TREĆI ČLAN VIJEĆA KOJI JE DAO OSTAVKU UPOZORAVA:

Vlada RH uvodi državnu kontrolu nad HRT-om i ukida HRT kao javni servis!

U isto vrijeme SDP u Saboru: Situacija na HRT-u je dramatična, tražimo hitnu raspravu
 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - SDP je jutros u Saboru zatražio da zastupnici hitno rasprave prijedlog novoga Zakona o HRT-u i izmjene tog zakona, ustvrdivši da je stanje na HRT-u dramatično te iziskuje hitnu raspravu.

Naime, kako je upozorio potpredsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika i predsjednik saborskog Odbora za medije Nenad Stazić zakonski prijedlozi su 27., odnosno 11. točka dnevnog reda, a zbog dramatične situacije na HRT-u treba se održati hitna rasprava.

Dramatičnost situacije vidi u tome da su nakon jučerašnjeg imenovanja Hloverke Novak Srzić privremenom direktoricom programa HTV-a dvije članice Programskog vijeća HRT-a podnijele ostavke ( Sanja Modrić i Marina Škrabalo), zbog čega to vijeće nema potreban broj članova za izbor ravnatelja HRT-a.

Najavio je kako će sjednicu Odbora za medije, umjesto u 13.30 sati kako je najavljeno, održati prije podne. Od Sabora je zatražio da o gore navedenim zakonskim prijedlozima objedinjenu raspravu provede nakon sjednice Odbora.

Stazićevo mišljenje dijeli i Damir Kajin (IDS), koji također poziva na hitnu raspravu. - Čitam u novinama da se tamo (na HRT-u) slavi, da se ispijaju šampanjci, pa zašto bi mi bili u drugačijem raspoloženju - rekao je Kajin.

I Grubiša podnio ostavku

Nakon jučerašnjeg postavljanja Hloverke Novak-Srzić na poziciju v.d. direktorice programa HTV-a, Programsko vijeće HRT-a napustio je i treći član - prof. dr. Damir Grubiša. - Programsko vijeće HRT-a je imenovalo Hloverku Novak-Srzić za v.d. direktorice programa HTV-a, iako je to isto Programsko vijeće nju smijenilo - napisao je Grubiša te pozvao Programsko vijeće da podnese kolektivnu ostavku.

Zbog Hloverke Novak-Srzić ostavku su jučer podnijele Sanja Modrić i Marina Škrabalo, a danas su Saboru uputile zahtjev za razrješenjem.

Podsjetile su u zahtjevu da je Hloverka Novak-Srzić prije šest mjeseci smijenjena upravo na prijedlog privremenog ravnatelja HTV-a Mislava Stipića koji ju je jučer predložio na novu dužnost.

Grubiša također tvrdi da je uvedena direktna državna kontrola nad HRT-om.

- Vlada RH u međuvremenu je uputila u proceduru prijedlog za donošenje Zakona o HRT-u kojim se uvodi novi način imenovanja ravnatelja HRT-a od strane novog tijela, Nadzornog odbora čija bi primarna funkcija trebala biti, po tom istom nacrtu zakona, nadzor financijskog poslovanja HRT-a, pa prema tomu ono ne posjeduje dovoljno kompetencija za izbor glavnog ravnatelja. A budući da Nadzorni odbor imenuje, po ovome prijedlogu, Vlada RH, ovime se uvodi direktna državna kontrola nad HRT-om i ukida HRT kao javni servis, čime se on vraća u položaj državne televizije s političkom kontrolom Vlade - zaključuje Grubiša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 11:22