'SAVE THE BEACH’

U Rimu otvoren hotel sagrađen od hrpe smeća

 SIPA
Objekt je svečano otvoren 4. lipnja, a odabrani gosti u njemu su imali prilike noćiti do utorka

Rim posljednjih dana svojim posjetiteljima nudi nesvakidašnji doživljaj - noćenje u hotelu sagrađenom najvećim dijelom od smeća. Save the beach Hotel (hotel Spasite plažu) sagradili su aktivisti za očuvanje okoliša iz udruge Save the beach, a u svoje odaje goste je primao samo četiri dana.

Umjetničko djelo

Sastoji se od pet soba i recepcije, a za njegovu gradnju potrošeno je 12 tona smeća sakupljenog s plaža diljem Europe.

Prva gošća hotela bila je njegova ambasadorica, nekadašnji supermodel Helena Christensen, inače i sama aktivistica za okoliš, koja čudnovatu građevinu smatra pravim umjetničkim djelom.

- Unutar hotela postoje zidovi kao i u svakoj drugoj kući, samo što su napravljeni od neorganskog otpada. A izvana je sve prekriveno smećem koje bacamo po plaži. Kad prošećete oko hotela ne možete ne primijetiti gomilu osobnih predmeta koje su ljudi bacili, a zbog kojih se stvarno morate pitati kakve su to osobe koje bacaju smeće na takav način. Kad biste godinu dana skupljali smeće po plažama diljem Europe, mogli biste sagraditi grad veličine New Yorka - rekla je Christensen.

Živimo u dobu smeća

Hotel je dizajnirao njemački umjetnik HA Schult, a građevina je smještena pored rimskog dvorca Sant’Angelo.

- Mi se nalazimo u dobu smeća. Proizvodimo smeće i smeće ćemo postati. Stoga je ovaj hotel samo odraz naše situacije. Moramo promijeniti svijet prije nego što on promijeni nas - rekao je.

Hotel je svečano otvoren 4. lipnja, a odabrani gosti u njemu su imali prilike noćiti do utorka, no i nakon toga on će još neko vrijeme sigurno biti podsjetnik na ljudski nemar za planet Zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 21:53