MONOGRAFIJA

OD PUSTINJE DO LEDENJAKA Književnost čileanskih Hrvata

Najveći broj Hrvata nastanio se u gradu Antofagasti u vrelom pustinjskom kraju sjevernoga Čilea, te na krajnjem, ledenom jugu te zemlje u Punta Arenasu

Hispanistkinja dr. sc. Željka Lovrenčić, koja se posljednjih godina istaknula kao najbolja poznavateljica književnih djela čileanskih pisaca hrvatskoga podrijetla, predstavlja u srijedu 14. svibnja u 13 sati svoju monografiju 'Od pustinje do ledenjaka - Književnost čileanskih Hrvata' u Hrvatskoj matici iseljenika.

Naslov monografije, u nakladi Istarskoga ogranka Društva hrvatskih književnika, govori o geografskoj rasprostranjenosti čileanskih Hrvata, jer se najveći broj njih nastanio u gradu Antofagasti u vrelom pustinjskom kraju sjevernoga Čilea, te na krajnjem, ledenom jugu te zemlje u gradu Punta Arenasu, a zatim i u središnjem dijelu s glavnim gradom Santiagom.

Unatoč teškim životnim uvjetima prvoga naraštaja čileanskih Hrvata, velik broj njihovih potomaka postigao je zavidne rezultate u čileanskoj kulturi i znanosti, a osobito u književnosti. Upravo je književno stvaralaštvo čileanskih autora različitih naraštaja, koji su hrvatskoga podrijetla, u središtu pozornosti Željke Lovrenčić, koja je nedavno na Hrvatskim studijima u Zagrebu obranila doktorsku disertaciju na temu "Hispanistička Croatica: tri naraštaja čileanskih pisaca hrvatskoga podrijetla".

Pozdravnu riječ, uz ravnatelja Hrvatske matice iseljenika mr. sc. Marina Knezovića, uputit će čileanski veleposlanik Germán Orlando Ibarra Morán.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 14:17