PRIJETI SE TUŽBAMA

Nova afera u riječkom kazalištu, optužbe frcaju na sve strane; Ravnatelj Opere: ‘Intendant mi se osvećuje!‘

Marin Blazević

 Davor Zunic/Cropix/Cropix
Ravnatelj Opere HNK-a Filip Fak tvrdi da mu se Marin Blažević osvećuje za njegove javne istupe oko alarmantne situacije

Ravnatelj Opere HNK-a Ivana pl. Zajca Filip Fak, vrlo kritičan prema radu intendanta Marina Blaževića, dobio je poziv za očitovanjem "zbog postupaka koji upućuju na višestruko kršenje pravilnika i ugovora o radu".

Filip Fak pozvan je, kaže Marin Blažević, "da se očituje o kršenju ugovora i pravilnika o radu, primjerice - o neopravdanim nedolascima na radno mjesto. Ima tu i drugih razloga, ali ne bi bilo korektno da ih javno iznosim dok se on sam ne očituje, naravno službenim putem, a ne javnim prozivkama, kako on to u posljednje vrijeme čini."

Pijanist Filip Fak komentira: "Zasad još ne znam kakvo je konačno rješenje, ali mogu potvrditi da su mi poslana istovremeno čak dva različita poziva na iznošenje obrane, što je praksa za koju čak ni pravnici nisu dosad čuli."

Dodaje da ni najmanje ne sumnja da je to osveta za javne istupe u kojima je kritizirao vođenje kazališta. "Osveta je to prvenstveno za moje javne istupe oko alarmantne situacije u HNK Ivana pl. Zajca, gdje sam o problematici govorio kao ravnatelj Opere, ali i oko nacrta prijedloga novog Zakona o kazalištima, gdje sam govorio kao predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika."

Za što ga se tereti?

"U prvom slučaju, tereti me se za izostanak s posla u razdoblju od tri dana, što mogu vrlo lako pobiti i dokazati da nije bilo tako. U drugom slučaju me se tereti zato što sam, u nastojanju da se obranim od lažnih optužbi, pismeno reagirao na otvoreno pismo koje su navodno napisali ravnatelji ostalih umjetničkih grana, a koje je u maniri "urbi et orbi" upućeno svim umjetnicima HNK Ivana pl. Zajca. Zanimljivo, pismo u kojem se grubim lažima napadalo moje profesionalno i osobno dostojanstvo nije bilo ocijenjeno problematičnim, ali je zato moj odgovor na napade intendant očito smatrao dovoljnim razlogom za otkaz mog ugovora o radu. U svakom slučaju, u čitavoj situaciji dobio sam veliku i svesrdnu podršku zaposlenika, sindikata i brojnih umjetnika iz čitave Hrvatske i inozemstva, a nimalo ne sporim i da ću sudskim putem dokazati kako se ovdje radi isključivo o metodi zastrašivanja, odnosno obračuna s neistomišljenicima."

Komentirajući tvrdnje da je razlog otkazivanja suradnje to što se Filip Fak usprotivio načinu vođenja riječkog HNK, Blažević kaže: "To naravno ne može biti razlog otkazu. Problem je zapravo puno ozbiljniji. Ravnatelje umjetničkih ustrojbenih cjelina riječkog HNK (koje čine ansambli i prateće administrativno osoblje), pa tako i ravnatelja Faka, pozvao sam da budu sudionici u najužem timu mojih suradnika. Oni dolaze sa mnom na početku ili u tijeku mandata i odlaze s krajem mojeg mandata. Potpuno je legitimno da su ravnatelji ili ravnateljice kritični prema bilo kojim mojim odlukama i postupcima. Sa svim drugim ravnateljicama i ravnateljima otvoreno raspravljam o svim spornim temama, uvijek pronalazimo rješenja i nastupamo zajedno. Kolega Fak u jednom je trenutku odlučio izdvojiti se iz tima i najprije u pozadini, a potom i javno, iznositi svoje interpretacije upravljačkih odluka i postupaka. Žao mi je što se pritom izgubio u činjenicama i stvarnosti, zapetljao u zakonske odredbe koje očigledno ne razumije, a svoje poslove pritom komotno prepustio drugima, na što su ga otvorenim pismom upozorili svi drugi ravnatelji i ravnateljice, kao i šef-dirigent riječke Opere, dakle Valentin Egel, Maša Kolar, Giulio Settimo i Renata Carola Gatica.

Sve njih je, kao i svoje producente i tajnicu, najavio tužiti, a naravno i mene. Ono što nikako ne mogu shvatiti je sljedeće: ako ti svi drugi ravnatelji i ravnateljice poruče da nisi u pravu, ako to učini i šef-dirigent; ako ti jasno daju do znanja što misle o tvojem radu, odnosno neradu, čak i tvoji najbliži suradnici i suradnice u Operi, naravno da možeš ustrajati u stavu da su svi oni krivi, a ti si jedini u pravu, no kako misliš da uopće možeš nastaviti surađivati sa svim tim ljudima i obavljati svoj posao ravnatelja u tim okolnostima?

Kolega Fak zatekao se u paralelnoj stvarnosti iz koje pokušava deset svojih najbližih suradnica i suradnika uvjeriti da su u krivu i krivi, da su svi oni naravno manipulirani od mene, da ga proganjaju i opstruiraju, no pritom mu ne pada na pamet da su možda svi oni zapravo osobe s integritetom, stavom i znanjem, dakle odgovorni profesionalci zbog kojih i Opera i cijelo Kazalište funkcioniraju bez ikakvih potresa u svojoj osnovnoj djelatnosti - produkciji umjetničkih programa za našu publiku. Upravo smo snimili "Tristana i Izoldu" u suradnji s HRT-om, danas izvodimo simfonijski koncert tijekom kojeg će s uz Riječki simfonijski orkestar muzicirati i prvi čelist Berlinske filharmonije, Bruno Delapelaire, a pred Operom su i dva velika gostovanja, u Ljubljani i potom na prestižnom Opernom festivalu u Savonlinni, u Finskoj. Žao mi je što kolega Fak nije sudionik svih tih uspjeha, naravno i poslova koji do njih dovode, no ne napušta me nada da će možda uspjeti racionalno sagledati cijelu situaciju i prihvatiti se svojeg posla."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:50