SRETAN ROĐENDAN!

Googleov Gmail slavi svoju šestu obljetnicu!

 G.V.

Na današnji je datum, 1. travnja, 'davne' 2004. godine svjetlo dana ugledala beta verzija Gmaila, Googleova servisa elektronske pošte.

U početku je funkcionirao samo na principu pozivnice, dakle morali ste imati nekoga s @gmail.com adresom e-pošte kako biste mogli 'upasti' u to elitno društvo. Upravo je to spriječilo spammere da zavladaju novim servisom, ali i Gmailu donijelo titulu spam-free zone.

Iako je, naravno, ta laskava titula sasvim lažna, Gmail i dan danas jako dobro uspijeva zadržati neželjenu poštu daleko od poštanskog sandučića.

Prilikom pojavljivanja na tržištu servisa elektronske pošte Gmail je donio još jednu veliku novost, ali i prednost nad tadašnjom konkurencijom poput Yahoo-a ili Hotmail-a. Naime, svojim je korisnicima u početku ponudio čak 1GB slobodnog prostora.

Sada vam se to sigurno čini vrlo malo, no ne zaboravite da je prije Gmaila imati toliki slobodan prostor u poštanskom sandučiću bio samo plod mašte i niti jedan od konkurenata nije nudio ni približno toliko.

Upravo je kombinacija tih dviju prednosti, borba s neželjenom poštom te veliki kapacitet, omogućila Gmailu da postane jedan od najpopularnijih Googleovih servisa i Googleu pružila priliku da 'zacementira' reputaciju internetskog diva.

Gmail je trenutačno jedan od najpopularnijih besplatnih servisa elektronske pošte na svijetu. Svojim korisnicima nudi nešto malo više od 7400 MB slobodnog prostora, a postao je i temelj za druge Googleove servise poput Google Talka, chata, Google Appsa i Google Buzza, pokušaja stvaranja nove društvene mreže .

Zato, kada se danas prijavite na svoj besplatni poštanski sandučić sa sufiksom @gmail.com, čestitajte Gmailu šesti rođendan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 22:16