KINO PREPORUKA

Solidno ostvarenje J. L. Hancocka: Tek kad film završi, slažete kockice što se zbilja dogodilo

Male stvari
 Damir Krbec
Zašto "Male stvari" nikad prije nisu realizirane? Zato što su poprilično kompliciran projekt.

Redatelj i scenarist John Lee Hancock (pamtimo ga po filmovima "Alamo" i "Priča o junaku") svoj je predložak počeo pisati davne 1990. (zato i prvi natpis na uvodnoj sceni ukazuje na tu godinu) i dovršio ga 1993., ali nije mogao naći redatelja, pa ga je gotovo zaboravio. Tek kad je postao ozbiljan holivudski igrač, tamošnji su mu "majori" dopustili da radi što hoće.

Zašto "Male stvari" nikad prije nisu realizirane? Zato što su poprilično kompliciran projekt. Glavni junak je Joe Deacon (Denzel Washington), zamjenik je šerifa u okrugu Kern, poprilično udaljenom od Los Angelesa, u kojem je nekad i sam radio, a sada ga zovu na očevid: stradala je djevojka na način koji podsjeća na davno ubojstvo koje je i sam uzaludno pokušao razriješiti.

On je tu samo u funkciji savjetnika, istragu vodi mladi Jimmy Baxter (Rami Malek) pred kojim je očito blistava karijera, kakva je bila i pred Deaconom prije nego što je nešto zgriješio, dobio srčani udar i izgubio obitelj jer je bio suviše opsjednut istragom. Baxter je impresioniran Deaconom, ipak je on puno iskusniji od njega, ali njegovi pretpostavljeni zahtijevaju da se zamjenik šerifa vrati kući. Uvjeren da je sad na pravom tragu, Deacon ostaje za svoj račun u Los Angelesu.

Našli su osumnjičenog, to je Albert Sparma (Jared Leto), koji radi u servisu za tehniku, no nevolja je što on prati crne kronike čak i bolje od policijskih službi. Između njih trojice počinje igra živaca i jedino Deacon sluti da sve to neće dobro završiti, ali želi sačuvati Baxtera od mogućih posljedica.

Vrlina je Hancockova scenarija i režije što puno toga ostavlja otvorenim i tek kad film završi, počnete slagati kockice što se zapravo dogodilo, a to što zaključite, više frustrira nego što djeluje poticajno. Takvih ostvarenja danas nema puno, pogotovo ne u razdoblju koronavirusa, pa ne čudi što je odjek u kinima tako dobar.

image
Vjetrogonja Babukić i njegovo doba

Miljenko Jergović o "Vjetrogonji Babukiću i njegovom dobu"

​Miljenko Jergović o svojim djelima govori iznimno rijetko, a njegova nova knjiga "Vjetrogonja Babukić" nova je prilika za susret s našim plodonosnim piscem, ovaj put virtualni. Večeras preko platforme entrio.hr s Miljenkom Jergovićem razgovara Seid Serdarević, a kao gosti sudjeluju Monika Herceg, Edo Maajka, Goran Bogdan i Tomislav Brlek. "Vjetrogonja Babukić i njegovo doba" suvremeni je pikarski roman u kojem se ogledaju naši strahovi, bojazni, opsjednutost seksom, tračem, ićem i pićem... Miljenko Jergović napisao je djelo u kojem se eros i tanatos, moguće i nemoguće dodiruju i spajaju kao u Rabelaisovim, Swiftovim ili Hellerovim knjigama, a njegov vjetrogonja Babukić, istodobno brižan i tašt, strašljiv i hrabar, istinski je junak našega doba. Ulaznicu možete kupiti putem platforme entrio.hr ili je dobiti besplatno ako u pretprodaji naručite roman.

Četiri klauna u predstavi "Dobar tek" GKL Rijeka

Premijera predstave "Dobar tek" GKL Rijeka, koja je bila odgođena, izvest će se danas u 17.30 sati i u 19 sati. Priča je to o restoranu Pepe, najboljem u gradu, jedinom s pet zvjezdica. U predstavi glume četiri klauna, a klaun je poetična kazališna forma koja se zasniva na dobroćudnom raskrivanju onih čovjekovih osobina koje se obično trudimo prikriti.

image
Dobar tek

"Herbarija" ilitiga nasljedstvo Krunoslava i Martina Lajtmana

Večaras se u Centru za kulturu Čakovec održava koncert Krunoslava Lajtmana, saksofon, i Martina Lajtmana, klavir, kojim predstavljaju album "Herbarija". Naslov albuma originalna je kreacija Lajtmanovih inspirirana starinskom međimurskom riječju "herbija" sa značenjem nasljedstvo. Gosti na koncertu su Šimun Matišić na bubnjevima i Hrvoje Kralj na kontrabasu.

image
Herbarija

Multimedijalna plesna predstava o klimatskim promjenama

"Klima" multimedijalna plesna predstava dnevnik je osobnih promišljanja o klimatskim, socijalnim i ekonomskim promjenama u vremenu netolerancije, tehnokracije, zagađenja okoliša i osmišljavanja života na drugim planetima. Povezuje nas s nadnaravnom snagom prirode, njezine ljepote i kreacije. Autorica i izvođačice je Martina Granić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:20