MOJE PUTOVANJE

San Remo: Mirisni grad u kojem su svi ljuti na J.Lo

Imitatori slavnih koji se pojavljuju na festivalu ponekad su toliko uvjerljivi da voditelj u prvi mah nije siguran prilazi li im ‘lažnjak’ ili prava zvijezda

Silvestar Vrbanac, urednik i voditelj na zagrebačkoj Stojedinici, potkraj veljače posjetio je talijanski San Remo zbog istoimenog festivala. Iako će iduće godine proslaviti svoj 60. rođendan, popularnost poznatog festivala, kaže Vrbanac, ne jenjava. Na crvenom tepihu i dalje se pojavljuju brojne talijanske i svjetske zvijezde, a voditelj koji ih intervjuira ujedno zabavlja mnoge znatiželjnike koji nemaju ulaznice za festival.

- San Remo festival još živi. Mladi pobjednici brojnih natjecanja talenata natječu se na festivalu, na televiziji ima gledanost veću od 50 posto, sve u svemu još lansira zvijezde - kaže Vrbanac i nastavlja: - Uvijek su zanimljivi imitatori zvijezda, onih koje su najavljene kao gosti festivala. Nevjerojatno dobro ih skidaju, izgledom, kretnjama, govorom... Vjerujte da ponekad ima situacija kada i sam voditelj nije u prvi mah siguran prilazi li mu ‘lažnjak’ ili prava zvijezda. Već je crvenim tepihom tako prošetao lažni Zucchero, prošle se godine šepirio lažni Roberto Benigni, a ove godine glumac Dr. House. Zabave u San Remu nikada ne nedostaje - opisuje Vrbanac.

Nepristojna zvijezda

Ove je godine, kaže, jedna od najavljenih zvijezda gošći bila Jennifer Lopez. Iako je dogovorila presicu u jedan poslijepodne, slavna se J.Lo nije pojavila, ne mareći puno je li se zamjerila gnjevnom organizatoru i stotinama prisutnih novinara. - J.Lo je ujutro otišla u shopping koji ju je umorio te je preko svoje vojske suradnika odaslala poruku da je jako umorna i da ne može doći na presicu. Inače, odsjela je u obližnjem Monte Carlu - jer da takvu uslugu u San Remu ipak ne može dobiti - pa se umjesto nje novinarima obratio gradonačelnik riječima: ‘Žao mi je što u našem gradu nemamo dovoljno dobar hotel koji će zadovoljiti zvijezde poput Jennifer Lopez’. Ipak, saznali smo da je J.Lo u gradu uspjela pronaći apartman dovoljno dobar za svoju odjeću kako bi se tijekom dana mogla presvući. Kažem vam, u San Remu nikad nije dosadno - smije se Vrbanac.





Kaskade s limunima

Dok traje najpoznatiji europski festival zabavne glazbe kojem ne nedostaje glamura, blještavila i zanimljivih gostiju, ni dvjestotinjak metara dalje na Piazzi Colombo odvija se off festival alternativne glazbe.

- Ondje sviraju rokeri, metalci, punkeri koji su protiv svega što miriše na luksuz i zagovaraju revoluciju, neku, bilo koju. U obližnjim kvartnim lokalima na televizoru ne puštaju festival, koji je za njih komercijalna priča najgore vrste, nego namjerno okrenu na nogomet - kaže Vrbanac.

Nevezano uz festival, grad je, kaže, lijep, ugodan, cvijeće na svakom koraku. Okolica San Rema, naime, puna je staklenika u kojima se uzgaja cvijeće, tako da ga je pun grad.

- Restorani umjesto umjetnih mirisa u sanitarne prostorije stavljaju pravo cvijeće koje fantastično miriše. Takvo šarenilo i bogatstvo flore nigdje nisam vidio - kaže Vrbanac. Fasciniralo ga je i to što u gradu još žive stari obrti.

- Po gradu su stari šnajderi, pekari pred tobom prave Baccio di San Remo, njihov tradicionalni kolač, zatim u izlogu imaju pravi drveni mlin u kojem prave brašno... Žele, naime, pokazati da drže do starih vrijednosti - kaže Vrbanac. Iako je glamurozni festival svojevrsna osobna karta grada, ljudi su, kaže, razumni, spontani i, bez obzira na zvjezdanu svitu, nitko ništa ne izigrava.

- Žene se lijepo odijevaju, ali nema razmetanja. To se vidi i po voznom parku. Nećete, primjerice, u gradu vidjeti puno terenaca. Skupi su, nepraktični, kažu da im je to nepotrebni luksuz i gnjavaža oko parkinga - tumači Vrbanac. Imao je vremena za obilazak živopisnih gradića i sela u okolnim brdima u kojima je uživao u prekrasnom pogledu, s jedne strane na francuske Alpe, s druge na more, a zanimljive su, kaže, i kaskadne terase pune cvijeća, limuna i artičoka.

Prihvatljive cijene

- Koliko god bili mondeni, restorani imaju prihvatljivije cijene od naših. U čuvenom La Pignese, u koji svraćaju svi, poput svojedobno Pavarottija, danas, primjerice, Zidanea, ručak za dvije osobe sa svim sljedovima i buteljom odličnog vina stoji manje od sto eura. Uz to padne i koji dobar intervju - otkriva Vrbanac.

Od anegdota bilo mu je, kaže, zanimljivo kako u susjednoj Francuskoj, udaljenoj samo 25 kilometara, nitko ne želi čuti za talijanski do te mjere da “ne razumiju” što je to cappuccino.

- U restoranu koji nudi zanimljivu kreolsku kuhinju naručiš cappuccino, no oni sliježu ramenima. Ali zato sam se do sita ‘napričao’ s velikim šarenim papagajem koji je, inače rodom negdje s francuskog Martinika, dane provodio u restoranu na Azurnoj obali - zaključio je Vrbanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:38