RUŠENJE REJTINGA

REFORME ILI PROPAST Bloomberg: 'Proračun za 2013. godinu bio je zadnji čavao u lijesu Hrvatske!'

'Bez promjene smjera, Hrvatska će ući u EU kao tipični južnoeuropski propali slučaj'
Zagreb, 270412.Odrzana je sjednica Vlade RH, na dnevnom redu su 34 tocke, a medju njima i Nacrt prijedloga zakona o poticanju zaposljavanja, odlucivalo se i o prijedlozima vezanim za cijenu struje i cijenu plina.Na slici: Slavko Linic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - U osvrtu na stanje hrvatske ekonomije nakon rušenja kreditnog rejtinga od strane Standard & Poor’s bonitetne agencije, Bloomberg napominje kako je Hrvatska u svojoj drugoj recesiji u samo dvije godine.

Bloomberg podsjeća kako je, ubrzo nakon objave smanjenja rejtinga, premijer Zoran Milanović obećao kako neće biti smanjenja plaća i penzija, te kako se neće u pomoć zvati MMF, dok je ministar financija Slavko Linić izjavio kako bi država mogla odustati od zaduživanja u inozemstvu i surađivati s MMF-om.

No, guverner HNB-a Boris Vujčić istaknuo je kako bi Hrvatska trebala nastaviti zaduživanje i u zemlji i u inozemstvu, te pronaći snage za provođenje reformi. Vujčić je, napominje Bloomberg, odbio oslobađati devizne rezerve kako bi pomogao Vladi u zaduživanju.

Fitch je promijenio izglede rejtinga u 2012. s negativnih na stabilne kada je Vlada planirala 4 milijarde kuna rezova u proračunu za 2012, no kada je fiskalni deficit porastao na 3,5 posto u planiranom proračunu za 2013., Fitch je smjesta promijenio prognozu u negativnu.

- Hrvatska je dobila jako puno dobre volje, a nova koalicijska vlast mnoge pohvale, rekao je Abbas Ameli-Renani, strateg za tržišta u razvoju u Royal Bank of Scotland.

- No čavao u lijesu bio je proračun za 2013. godinu, koji je označio kraj Vladinog pridržavanja Zakona o fiskalnoj odgovornosti, zaključio je Ameli-Renani.

Bloomberg podsjeća da se globalno tržište obveznicama češće oglušuje na procjene agencija Moody’s i S&P nego što ih sluša. U čak 53% slučajeva, prinosi na državne obveznice kretali su se u suprotnom smjeru od procjena ove dvije agencije.

Analitičari od Londona do Moskve se slažu: Hrvatska može osigurati financiranje svojeg proračuna sljedeće godine čak i bez zaduživanja u inozemstvu ili pomoći MMF-a.

- Zemlja s solventnim bankarskim sustavom i neutralnim računom plaćanja s ograničenim dospjećima u 2013. godini se savršeno dobro može snaći i sama, čak i nakon sniženog rejtinga, rekao je Petr Grishin, glavni ekonomski analitičar VTB Capitala u Moskvi.

No, u međuvremenu, gospodarstvo će se smanjiti dodatnih 2% ove godine i stagnirati 2013. I dok je nezaposlenost narasla na 19.6 posto u listopadu, javni sektor pošteđen je otpuštanja usred otpora jakih radničkih sindikata.

- Bez promjene smjera, Hrvatska će ući u EU ne kao ozbiljna zemlja sposobna upravljati vlastitom ekonomijom i financijama, već kao tipični južnoeuropski propali slučaj, zaključuje Velimir Šonje, ekonomist ZSEM-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:30