HLOVERKA NOVAK SRZIĆ

Htjela je postati glumica, ali sad je kraljica. HTV-a

Imenovanje za direktoricu programa HTV-a jedan je od ljepših darova koje je dobila za rođendan. Proslavila ga je 1. srpnja, baš kao i premijerka Jadranka Kosor
 Arhiva EPH

Ja sam kraljica TV ekrana, nitko nije kao ja - uzvikivala je prije nekoliko mjeseci Hloverka Novak-Srzić dok ju je Vijeće HRT-a smijenjivalo s mjesta šefice Informativnog programa HTV-a. Iako su u trenutku njenog uredničkog pada te riječi mnogima zvučale smiješno, čini se da su ipak bile proročanske. Hloverka je danas još jednom dokazala neuništivost. Imenovanje za direktoricu programa HTV-a Hloverki je sigurno jedan od ljepših darova za rođendan koji je proslavila 1. srpnja, baš kao i premijerka Jadranka Kosor.

Najljepše na Radiju 101

Hloverka Novak-Srzić rodila se 1956. u Splitu, odrasla je u Makarskoj, a sredinom 70-tih stigla je u Zagreb. Željela je postati glumica.

“Ali režiser Joško Juvančić sreo je moga muža i rekao mu: ‘Jesi ti normalan, pa nećeš valjda ženiti glumicu?’”, ispričala je jednom. Na Akademiji se ipak okušala, no nije prošla, pa joj se učinilo logičnim da se bavi novinarstvom. “Imala sam ono što je potrebno - strast, znatiželju i dobar stil", hvalila se Hloverka u intervjuima. Prvi novinarski angažman dobila je 1984. na tek osnovanom Radiju 101. Bila je to njezina prva novinarska ljubav. Za nju, kaže, najljepši period novinarstva.

- I najbolja redakcija u kojoj sam ikad radila. Tamo sam došla nakon što sam rodila dvoje djece. Djecu bih pospremila u krevet i otišla na posao... Osamdesete su, smatra Hloverka, bile zlatno doba novinarstva - urušavao se jedan sistem, novi se gradio, a novinari su prestajali biti društveno-politički radnici.

- Rušili smo tada komunizam, veselili se dolasku demokracije, nosili bedževe protiv verbalnog delikta, pričala je Hloverka po medijima godinama poslije kada je već zasjela na čelne TV pozicije. Hloverka je, čini se, oduvijek bila malo povodljiva, jer kako je sa svima “sudjelovala u rušenju komunizma”, tako se baš u komunizmu priključila Partiji, kao i svi njezini prijatelji.

Izlet u politiku

- Svi moji prijatelji bili su u Partiji i htjela sam i ja. Mene su odbili, tata mi kao privatnik nije bio podoban, pa sam morala napisati i drugu vatrenu molbu za prijem - izjavila je jednom.

Partijsku knjižicu, kaže, još ima, ali ne pokazuje je jer fotografiju u njoj smatra jednom od svojih najružnijih.

Poslije radija 101, Hloverka je prešla na Radio Sljeme, a do prvih višestranačkih izbora bila je i u Večernjem listu te na OTV-u. Početkom 90-ih s Dubravkom Merlićem prešla je na HTV gdje su uređivali večernje Vijesti na Drugom programu. No, godinu i pol dana kasnije potjerao ih je bivši glavni ravnatelj Antun Vrdoljak radi priloga u kojem je, navodno, kritiziran prvi predsjednik Franjo Tuđman. Nekoliko godina kasnije Hloverka se vratila na televiziju i učlanila u HDZ.

Transfer desetljeća

- Moj staž u stranci je trajao samo par mjeseci. S kolegama s televizije otišla sam na Šalatu, gdje je Tuđman igrao tenis, dogovoriti neki intervju. Nakon tenisa Franjo, koji je već bio bolestan, predložio mi je da uđem u HDZ. Nisam tome pridavala veliku važnost, rekla sam OK, misleći da se sutra tog prijedloga neće nitko ni sjetiti - opravdala je Hloverka članstvo u HDZ-u, nastojeći se distancirati od stranke zahvaljujući kojoj je i dospjela na neke od ključnih pozicija na HRT-u.

Hloverka je na raznim novinarsko-uredničkim pozicijama na HRT-u bila do 2007. kada je na kratko otišla na Novu TV. Taj ‘transfer’ nazivao se jednim od najskupljih - potpisla je ugovor na godinu dana za milijun kuna! No, bivša kuća, HRT, tada ju je tužila zbog povreda ugovora.

Ipak, dok je sudski proces još trajao Hloverka se u velikom stilu vratila na HRT, a uskoro je i sudska tužba riješena u njenu korist.





Idol? Hm...? Superman!

Hloverka Novak Srzić svako jutro započinje kavom. Kad se pogleda u ogledalo, ispričala je u jednom intervjuu, pomisli na umor, a na sebi, priznaje, ne bi ništa mjenjala. Od jela najviše voli sir kojeg uvijek ima, kaže, u njezinom hladnjaku. Poslušat će savjet pametnijeg, a u životu je, smatra, katkad potrebno zaobilaziti istinu.

Slabost su joj kostimi modnih dizajnera, a da dobije poveću svotu novca otvorila bi hotel. Kad ode u mirovinu planira se preseliti na more odakle se ne bi ni odselila da ju je prva simpatija iz mladosti oženila. Najviše se, kaže, boji da ju ne pojede morski pas, prometne nesreće i bolesti. Od pisaca najdraži su joj Kundera, Kafka, Bulgakov, a izmišljeni lik Ana Karenjina. Na pitanje s kim se od povijesnih ličnosti može poistovjetiti, odgovorila je u šali: sa Supermenom. Hloverkin životni moto je: "Sutra je novi dan!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 12:29