SUPERHRANA

Čips od kelja

Čips od... kelja? Ovo je prava jako zdrava grickalica prema preporuci ayurvedske terapeutkinje Tanje Kraljić Strgačić

Čips od kelja je zdrava inačica krumpirastog čipi čipsa. Ukusan je, a i kad samo pomislimo koliko je zdraviji od preslanog i nauljenog čipi čipsa, ne čudi što čipsu od kelja popularnost u zadnje vrijeme naglo raste. Pun je antioksidansa, vlakana, omega 3 masnih kiselina, te phyto hranjivih sastojaka koji preveniraju čak i od raka! U Americi je Čips od kelja već proglašen “Superhranom”. A tako ga je lako napraviti doma! Za djecu, supruga pred telkom, i cijelu obitelj! U slast!

Početnički recept

Jedan od najjednostavnijih recepata je pomješati 2 velike žlice jabučnog octa sa 2 žlice maslinovog ulja. Preljev izmješati s iskidanim listićima jedne glavice kelja, zatim staviti u pećnicu kako bi se kelj osušio i potom posipati s malo soli.

Slasni limunski čips od kelja

Sastojci:

• 1 glavica svježeg kelja

• 1/4 šalice indijskih oraščića ili sjemenki (sezam, suncokret)

• 1 velika žlica jabučnog octa

• 1 velika žlica agave soka

• 2 procjeđena limuna

Promješajte komadiće kelja u soku iz recepta, potom stavite u pečnicu da se kelj osuši – pečnicu nemojte zatvarati i upalite ju samo na lagano.

Postupak:

Prvo dobro operite kelj i odstranite stabljiku (predlažem da ju kompostirate!) Ostale sastojke pomješajte u multipraktiku ili blenderu. Smjesa treba ispasti čvrsta. Dodajte ju u kelj do zadnje kapi Sve dobro izmješajte. Posložite kelj na dvije plate podložene papirom za pečenje. Položite u lagano otvorenu pečnicu na 175 stupnjeva Celzija i isušujte 10-15 minuta dok rubovi kelja lagano ne posmeđe (Ne smiju zagoriti!)

Više informacija o ayurvedi i ajurvedskim tretmanima na Light of Ayurveda.

Za www.cuvarkuca.hr Tanja Kraljić Strgačić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 17:09