SPOMENIK U MOSTARU

Ukradena skulptura Brucea Leeja! Nestala je preko noći: ‘Samo su dva mjesta na kojima može biti‘

Ivan Fijolić uz spomenik Bruceu

 Tomislav Kristo/Cropix
Ivan Fijolić poznat je i po skulpturama nabildanog Isusa i Jovanke Broz u pozi Josipa Broza Tita

Spomenik slavnom majstoru borilačkih vještina Bruceu Leeju, iz za sada nepoznatih razloga protekle noći nestao je iz mostarskog parka Zrinjevac, kako je doznao Bljesak.info. Kako pišu: "ostao je samo stalak, a pored njega, drvena paleta s kotačićima". Neslužbeno su saznali da Grad Mostar nema nikakve veze s uklanjanjem statue, kao niti Komunalno poduzeće Mostar.

Spomenik je postavljen, podsjetimo, u parku Zrinjevac u studenome 2005. godine. Ideju je izrodio dvojac tada okupljen oko Urbanog pokreta Mostar, Nino Raspudić i Veselin Gatalo.

Autor je spomenika poznati hrvatski kipar Ivan Fijolić. Kako nam je rekao: "Ovaj spomenik od prvog postavljanja, izaziva reakcije. Naime, prvo su ga razbili, potom su ga već jednom pokušali ukrasti. Završio je, ili u nekoj privatnoj kolekciji, ili u bronci. Nadam se da je riječ o ovom prvom".

Ivan Fijolić, je široj publici najpoznatiji, osim po spomeniku Bruceu Leeju u Mostaru, i po skulpturama nabildanog Isusa i Jovanke Broz u pozi Josipa Broza Tita.

Postoji i ružičasta verzija ove skulpture koja se mogla pogledati, među ostalim, i na izložbi “Neo NOB” u Laubi, u Zagrebu. Na izložbu ga je inspirirao podatak da postoji 2965 uništenih spomenika NOB-u na području bivše Jugoslavije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:26