MONOGRAFIJA

Svi ljudi koji su gledali Marinu Abramović u oči

ZAGREB - Marina Abramović sjedila je u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti točno 716 sati i 30 minuta, koliko je trajala njezina tromjesečna izložba.

1500 promatrača

U tom je razdoblju preko puta nje sjedilo 1500 ljudi. Budući da su mogli sjediti koliko su željeli, neki su sjedili samo pet minuta, drugi cijeli dan, pa su došli opet sutradan. Neki su sjedili satima i plakali, drugi su bili potpuno mirni, treći su se smijali... Izmjenjivali su se dramatični trenuci s trenucima potpune dosade. Sve ljude koji su sjeli preko puta nje umjetnica je netremice promatrala. Oči tih ljudi, posjetitelja njezine izložbe, kasnije je izjavila, proganjale su je mjesecima kasnija.

Izložba “Umjetnik je prisutan” Marine Abramović postala je svjetskom senzacijom i najposjećenijom izložbom u ovom muzeju.

Sjajni portreti

Sve posjetitelje koji su sjeli preko puta nje zabilježio je kamerom fotograf Marco Anelli. Sad, u izdanju nakladničke kuće Aperture, Anelli izdaje knjigu s najsnažnijim portretima. Ovi sjajni portreti, čvrsto vjerujemo, i sami će postati važna umjetnička djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:36