PRORAČUN BOLJI OD PLANA

‘Nije istina da smo nedovoljno smanjili rashode, uštedjeli smo 4 milijarde kuna’

U Ministarstvu finacija prilično su zadovoljni ostvarenjem proračuna u prvih jedanaest mjeseci i odlučno odbijaju sve kritike da nisu dovoljno smanjili rashode ili da su povećanjem PDV-a pridonijeli slabijoj potrošnji građana, a time i padu BDP-a. Prihodi su u 11 mjeseci iznosili 100,8 milijardi kuna, što je 2,4 milijarde (2,5 posto) više nego u istom razdoblju lani.

Osobna vozila

Istodobno, rashodi su dosegnuli 108,6 milijardi kuna, a to je 1,3 milijarde kuna (1,2 posto) manje nego u usporedivom razdoblju. To je “nešto bolje od planiranog”, kažu u Ministarstvu, pa je deficit proračuna ostao u planiranim okvirima od oko 10 milijardi kuna.

Kad je riječ o rashodima, plan je, barem u početku, bio mnogo ambiciozniji. No, ako se izuzmu plaće, Boris Lalovac, zamjenik ministra financija, nema dvojbe da je učinjeno jako puno te da je “snažna konsolidacija napravljena i na rashodnoj strani”.

Pritom kao primjer navodi materijalne rashode na kojima su “ostvarene uštede od 1,2 milijarde kuna”, što će na godišnjoj razini iznositi 10 posto. (U tablici stoji da su u prvih 11 mjeseci lani materijalni rashodi iznosili 7,5 milijardi kuna, a u istom razdoblju ove godine sedam milijardi kuna.)

- Prvi put od početka kriza materijalni su troškovi toliko smanjeni. Proveli smo značajnu racionalizaciju poslovanja i učinili velike napore unutar sustava - s mnogo žara objašnjava Lalovac.

Kaže da su uštede postignute na svim stavkama, primjerice, znatno su smanjeni izdaci za službena putovanja, za prijevozna sredstva, za telefon, poštu... a uštede su iznosile 10, 20, pa i 40 posto.

U slučaju osobnih vozila, primjerice, ove je godine utrošeno 30 milijuna kuna, dok je prošle godine za tu svrhu iz proračuna otišlo 140 milijuna kuna. Tome treba dodati i druge uštede, poput subvencija, pa prema računici Ministarstva financija, ukupne uštede iznose čak četiri milijarde kuna.

Hrana i odjeća

No, taj ogromni napor nisu prepoznale i rejting agencije. Njih ne zanimaju pojedine proračunske stavke, nego cjelokupni rezultat. A zahvaljući većim izdacima na nekim drugim stavkama, kao što su kamate, rashodi su ove godine minimalno smanjeni, a za 2013. su povećani za gotovo pet milijardi kuna.

Ministar financija Slavko Linić djeluje malo kritičniji prema ostvarenim rezultatima, ali odlučno odbija prigovore da su poskupljenja uslijed većeg PDV-a kriva za pad osobne potrošnje. Jer, cijene hrane, odjeće i ostalih potrepština ostale su na približno istoj razini.

- Kućne budžete uništila je cijena energenata i komunalne naknade, što neki neće da shvate - rekao je Linić.

Skupi energenti

U Ministarstvu financija ponavljaju da su ove godine jako mnogo učinili da rasterete gospodarstvo, a u tom smjeru nastavit će i dalje. Tako bi uskoro moglo doći do pada cijene energenata, ponajpije plina, jer će na tržištu biti više dobavljača plina i to neće biti monopol samo jedne tvrtke. Očekuje se da će plin pojeftiniti za 70 lipa po prostornom metru. Bez obzira što preusmjeravanje poreznog opterećenja s poduzetnika na građane zasad nije dalo osobite rezultate, jer su izostale investicije, ministar financija kaže da je jačanje konkurentnosti ekonomije nužnost.

Stoga Ministarstvo financija priprema niz rješenja za smanjenje različitih parafiskalnih nameta gospodarstvu i u ožujku ih planira predložiti Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:25