NOVA SERIJA

Kako su snimili tužni uvod Šutnje:‘Ukrajinci su nam jedva poslali snimke, pucala je veza...‘

Kseniia Mishyna, glumica iz Šutnje

Uoči prve epizode emitirane su video poruke Kseniije Mishyne i producenta OLL.TV-a Fedora Grechaninova koji je bio na putu za Kijev

Nitko nije ni u najcrnjem scenariju mogao zamisliti da će u ovim okolnostima, tako teškim za njihovu zemlju, ukrajinske kolege premijeru serije "Šutnja" morati čestitati na ovaj način. Njihova potresna čestitka nazvana "Šutnja - Podrška Ukrajini!" emitirana je u ponedjeljak navečer na HTV1 uoči prve epizode te domaće dramske serije koju je za javnu televiziju snimila producentska kuća Drugi plan. Pored glumice Kseniije Mishyne koja ima jednu od glavnih uloga u seriji i producenta OLL.TV-a Fedora Grechaninova, riječi podrške svojim ukrajinskim kolegama uputili su producent Drugog plana Nebojša Taraba i Miodrag Sila te redatelj "Šutnje" Dalibor Matanić. "Šutnja" je naime rađena uz HRT i Drugi plan, u koprodukciji s njemačkim Beta Filmom, ruskom Star Mediom, ukrajinskim streaming servisom OLL.TV, a kao ko-producent projektu se na kraju pridružio i njemački javni servis ZDF/Arte. Nastala je prema motivima romana Drage Hedla, scenarij potpisuje Marjan Alčevski, a dio od tih šest epizoda sniman je u Kijevu.

- U razgovorima s Ravnateljicom programa HRT-a Marijom Nemčić i urednicom serije Jasminom Božinovskom Živalj složili smo se da ne možemo u ovakvom trenutku i u ovakvom kontekstu samo tako krenuti u emitiranje serije. Uz veliku Jasmininu pomoć uspjeli smo se pribrati i složiti. I inače smo u permanentnom kontaktu s Fedorom i Kseniijom i s brojnim drugim našim kolegama. I nije im ovo bilo lako, pogotovo Kseniji, ali s druge strane jako puno im znači naš svakodnevni kontakt i sva podrška koju u ovom trenutku dobivaju. Fedor mi je rekao da im to doslovno daje dodatnu snagu da sve to izdrže kada znaju da nisu sami - govori Nebojša Taraba. Te četiri i pol potresne minute realizirali su ad hoc. U subotu ih je na brzinu kod kolege Daniela Peka u prostorijama CineCroa okupila Jasmina Božinovska Živalj, a u nedjelju su Mishina i Grechaninov poslali svoje snimke koje je montažer Ivan Živalj složio u prilog i sve je bilo spremno na vrijeme za ponedjeljak kao neki kratki uvod pred HTV-ovu premijeru uoči emitiranja serije.

Tehnički to njihovim ukrajinskim kolegama u ratnim okolnostima nije bilo jednostavno za izvesti.

image

Producent OLL.TV-a Fedor Grechaninov iz serije Šutnja

- Pogotovo jer je Fedor sa starijim sinom u tom trenutku prebacivao suprugu i dvoje mlađe djece prema zapadu i vraćao se za Kijev, no i uz stalne gubitke veze uspjeli su ipak poslati svoje snimke - objašnjava Taraba. Reakcija hrvatske publike na društvenim mrežama bila je uistinu velika.

- Ljudi su dobili neku poruku i odmah se sve drugačije doživljava, drugačije gleda. Nama je isto bilo iznimno važno i njima poslati poruku i njima izraziti našu brigu, dodatno i na taj način. Jer taj grad u kojem smo snimali više od mjesec dana "Šutnju" tijekom svibnja i lipnja prošle godine, sve te ulice, svi ti prizori iz naše serije koje će gledatelji tek vidjeti doslonvno nestaju pred našim očima. I sam projekt je bio izazovan, zahtjevan, složen, jer je to prva velika prava televizijska koprodukcija televizijska i niti od toga se nismo oporavili a došlo je ovo. Naš prvotni plan, prije no što je krenula Putinova invazija na Ukrajinu, bila je da oni budu i fizički s nama, da dođu na hrvatsku premijeru koja je bila prošli tjedan u Osijek. No kako to više nije bilo moguće željeli smo da na ovaj način budu s nama, što smo i uspjeli ostvariti prije svega zahvaljujući Mariji Nemčić i Jasmini Božinovskoj. I drago nam je da je publika u potpunosti razumjela i našu namjeru i našu poruku - ističe Taraba. Kseniia Mishyna uspjela je otići na mirniji zapad Ukrajine, no Taraba dodaje kako je i hrvatska veleposlanica upravo izjavila - nema sigurnog mjesta u Ukrajini.

- Kseniia ima otprije dogovoren angažman, neko snimanje u Belgiji i ona će pokušati otići i odraditi ga, a onda bi se vratila u Zagreb, tu kod nas. Nadamo da bi za nekih dva do tri tjedna Ksenia mogla pridružiti. Naravno pobrinut ćemo se za nju da ima tu gdje biti, kao i za sve naše kolege i članove njihovih obitelji, mi smo se već pripremili - kaže Taraba.

Hoće li svi htjeti ili u konačnici morati napustiti Ukrajinu, naravno pitanje je na koje nitko ne zna odgovor, no sudeći po svemu drži ih optimizam.

- Koliko god to zvuči suludo u ovom trenutku s Fedorom i Margaritom Grebenchikovom, izvršnom urednicom Star Medije Ukrajina svakodnevno razgovaramo o drugoj sezoni "Šutnje". Mi smo prije ovoga već bili duboko u pripremama i postavljanju druge sezone i ono što oni žele, više nego ikad jest da se u kasnu jesen ove godine serija ponovno snima kod njih. Ja se evo mogu samo nadati da će tako biti. Sada je samo pitanje anticipacije stvarnosti da ili ne, ja mislim da zaokupljenost radom i onim planovima kakvi su bili prije ovog rata jest ono što njih u ovom trenutku održava i mi to ne želimo pokvariti, a održava bome i nas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:08