LOVEJOY

RIJETKA ATRAKCIJA NA NEBU IZNAD HRVATSKE Ne propustite komet koji će se moći vidjeti tek za 8000 godina

Lovejoy se na našem nebu može vidjeti golim okom kao maglovita svijetla točka

Ljubiteljima astronomije ovih se dana pruža jedinstvena prilika da na nebu promatraju komet Lovejoy (C/2014 Q2). Riječ je o nebeskom tijelu koje je 2014. godine otkrio australski astronom amater Terry Lovejoy. Kako je komet posljednji put blizu Zemlje bio prije 11.500 godina, a sljedeći put našem će se planetu približiti za 8000 godina, idući dani prilika su koja se poklonicima astronomije pruža jednom u životu. Lovejoy je sada udaljen oko 70 milijuna kilometara od Zemlje.

Komet se od sredine prošlog tjedna na našem nebu može vidjeti golim okom kao maglovita, relativno svijetla točka, bez repa. Na našem nebu komet Lovejoy vidi se zapadno, odnosno desno od zviježđa Orion.

Ovo zviježđe lako se može naći zahvaljujući karakterističnom rasporedu zvijezda ili mobitelom uz pomoć besplatnih aplikacija kao što je primjerice Sky Map. No, ukoliko se promatra dalekozorom ili još bolje teleskopom, vidi se sjajna difuzna koma, atmosfera oko jezgre kometa. Fotografirati ga se može fotoaparatom s teleobjektivom s relativno kratkim ekspozicijama

Nepredvidljive prirode

- Komet Lovejoy je sada dosta sjajan, može se vidjeti golim okom na tamnom nebu. Koliko će se tako moći vidjeti, ne zna se, jer su kometi nepredvidljivi. Za Lovejoy se nije uopće prognoziralo da će se vidjeti golim okom - rekao je astrofotograf Boris Štromar iz astronomskog društva Beskraj koji je početkom tjedna organizirao promatranje kometa za učenike Osnovne škole Jabukovac iz Zagreba.

Gustav Kren iz Zvjezdarnice Zagreb rekao nam je da su zadnjih dana oblačno vrijeme, ali i velika razina svjetlosnog onečišćenja otežali promatranje Lovejoya.

- No, komet bi trebao biti vidljiv gotovo do kraja siječnja pa se nadamo da će se idućih dana moći vidjeti i sa Zvjezdarnice, pa zainteresirani mogu doći vidjeti - rekao je Kren.

Snimanje Lovejoya

Korado Korlević iz Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan rekao nam je da tamošnja zvjezdarnica zbog financijskih restrikcija ne organizira promatranja kometa.

- Umjesto toga, snimamo komet Lovejoy koji je na slikama vrlo lijep - rekao je Korlević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2022 06:57