UTJEČE NA RASPOLOŽENJE

ISTRAŽIVANJE DOKAZALO Rad na temperaturi koja vam je ugodna poboljšava vašu učinkovitost

 Biljana Gaurina/CROPIX

Kakva je temperatura u prostoru u kojem radite? Ako vam je prevruće ili preladno, bit ćete manje produktivni, pokazali su rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu Leiden u Nizozemskoj. Poznato je da temperatura može utjecati na naše raspoloženje. Mnogi od nas su bolje volje kad je vani toplo i sunce, dok drugi više vole hladnije vrijeme.

No, kako temperatura ambijenta utječe na naše radne sposobnosti? Prema autorima istraživanja, psiholozima Lorenzu Colzatu i Roberti Sellaro, prijašnje studije su upućivale na to da niže temperature u radnom prostoru poboljšavaju kognitivne sposobnosti pri izvršavanju složenijih zadataka.

No, znanstvenici sa Sveučilišta Leiden primijetili su da je vrlo malo istraživanja koja su se bavila utjecajem temperature zraka na takozvanu radnu memoriju, onu koja je zadužena za kratkoročno zadržavanje i obradu informacija. Radnu memoriju inače koristimo za jednostavne, svakodnevne zadatke, kao što su pamćenje telefonskih brojeva ili popisa stvari koje moramo kupiti. Znanstvenici su obavili niz testova na dvije skupine ispitanika koje su rasporedili u skupine ovisno o tome kakva im je temperatura bila ugodnija – topla ili hladna.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Svi ispitanici su trebali obaviti zadatke za koje je nužna radna memorija u tri različita ambijenta: u jednom je temperatura bila 25°C, u drugom 15°C, a u trećem 20°C. Rezultati, koji su objavljeni u stručnoj publikaciji Psychological Research, su pokazali da su ispitanici bolje rješavali zadatke kad su se nalazili u ambijentu u kojem je bila temperatura koja je njima bila ugodna. – Ovi rezultati, koji potvrđuju da rad pri temperaturi koja je djelatniku ugodna poboljšava njegovu učinkovitost i produktivnost, mogu imati i praktične implikacije za uređenje radnih prostora „po mjeri“ radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 17:16