IZLOŽBA `SARAJEVSKI RATNI PREDMETI´

Amblematski predmeti iz 1425 dana ratne opsade Sarajeva

Predmeti su povezani pričama o nestašici vode, struje, hrane ...

ZAGREB - Nešto je krajnje podljudsko u načinu na koji nas oskudica podsjeća da imamo inteligenciju. Inteligencijom smo povlašteni, ali nešto posve neveličanstveno obuzima one povlaštene koji se domunđavaju kako da od pretis lonca naprave peć za podgrijati Ikar konzervu mrtvom djetetu, kako nam nedvosmisleno poručuje izložba “Sarajevski ratni predmeti” postavljena u okviru Virtualnog muzeja opsade Sarajeva.

3D modeli

To je online projekt koji prikazuje amblematske predmete za 1425 dana opsade tog grada, a realizirali su ga studenti treće godine Odsjeka za informatiku i računarstvo u suradnji s Historijskim muzejom.

Predmeti su digitalno obrađeni i lebde kao 3D modeli u galerijama, tematski povezanim kroz priče o nestašici vode, struje, hrane, svega. Jedna galerija, zove se “Peći”, sadrži kuhala i grijalice improvizirane bojlerima, konzervama s tri kratke nogare, bolničkim ormarićima, svakako, samo da se ne umre od gladi ili zime. Jedna se kao gotov roman zove “ratna peć Isaka Albaharija”.

Tekstovi i video

Druga, galerija koja se zove “Hrana”, donosi sarajevski ratni standard: Ikar konzervu od govedine, konzervu haringe “od koje su Sarajlije pravile imitacije pašteta, šnicli i raznih variva”, bočicu tabasko sosa. Kroz eksponate se može prošetati virtualno ("http://h.etf.unsa.ba/srp/") uz pomoć pripadajućih tekstova i videa u pozadini.

- Upotpunili smo izložbu koja je postavljena u Historijskom muzeju sa zvukom i slikom i s 3D modelima predmeta. Svi članovi projektnog tima su preživjeli opsadu Sarajeva i ovo je poklon Historijskom muzeju- rekla je na otvorenju Selma Rizvić, koordinatorica projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:18