NOVI PREFORMANS

Marina Abramović: Neka jedu kolače!

Za 20 dolara posjetitelji restorana mogu uživati u desertu Volcano Flambe

ZAGREB - Pire od jabuke i mascarpone s cimetom dobili su ove zime u uglednom njujorškom restoranu Park Avenue Winter nadosjetilnu konkurenciju među desertima na jelovniku. Riječ je o kolaču “Volcano Flambé”, a zapravo gastroperformansu Marine Abramović , koji je na Manhattanu predstavljen krajem prošlog tjedna.

Od sedamsto sati sjedenja Abramović tako i predah uzima sjedećki, ali ovaj put za slatkom trpezom koju je smislila zajedno s Kevinom Laskom, šefom kuhinje u Parke Avenue Winter.

Performans “Neka jedu Volcano Flambé!” izgledat će tako da svaki posjetitelj restorana na biskvitu od badema dobije svoje flambirano klupko sladoleda i meringue, posuto zlatnim listićima, i uz to jedan MP3 plejer, čašu vode, vilicu, žlicu, i u ušima glas Marine Abramović koji nagovara na konzumaciju, hipnotički opušteno.

To će iskustvo posjetitelje koštati 20 dolara, koliko ih je koštala i cijena ulaznice za njen performans u MoMa-i.

- Prvi susret s Marinom Abramović bio je uznemirujući, ali ona je zapravo vrlo draga. Pripremili smo se na najgore jer nismo imali nikakvih zahtjeva, rekli smo joj da može raditi što hoće. Na kraju je sve ispalo jako dobro, bez kreativnih nesuglasica - rekao je za ARTINFO kuhar Kevin Lasko.

Desert “Volcano Flambé” prvi je u nizu od četiri umjetničko-kulinarske kolaboracije, ostvarene u savjetovanju s nevladinom agencijom za kulturne projekte Creative Time.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:04