Novi obrat

Marin Blažević odlazi s mjesta intendanta riječkog HNK Ivana pl. Zajca, na vlastiti zahtjev, i to godinu dana prije isteka mandata

Rijeka, 120615.
Marin Blazevic, dramaturg u HNK Ivana pl. Zajca.

 Davor Zunic/Cropix/Cropix
Blažević, koji je u Finskoj, gdje riječki HNK gostuje s dvije opere, samo nam je kratko potvrdio tu informaciju

Marin Blažević odlazi s mjesta intendanta riječkog HNK na vlastiti zahtjev godinu dana prije isteka mandata. Blažević je, naime, poslao zahtjev za prijevremenim oknčanjem mandata od 31. prosinca 2023. godine, iako mu je intendatura, prema ugovoru, trebala trajati do kraja 2024. Vijeće će o njegovom zahtjevu raspravljati na sjednici zakazanoj za 2. kolovoza.

Blaževićeva ostavka kulminacija je višemjesečnih sukoba koji se vode na riječkoj kulturnoj i političkoj sceni, gdje se, među ostalim, intendanta proziva zbog njegovog odnosa prema pojedinim zaposlenicima, angažmana na otvaranju Europske prijestolnice kulture 2020. i intendantskog ugovora s ugrađenim "zlatnim padobranom". Također, izborom novih članova u Kazališno vijeće, intendant je mogao očekivati "neprijateljsko okruženje" u tom tijelu, u kojem više nema podršku niti jednog člana.

Posljednjih je mjeseci nekoliko bivših i sadašnjih zaposlenika Kazališta te Kazališnog vijeća Blaževića u medijima prozivalo za mobing, od toga da su plesači i plesačice ansambla Baleta morali sami čistiti svoje radne prostore, do neodobravanja angažmana izvan HNK pojedinim zaposlenicima koji su to tražili ili kazni za one koji su radili bez odobrenja, a sporno je bilo, među ostalim, bilo što sam Blažević, kada je radio na otvorenju EPK 2020, takvo odobrenje nije tražio od Kazališnog vijeća. O tom se slučaju, na Blaževićev zahtjev, očitovalo Ministarstvo kulture i medija, poslavši početkom ovog mjeseca mišljenje prema kojem se, kod angažmana na EPK, ne radi o sukobu interesa te "nije bilo potrebno ishoditi suglasnost matične ustanove imajući u vidu da su suorganizatori čitavog programa EPK bile kulturne ustanove u Rijeci čiji je osnivač Grad Rijeka".

"Svaki grad koji se natječe za titulu EPK obavezan je u projekt uključiti sve ustanove i sve kulturne djelatnike pa bi se stoga samo nespremnost za sudjelovanje moglo problematizirati, a nikako ne sudjelovanje bilo kojeg kulturnog djelatnika u bilo kojem programu", ustvrdili su u Ministarstvu, a takav je bio i stav riječkog gradonačelnika Marka Filipovića. Međutim, Blaževića, osim oporbenih političara, žestoko napadaju i PGS-ovci, koji su koalicijski partneri riječkog SDP-a, a u kuloarima se spekulira da ta stranka već ima svojeg kandidata za intendantsku stolicu u HNK.

- Za moj odlazak postoje sasvim osobni razlozi i već dugo razmišljam o tome. Što se planova tiče, u ovom trenutku još nije vrijeme da o tome govorim – rekao nam je Blažević, kazavši da sigurno neće iskoristiti stavku iz ugovora i ostati u HNK kao glavni dramaturg nakon što više ne bude intendant.

Na pitanje ima li već što dogovoreno, Blažević nam je odgovorio da "ima dogovorenu slobodu".

- Slobodu mišljenja, djelovanja i govora, koju sada nemam – rekao je.

No, kako smo neslužbeno doznali, Blažević je još lani prodao stan u Rijeci te, nakon prestanka intendature, planira preseljenje u Zagreb.

Što se razloga odlaska tiče, Blažević veli da očito postoji određena politička stranka "koja ima veći utjecaj nego što bi trebala imati", aludirajući na PGS, te lokalni medij koji "svakim danom vrši teror nadamnom i upravom". Kaže i da postoji "jedan dio djelatnica i djelatnika, koji su daleko od većine, ali smatraju da se Kazalište može voditi bolje i drugačije" te da im želi prepustiti da to i dokažu. Blažević kaže da u HNK ostaje još godinu i pol dana jer smatra svojom obavezom ne ugroziti nadolazeću sezonu, budući da programi ovise o sredstvima Ministarstva kulture za koja se natječaji raspisuju u rujnu te da želi zaokružiti financijske cikluse i budućem intendantu prepustiti čisti početak s 1. siječnja 2024

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:50