HNK ZAJC

Savonlinna Opera Festival: Riječku operu u pohodu na Finsku nije omeo zastoj s prtljagom

 Dražen Šokčević
Na Savonlinna Opera Festivalu HNK Zajc predstavlja se baroknim spektaklom “Julije Cezar u Egiptu”

Riječka opera ovih je dana u Finskoj na Savonlinna Opera Festivalu, gdje se predstavlja baroknim spektaklom “Julije Cezar u Egiptu” te opernim jednočinkama u koprodukciji s HNK u Osijeku, “Arlecchinom” i “Giannijem Schicchijem”.

”Veliki dio umjetnica i umjetnika smješten je u Hotelu Tott, u centru Savonlinne. Na putu prema dvorcu Olanvilinna, u kojem se i održava Festival, nalazi se muzej koji priča prošlost Savonlinne, grada s oko 35.000 stanovnika, koji se nalazi kod jezera Saimaa, najvećeg jezera u Finskoj, i četvrtoga najvećeg jezera u Europi. Grad je osnovan 1639. godine”, izvijestili su na službenim stranicama riječkog kazališta.

image
Dražen Šokčević

No, kako su i neki od umjetnika rekli, gostovanje riječke Opere u Savonlinni prate i teški trenuci. Austrijski dirigent Stefan Soltész preminuo je u petak, a supruga preminulog solistica je koja nastupa u operi “Julije Cezar u Egiptu”, Michaela Selinger. Umjesto nje, umjetnički ravnatelj Festivala Ville Matvejeff i intendant riječkog Kazališta Marin Blažević angažirali su zamjenu, mezzosopranisticu Rachel Kelly, u ulozi Sesta. Također, ansambl je u Savonlinnu doletio Lufthansinim avionom. Prtljaga, u kojoj su i dijelovi instrumenata, ostala je u Frankfurtu prilikom presjedanja. Koferi su naknadno stigli pred hotel.

U operi “Julije Cezar u Egiptu” dirigent i čembalist je Benjamin Bayl, a dramaturg-redatelj: Marin Blažević. U predstavi pjevaju Diana Haller, Anamarija Knego, Rachel Kelly, Dubravka Šeparović Mušović, nacionalna prvakinja HNK Zagreb i jedina gošća iz zagrebačke operne kuće, Sonja Runje, Luka Ortar, Franko Klisović i Ivan Šimatović.

U jednočinkama je dirigent Valentin Egel. U “Arlecchinu” redatelj je Marin Blažević, a u predstavi se u Savonlinni pojavljuju Serena Ferraiuolo i Giulio Settimo, Leon Košavić, Jurica Jurasić Kapun, Marko Špehar, Bože Jurić Pešić, Emilia Rukavina i drugi. Redatelj “Giannija Schicchija” je Fabrizio Melano. Gianni Schicchi je Giorgio Surian, u ostalim su ulogama Darija Auguštan, Bryan Lopez Gonzales, Sofija Cingula, Slavko Sekulić, Marko Fortunato, Blaž Galojlić, Robert Adamček, Katarina Toplek, Lorena Krstić i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 16:11