IRIS APFEL

U 103. godini umrla je velika modna ikona. Mirovinu je smatrala gorom od smrti, radila je do posljednjeg dana

Iris Apfel

 -/Instar Images/Profimedia/-/instar Images/profimedia
Bila je i model za lutku Barbie, kao najstarija kojoj je ukazana ta prilika.

U 103. godini umrla je velika modna ikona poznata po svojem neobičnom stilu i ogromnim naočalama, Iris Apfel. Vijest je objavljena na njezinoj Instagram stranici. Stvarala je, može se reći, gotovo do posljednjeg dana života. U 101. godini je, podsjetimo, dizajnirala odjeću za H&M, koja se mogla kupiti i u Hrvatskoj te za koju je vladao priličan interes, a za promociju u Zagrebu poslužio je ZET-ov kiosk. U penziji nije bila, to je po njoj bila "sudbina gora od smrti".

Bila je i model za lutku Barbie, kao najstarija kojoj je ukazana ta prilika.

Vitka figura, sijeda kosa, velike okrugle naočale, ekstravagantne odjevne kombinacije, jarke boje, bogate teksture i brojni modni dodaci slike su kojima bismo mogli opisati Iris Apfel, američku poduzetnicu i modnu ikonu koju su na Instagramu pratila dva milijuna ljudi, a koja je preminula u petak.

Osnovna je njezina profesija bila dizajn interijera, a u intervjuima je često znala govoriti: "Kroz život idem punim plućima, jako sam strastvena u onome što radim. Ulažem svoje srce i dušu. Radim dok više ne mogu, a potom se vratim i opet radim."

image

Iris Apfel

Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia/Usa Today Network/ddp Usa/profimedia

Rođena je kao Iris Barrel u Queensu u New Yorku 1921., kao jedino dijete Samuela i Sadye Barrel. Prvu je kupovinu obavila, sjećala se, kad joj je bilo jedanaest godina. Majka joj je dala 25 dolara za haljinu za Uskrs i uspjela je kupiti jednu divnu, a uz nju još i cipele. Svu je svoju odjeću čuvala, pa tako i svoju prvu haljinu, koju je nosila na prvom izlasku s Carlom Apfelom. I on je poživio dulje, umro je 2015. godine, malo prije 101. rođendana. U to ga je vrijeme opisala kao "darežljivog i zabavnog čovjeka". Vjenčali su se 1948. godine. Oboje su se bavili interijerima, putovali su diljem svijeta po najbolje primjerke namještaja, klijenti su im bili Estée Lauder, Greta Garbo i čak devet američkih predsjednika. U jednom je intervjuu priznala kako uređenje Bijele kuće nije bilo težak posao, no i kako su, nakon što je Jackie Kennedy pozvala jednog poznatog francuskog dizajnera, "sve morali baciti i početi ispočetka".

Sebe je opisivala kao "najstariju živuću tinejdžericu". Maksimu "manje je više" smatrala je neinspirativnom. Pisala je: "Više je više, a manje je naprosto - dosadno."

Iako je bila poznata kao dizajnerica interijera, u fokus šire je javnosti dospjela 2005. godine, kada ju je Harold Koda, kustos u muzeju Metropolitan, pozvao da izloži odjeću koju je nosila (kasnije je, doduše, pričao da mu je netko bio otkazao u posljednjoj sekundi).

Kasnije je o njoj dokumentarac snimio Albert Maysles.

Bila je, dakle, model za Barbie u svojim zrelijim godinama, što u mladosti nije mogla ni zamisliti. No tijekom života joj je smetalo da modne revije u pravilu nose tinejdžerke: "Kako se starija žena može povezati s malim djetetom koje trči gore-dolje po pisti? Ne može." Kad je bila dijete, kaže Apfel, nije bila klasično lijepa: "Ni ja nisam bila lijepa kad sam se udala, i nikad me nije bilo briga. U tinejdžerskim sam godinama bila debela, što je izluđivalo moju jadnu majku, koja je bila vrlo elegantna i htjela je da budem lutka."

Umrla je u svojem domu u Palm Beachu na Floridi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:35