BORBA S NEZAPOSLENOŠĆU

MMF: Treba poticati stalno zaposlenje, a ne privremeno

U zemljama gdje se vodila aktivna politika zapošljavanja bilo je mnogo manje otkaza
Zagreb, 300109.Hrvatski zavod za zaposljavanje (HZZ) ocekuje u ovoj godini porast nezaposlenosti od pet posto, uz napomenu da je to mozda preoptimisticna procjena. Procjena o pet postotnom rastu nezaposlenosti napravljena je na temelju procjene gospodarskog rasta u 2008. od tri posto, no s obzirom na jacanje krize krajem godine, sto potvrdjuju i ekonomski pokazatelji, moguc je i veci rast nezaposlenostiFoto: Vjekoslav Skledar / CROPIX
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Iako pad BDP-a nije zaobišao nijednu zemlju u vrijeme krize, stanje zaposlenosti bitno se razlikuje od zemlje do zemlje. Najveći rast nezaposlenosti među razvijenim zemljama zabilježen je u Španjolskoj, Irskoj i SAD-u, u mnogim je zemljama ipak bila manje izražena od pada BDP-a, a u Njemačkoj je čak pala.

“Snažan porast nezaposlenosti u Španjolskoj i SAD-u može se objasniti uglavnom padom BDP-a i utjecajem koji je financijska kriza imala na pucanje nekretninskog balona na tržištu nekretnina”, navodi MMF u najnovijoj publikaciji World Economist Outlook.

Oporavak nagodinu

S druge strane, u nekim zemljama, uključujući Njemačku, Italiju, Japan i Nizozemsku, rast nezaposlenosti bio je manji od očekivanog, djelomice zbog uvedenih programa kratkoročnog zapošljavanja.

Iako se veći broj zemalja ove godine izvlavči iz recesije, MMF ne vidi mogućnost za rast zaposlenosti prije iduće godine.

Međutim, u tome ipak mogu pomoći neke specifične politike tržišta rada, uz generalno poticanje fleksibilnosti plaća i poboljšanje institucija na tržištu rada.

Zemljama s rigidnim tržištem rada u kojima su stalno zaposleni jako zaštićeni, a istodobno postoji veliki broj onih s ugovorima na određeno vrijeme MMF preporučuje postupan prelazak na novi sustav. U toj skupini zemalja, u koju se može svrstati i Hrvatska, poželjnim se smatra potpisivanje otvorenijih i manje rigidnih ugovora o radu, ali za stalno.

Ljudski kapital

Na taj način smanjit će se negativan utjecaj koje privremeno zapošljavanje ima na stvaranje ljudskog kapitala, a neke beneficije privremeni će radnici dobiti već sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 11:09