Čips od kelja je zdrava inačica krumpirastog čipi čipsa. Ukusan je, a i kad samo pomislimo koliko je zdraviji od preslanog i nauljenog čipi čipsa, ne čudi što čipsu od kelja popularnost u zadnje vrijeme naglo raste. Pun je antioksidansa, vlakana, omega 3 masnih kiselina, te phyto hranjivih sastojaka koji preveniraju čak i od raka! U Americi je Čips od kelja već proglašen “Superhranom”. A tako ga je lako napraviti doma! Za djecu, supruga pred telkom, i cijelu obitelj! U slast!
Početnički recept
Jedan od najjednostavnijih recepata je pomješati 2 velike žlice jabučnog octa sa 2 žlice maslinovog ulja. Preljev izmješati s iskidanim listićima jedne glavice kelja, zatim staviti u pećnicu kako bi se kelj osušio i potom posipati s malo soli.
Slasni limunski čips od kelja
Sastojci:
• 1 glavica svježeg kelja
• 1/4 šalice indijskih oraščića ili sjemenki (sezam, suncokret)
• 1 velika žlica jabučnog octa
• 1 velika žlica agave soka
• 2 procjeđena limuna
Promješajte komadiće kelja u soku iz recepta, potom stavite u pečnicu da se kelj osuši – pečnicu nemojte zatvarati i upalite ju samo na lagano.
Postupak:
Prvo dobro operite kelj i odstranite stabljiku (predlažem da ju kompostirate!) Ostale sastojke pomješajte u multipraktiku ili blenderu. Smjesa treba ispasti čvrsta. Dodajte ju u kelj do zadnje kapi Sve dobro izmješajte. Posložite kelj na dvije plate podložene papirom za pečenje. Položite u lagano otvorenu pečnicu na 175 stupnjeva Celzija i isušujte 10-15 minuta dok rubovi kelja lagano ne posmeđe (Ne smiju zagoriti!)
Više informacija o ayurvedi i ajurvedskim tretmanima na Light of Ayurveda.
Za www.cuvarkuca.hr Tanja Kraljić Strgačić
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....