KONSTRUIRANJE SJEĆANJA

'DVOSTRUKI NEGATIV' Roman južnoafričkog pisca Ivana Vladislavića

Ivan Vladislavić (Pretorija, 1957.), jedan je od najvažnijih suvremenih pisaca u Južnoj Africi, kamo se doselio njegov djed

Među novim romanima Edicije Božićević pojavio se južnoafrički pisac hrvatskog porijekla Ivan Vladislavić sa svojim 'Dvostrukim negativom', knjigom o kojoj su literarne rubrike britanskih medija izrekle brojne pohvale. Sunday Times je objavio da se radi o "rijetkom, briljantom piscu koji govori o bitnim stvarima", Patrick Flanery je u The Guardianu napisao da „Vladislavić ima istančan osjećaj za neobične fenomene koji eruptiraju na društvenim rasjedima njegova grada”, a Neel Mukherjee u The Independentu piše kako se „u Dvostrukom negativu pažljivo osluškuje plima i oseka povijesti koja je opisana u pronicljivoj i beskompromisnoj prozi", te kako "Vladislavić nije puki Sebaldov sljedbenik.”

Roman 'Dvostruki negativ' prati tri razdoblja u životu glavnog junaka, bijelca Nevillea Listera, od početka osamdesetih u Johannesburgu i vrhunca aparthejda kada prekida studij i kada susret s fotografom Saulom Auerbachom označuje prekretnicu u njegovome životu, preko Londona, gdje je emigrirao kako bi izbjegao obavezno služenje vojnog roka, do povratka i novog života u društvu koje se stubokom promijenilo.

Na tragu klasičnog žanra romana o odrastanju, 'Dvostruki negativ' je prije svega roman o sjećanju i konstruiranju sjećanja, o tome što i kako kao pojedinci i pripadnici određene zajednice pamtimo. U kontekstu suvremene Južne Afrike, društva koje nastaje nakon razdoblja aparthejda, sjećanje je podloga za trajnu gradnju i razgradnju identiteta, okvir u kojemu se potiskuje i obnavlja dinamika moći, sažete u metonimiji o značenju i smislu fotografiranja kao subjektivne dokumentacije.

Ivan Vladislavić (Pretorija, 1957.), jedan je od najvažnijih suvremenih južnoafričkih pisaca. Tijekom osamdesetih radio je kao urednik u izdavačkoj kući Ravan Press te u utjecajnom književnom časopisu Staffrider. Autor je nagrađivanih romana, kratkih priča i eseja. Pisao je tekstove za knjige fotografa Davida Goldblatta i Rogera Palmera. Od 1992. živi u Johannesburgu.

Na hrvatskome je 1999. izašao njegov roman 'Mahnitost', također u prijevodu Miloša Đurđevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 23:39