TRŽIŠTE RADA

Kriza je promijenila trendove: Sad se već traži bilo kakav posao

Gotovo 53 posto Hrvata trenutno traži bilo kakav posao bez obzira na struku, 26 posto bi posao izvan, a 21 posto u struci
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Zbog krize koja nemilice gasi radna mjesta, svaki drugi Hrvat koji traži posao spreman je prihvatiti bilo kakvo radno mjesto bez obzira na struku. Pokazalo je to istraživanje portala MojPosao koje je provedeno tijekom travnja na 690 ispitanika. Premda je posao u struci do sada spadao u “standardne” želje većine nezaposlenih, anketa je potvrdila da se u situaciji sa 320 tisuća nezaposlenih traži bilo kakav posao.

Luksuz u krizi

- Iako se razlozi ispitanika razlikuju, većina navodi kako im je trenutno najvažnije pronaći bilo kakav posao i osigurati osnovna sredstva za život. Ovi ispitanici navode i kako je u trenutnoj situaciji svojevrsni luksuz orijentirati se samo na svoju struku - pojašnjavaju rezultate istraživanja na portalu MojPosao.

Druga karijera? Ne bojte se, mi smo uspjeli u novom poslu

No kompromis su posebno spremni nezaposleni koji su dulje bez posla ili su na burzi završili u poznijim godinama. Međutim, istraživanje je pokazalo da struka ne ograničava ni mlađe ispitanike.

Bez posla u depresiju

Oni uglavnom navode kako većina poslodavaca traži radno iskustvo koje oni još nisu imali prilike steći pa su za bolju poziciju u budućnosti spremni prihvatiti i posao izvan struke.

- Većina ispitanika slaže se da “čovjek, kada ne radi, pada u depresiju” te da je svaki posao dobar ako se radi profesionalno - kažu na portalu MojPosao.

Pa ipak, 21 posto ispitanika posao traži isključivo u svojoj struci jer bi promjena, tvrde, značila da su se uzalud školovali. S druge strane, 26 posto ispitanika namjerno traži posao izvan svoje struke jer su nezadovoljni te žele promijeniti sadašnje zanimanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 10:14