NE OPTEREĆUJE ORGANIZAM

Tjestenina - najbolji izvor lako dostupne energije

Djeca vole jesti tjesteninu jer ju je lako žvakati, a znanstveno je dokazano da uvođenje tjestenine u svakodnevni jelovnik osigurava tijelu dotok najboljih izvora lako dostupne energije – složenih ili kompleksnih ugljikohidrata

Svojevremeno je tjestenina bila namirnica podvrgnuta priličnoj kritici, proglašavana je odgovornom za debljanje. Međutim, upravo suprotno, tjestenina kao jedan od glavnih čimbenika najpravilnije prehrane - mediteranske prehrane, predstavlja namirnicu koja ne deblja i ne opterećuje organizam.

Tjestenina sadrži u sebi vitamine B-skupine

Tjestenina sadrži u sebi vitamine B-skupine, a ona izrađena uz dodatak jaja predstavlja i izvrstan izvor proteina. Bez obzira radi li se o jednoj ili drugoj vrsti, obje tjestenine doprinose u nutritivnom smislu unosu prehrambenih vlakana. Ako se tijesto proizvodi iz cjelovitog, integralnog zrna, onda je sadržaj proteina oko 20% viši u odnosu na tjesteninu proizvedenu iz glatkog brašna tipa 00. Tjestenina proizvedena iz cjelovitog zrna daje i oko 10% više energije svojim izgaranjem.

Putem tjestenine organizam dobiva tvari potrebne za dnevni umni i tjelesni rad u obliku namirnice koja ne opterećuje stanicu, a ujedno čini osnovu brojnim jelima koja se uz odgovarajuće umake i dodatke mogu pretvoriti u najfinije delicije.

Tjesetenina od šest mjeseci na dalje

Mnoge kašice od povrća čine izvrsne umake za tjesteninu, za bebe stare šest mjeseci pripremite sitnu tjesteninu koja se koristi u juhama i ne treba je žvakati, malo starijim bebama možete narezati i špagete, a za djecu iznad godinu dana napravite ovaj fini umak s tjesteninom u obliku raznobojnih leptirića.

Umak za tjesteninu od rajčice i sira

Trebate 15 grama margarina, 1 veliku, oguljenu, nasjeckanu rajčicu bez sjemenki, 20 grama naribanog sira, jednu jušnu žlicu svježeg sira i 1 desertnu žlicu riže za bebe.

Margarin rastopite u posudi, dodajte rajčicu i pirjajte dvije minute na laganoj vatri. Maknite posudu s vatre, umješajte sireve i pustite da se rastope u umak. Na kraju umiješajte rižu za bebe i umakom prelijte kuhanu tjesteninu.

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 14:43