POVEĆAN RIZIK

VRUĆINE UZROKUJU PRIJEVREMENE PORODE! Dehidracija izaziva prekid dovoda krvi u maternicu

U ljetnim mjesecima, pri visokim temperaturama šansa za raniji porod veća je za 27% ukoliko su temperature iznad 32 °C. Studija je provedena u Montrealu i analizirano je 300.000 podataka rođeni beba u vrijeme velikih vrućina.

Znanstveni tim predvođen je Nathalie Auger sa Sveučilišta u Montrealu. Želio je otkriti kolika je mogućnost za prijevremeni porod u slučaju visokih temperatura u razdoblju između lipnja i rujna.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Analizom svih vrijednosti i podataka koje su znanstvenicima bili omogućeni kao što su podaci o dobi majke, temperaturi, vlažnosti zraka i planovima trudnoće, znanstvenici su zaključili: ukoliko je vrućina iznad 32 °C i traje 4 do 7 dana šansa za prijevremeni porod je 27%.

Dr. Auger upozorava kako se većina istraživanja i općenito upozorenja pri visokim temperaturama upućuje samo starijim osobama, dok se opasnost koju visoke temperature imaju na trudnice nije previše izdvajala. Otkrili smo također kako dehidracija uslijed visokih temperatura izaziva prestanak dovoda krvi u maternicu te se potiče rad hipofize te tako potiče i trudove.

Znanstvenici upozoravaju kako rani porodi mogu imati kao posljedicu veliku smrtnost novorođenih beba te također znanstveno je dokazano kako bebe rođene u 37. i 38. tjednu trudnoće imaju respiratorne probleme.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 19:29