Fraktura

Vjetrogonja Babukić, istovremeno brižan i tašt, strašljiv i hrabar, junak je našega doba

Miljenko Jergovic
 Bruno Konjevic/Cropix
Povodom nove knjige Mijenka Jergovića iz nakladničke kuće pozivaju na razgovor s piscem 11. veljače

"Miljenko Jergović o svojim djelima govori iznimno rijetko. Nova knjiga je i nova prilika pa vam povodom objavljivanja romana Vjetrogonja Babukić i njegovo doba zakazujemo ekskluzivni virtualni susret s piscem" pozivaju iz nakladničke kuće Fraktura.

11. veljače u 20 sati s Miljenkom Jergovićem razgovara Seid Serdarević, a sudjeluju i gosti Monika Herceg, Edo Maajka, Goran Bogdan i Tomislav Brlek.

Glavni lik filma Terminal, navode iz Frakture "zarobljen je na aerodromu dugih devet mjeseci, a junak novog romana Miljenka Jergovića putuje avionima diljem globusa nevjerojatnih trideset godina. Njegovo je ime Babukić i u svijet se otisnuo početkom našega posljednjega rata, bježeći od Zagreba, posla u JNA i trudne ljubavnice preko ljubljanskog Brnika dalje, daleko nekamo. Već na prvom letu prema Frankfurtu stekao je talent da usvoji novi jezik čim ga čuje i da mu svi – od carinika i stjuardesa do slučajnih suputnika – neizmjerno vjeruju.

image
Vjetrogonja Babukić
Fraktura


Kako, dalje, navode iz Frakture: "Babukićeve avanture prispodobive su jedino Švejkovima ili Don Quijoteovima. Obišavši svijet nebrojeno puta, a nikada ne izvirivši iz aerodroma ili zrakoplova, on pažljivo sluša fantastične i nevjerojatne priče ljudi svih rasa i vjera koje susreće – od dagestanske vještice, preko švedskog antropologa Olssona, sve do Dinka Mikuličića, sina najpoznatijega Udbina ubojice, s kojim će na beogradskom aerodromu dočekati kraj svijeta.
Vjetrogonja Babukić i njegovo doba suvremeni je pikarski roman u kojem se ogledaju naši strahovi, bojazni, opsjednutost seksom, tračem, ićem i pićem... Miljenko Jergović napisao je djelo u kojem se eros i thanatos, moguće i nemoguće dodiruju i spajaju kao u Rabelaisovim, Swiftovim ili Hellerovim knjigama, a njegov vjetrogonja Babukić, istovremeno brižan i tašt, strašljiv i hrabar, istinski je junak našega doba."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 15:12