KONTROLA SADRŽAJA

Sud u Rimu osudio Yahoo zbog reklamiranja piratskih linkova

Tražilica je nudila ilegalni sadržaj čak i nakon što je upozorena na to i zbog toga prema mišljenju tužiteljstva mora odgovarati
(FILES)The Yahoo homepage is seen on a computer screen in Washington, DC in this October 19, 2010 file photo. Yahoo! on March 23, 2011 began a US rollout of a feature that delivers real time Internet search results as quickly as people can time queries. AFP PHOTO/Nicholas KAMM
 AFP

RIM - Sudište u Rimu osudilo je Yahoo! da s rezultata na svojoj tražilici ukloni veze ka piratskim websiteovima koji omogućuju kršenje autorskih i ekonomskih prava onih koji ulažu novac odnosno rad u proizvodnju kulturnih dobara.

Sud je priznao da tražilice ne mogu provoditi preventivnu kontrolu nad sadržajima izvora ka kojima vodi poveznica (link), ali je osudio Yahoo! zato što nije uklonio linkove ni pošto je bio upozoren da vode prema piratima. U konkretnom slučaju riječ je bila o filmu „About Elly“, pa je PFA kao tužiteljica predočila dokaz da službeni website filma nije bio ni među prvima, jer je Yahooov! motor na prva mjesta „izbacio“ pirate.

Ta će presuda, dakako, biti presedan i za ine tražilice, npr. za Google i YouTube. YouTube međutim već neko vrijeme sustavno uklanja poveznice ka piratskim snimcima, ako je prije toga upozoren. Google samo blokira riječi koje vode k piratima u svome sustavu za samodovršenje rečenice, ali ne blokira pristup onima koji znaju što ištu.

Yahoo! još nije odlučio hoće li se žaliti na presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:51