKUTA Golema anomalija prijeti astronautima

 NASA

Europski znanstvenici dali su novi pogled na misterioznu zonu radijacije koja se nalazi nekoliko stotina kilometara iznad obale Brazila. To je jedno od najopasnijih područja radijacije koje je ikada otkriveno te je poznato pod imenom 'bermudski trokut svemira'.

Službenog naziva Južnoatlantska anomalija, to je točka gdje se Van Allenovi pojasevi zračenja - energetski nabijene čestice koje okružuju Zemlju - nalaze najbliže površini Zemlje.

Znanstvenik Riccardo Campana s astrofizičkog instituta iz Bologne, analizirao je s kolegama podatke o radijaciji u tom području uz pomoć snimaka satelita BeppoSAX, koji je bio aktivan od 1996.-2003. godine.

Tako je otkrio da je radijacija znatno niža u donjem sloju Južnoatlantske anomalije, nego u višem te da se anomalija kreće prema zapadu.

Tim znanstvenika sada radi na izradi teleskopa koji bi trebao promatrati niži dio opasnijeg dijela zone, koja do sada nije dobro istražena.

Kada je ta zona otkrivena 50-ih godina 20. stoljeća, znanstvenici su smatrali da ona može predstavljati određenu opasnost.

Južnoatlanstska anomalija snimljena satelitom ROSAT na visini od 560 kilometara

Tako su se astronauti žalili da im se prijenosna računala u njihovim svemirskim brodovima ponekad sruše kada prolaze tim područjem.

Svemirski teleskop Hubble je čak programiran da ugasi svoje osjetljive uređaje kako bi se izbjegla oštećenja tijekom prolaska tim područjem.

Na Međunarodnu svemirsku postaju je također ugrađena dodatna zaštita kako bi se bolje nosila s tim problemom.

Osim toga, to područje utječe i na same astronaute tako da su oni prijavljivali da vide bljeskove svjetlosti.

Prolazak kroz to područje je razlog i zbog kojeg su podbacili prvi Globstarovi sateliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 05:59