CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
FELJTON

Camilla Parker Bowles: Od omražene preljubnice do buduće kraljice

Supruga princa Charlesa, koja je proslavila 75. rođendan, često je bila trn u oku britanske javnosti, ali i kraljevske obitelji pa se morala godinama svojski truditi da je napokon počnu doživljavati kao razboritu, samozatajnu i šarmantnu ženu zaslužnu za sreću nekad nesretnog Elizabetinog sina.

Supruga princa Charlesa, koja je proslavila 75. rođendan, često je bila trn u oku britanske javnosti, ali i kraljevske obitelji pa se morala godinama svojski truditi da je napokon počnu doživljavati kao razboritu, samozatajnu i šarmantnu ženu zaslužnu za sreću nekad nesretnog Elizabetinog sina.

Camilla Parker Bowles morala je dočekati 75. rođendan da bi je Britanci i svijet napokon vidjeli u pravom svjetlu - ne kao omraženu preljubnicu koja je skrivila bračni brodolom princa Charlesa i Diane, a potom se ugurala na mjesto nesretne princeze koju nikako nije mogla zamijeniti jer joj je bila sušta suprotnost, nego posve drukčije, kao odanu suprugu i razboritu baku, ženu s britkim smislom za humor i s obje noge na zemlji koja voli pse, konje, vrtlarenje i knjige, rado priča proste viceve i obožava "Ples sa zvijezdama" i vrtne patuljke. Upravo takvu simpatičnu i jednostavnu Camillu, narodskiju nego što je Diana ikad bila i obdarenu nekom vrlo britanskom staloženošću, prikazuje novi ITV-jev dokumentarac, snimljen povodom njezina 75. rođendana. Kamere prate vojvotkinju od Cornwalla dok uređuje specijalno izdanje Country Lifea, časopisa posvećenog engleskom ladanju i visokom društvu, ali i kod kuće, dok odjevena u traperice šeće svoje pse, priča o tome kako voli plivati i priznaje da se zna iskrasti sa službenih događaja da bi poskrivećki pripalila cigaretu, katkad u društvu sa slavnim Jeremyjem Clarksonom iz "Top Geara" koji za nju ima samo komplimente.

image

Camilla u Australiji

AFP

A tako je, čini se, sad doživljava i većina Britanaca. Kad je bila u posjetu Sjevernoj Irskoj, jedna je žena komentirala: "Pa uživo izgleda puno mlađe. I puno je zgodnija!"

Na nedavnoj tradicionalnoj uličnoj zabavi u londonskoj četvrti Notting Hill, dok se Camilla sa smiješkom probijala između maskiranih plesača i hodača na štulama, jedna je prolaznica zaustavila princa Charlesa da mu kaže kako je Camilla šarmantna.

"Drago mi je da ste to otkrili", odgovorio je Charles, vjerojatno s olakšanjem što sad i javnost u Camilli vidi ono što vidi on. Jer se bliži dan kad će Charles preuzeti krunu, a Camilla će, po izričitoj želji Charlesove majke, postati kraljicom. Ne treba posebno objašnjavati kako je za vladare važno da budu dobro prihvaćeni među podanicima.

image

S Catherine, vojvotkinjom od Cambridega, princom Charlesom i princom Williamom

I-IMAGES/EYEVINE/PROFIMEDIA

Camilla će se sasvim sigurno snaći i u kraljevskoj ulozi i svoje dužnosti obavljati savjesno i bez kuknjave; kako piše Tina Brown u knjizi "Kuća Windsor", da vojvotkinja od Cornwalla ima obiteljski moto, glasio bi "Ne kukaj". A kako je Camilla sama rekla, uzor će joj biti njezin pokojni svekar, princ Philip, te će nastojati slijediti njegov savjet "pričaj manje, radi više i obavi ono što moraš" i ponašati se kao on.

"Philip je uvijek stajao dva koraka iza kraljice. Od njega sam naučila da ti je mjesto iza monarha. Ti si tu kao podrška", rekla je Camilla, a da joj je Philip uzor u svakom smislu, pokazala je i na nedavnom ručku koji joj je za rođendan priredio Gyles Brandreth, kad je govor svojim okupljenim vršnjacima počela blagom porugom suvremenoj osviještenoj kulturi.

"Dame i gospodo, ako mi je dopušteno tako vam se obratiti, dobar dan", sa smiješkom je Camilla rekla brojnim uzvanicima u najboljim godinama, među kojima su bili manekenka Twiggy, glumice Joanna Lumley i Felicity Kendall, glumci Derek Jacobi i Tom Courtenay te Lucia Santa Cruz, čileanska povjesničarka koja je upoznala Charlesa i Camillu još davne 1971.

Sudbonosni susret dogodio se na polo utakmici u Windsoru i dvoje mladih - Camilli su tad bile 24 godine, Charlesu 23 - brzo su shvatili da ih veže više od ljubavi prema polu i prirodi.

"Mislim da imamo mnogo toga zajedničkoga. Moja prabaka Alice Keppel bila je ljubavnica tvojeg šukundjeda kralja Edwarda VII.", u šali mu je napomenula Camilla.

image

Charles i Camilla Parker-Bowles, 1972.

SERGE LEMOINE GETTY IMAGES

Rođena u Londonu u otmjenoj obitelji bliskoj Buckinghamskoj palači, Camilla je provela čarobno djetinjstvo na engleskom ladanju, uz pse i ponije i mnogo slobodne igre. Premda se školovala u švicarskom internatu Mon Fertile gdje je učila francuski, šivanje, strojopis i etiketu (ali i slušala Beatlese, izgubila višak kilograma i naučila se ljubiti s dečkima, što je kasnije opisala kao "upravo čudesno sladak užitak"), nije je zanimao ni studij ni karijera. Zaposlila se, doduše, u Londonu kao tajnica u tvrtki za unutarnje uređenje, ali svaki je slobodni trenutak provodila na zabavama visokog društva - u lovu, jahanju, polu i plesovima - pa su je otpustili kad je zakasnila na posao nakon što je plesala do jutra.

Charles i Camilla kliknuli su od prvog trenutka. Nesigurnog princa iskusnija je Camilla privukla smislom za humor i strašću prema jahanju, a navodno mu je dala toliko potrebno seksualno samopouzdanje potičući ga da zamisli kako je ona konjić za ljuljanje.

On je njihovu vezu opisao kao čisti užitak i sreću, ali odugovlačio je s prosidbom, jer kraljevska obitelj nije bila oduševljena Camillom, koja nije bila ni djevica ni plemkinja pa nije udovoljavala njihovim strogim kriterijima. Tad se u priču umiješao naočiti konjički časnik Andrew Parker Bowles koji je, na glasu kao veliki zavodnik, na brzinu preoteo djevojku i Camilla se udala za njega u ljeto 1973. unatoč Charlesovom preklinjanju da otkaže vjenčanje.

Camilla se s mužem preselila na ladanje nalik na ono iz njezina djetinjstva, rodila sina Toma i kćer Lauru i sve bi bilo idilično da Andrew nije toliko šarao izvan braka. Kako piše Penny Junor u Camillinoj biografiji pod naslovom "Vojvotkinja", Andrewovi preljubi bili su tako opće poznati da mu je jedna Camillina prijateljica jednom predbacila: "Malo sam uvrijeđena, Andrew. Pa samo se meni od svih Camillinih prijateljica nikad nisi nabacivao. Što ne valja sa mnom?"

Charles se ubrzo vratio u Camillin život, prvo kao povjerljivi prijatelj koji je uživao na njezinim zabavama s puno dobre hrane i vina, a zatim i kao ljubavnik. U međuvremenu se oženio 13 godina mlađom Dianom, koja je kao djevica plemićkog podrijetla zadovoljavala sve uvjete za idealnu kraljevsku nevjestu. Je li Charles doista volio Dianu, teško je reći; kad su ga novinari neposredno prije vjenčanja pitali je li zaljubljen u buduću suprugu, odgovorio je: "Da, što god ljubav zapravo bila", što je trebalo biti upozorenje da nije sve kako treba.

I ubrzo se pokazalo da nije. Nezrela Diana očito je od muža tražila emocije kakve joj zakopčani Charles nije mogao pružiti pa se odala ljubavnim aferama, poremećajima prehrane i opsesivnim analizama vlastitih osjećaja s prijateljicama, astrolozima i frizerkama, dok je nemoćni Charles tonuo sve dublje u depresiju. Samo mu je Camilla mogla pomoći da se izvuče i da se opet počne smijati.

Sve bi možda ostalo na diskretnoj izvanbračnoj vezi - Camilla je uvijek bila utjelovljena diskrecija i o svojem odnosu s Charlesom nikad dotad nije ni pisnula - da nije uslijedio niz skandaloznih otkrića.

Objavljena je senzacionalistička knjiga "Diana - njezina istinita priča" Andrewa Mortona iz koje je javnost doznala za Charlesove bračne probleme i za Camillu koju je Diana zvala rotvajler, pa je zatim izbio skandal nazvan "Camillagate" kad su procurile snimke na kojima Charles priznaje Camilli da sanja o tome da bude njezin tampon pa je završni udarac zadao notorni intervju na BBC-ju gdje je Diana nevino trepćući povjerila milijunskom auditoriju kako je Camilla bila ta "treća osoba u našem braku".

image

Na otvaranjuj parka u Škotskoj, 2005.

DAVID CHESKIN AFP

Brakovima više nije bilo spasa, naravno; Camilla se 1995. razvela od Andrewa, Charles od Diane službeno 1996. I dok je Camilla postala narodni neprijatelj broj jedan, tako omražena da su je obasipali otrovnim pismima, rugali joj se u tabloidima da je ružna i jednom je doslovce gađali starim pecivom, nedugo poslije nesretna je princeza tragično poginula u Parizu i ožalošćena nacija gotovo ju je kanonizirala. U tim okolnostima, Charles nikako nije mogao Camillu predstaviti javnosti kao svoju partnericu, nego su i dalje bili samo polutajni ljubavni par bez službenog statusa. To je Camilli donekle i odgovaralo, jer nikad nije voljela javne nastupe, putovanja avionom i raspored kojeg se mora točno pridržavati - točnost joj nije bila vrlina - a upravo se od toga sastoji život pripadnika kraljevske obitelji. Ipak, takvo nedefinirano stanje nije moglo trajati unedogled, a kad su savjetnici kraljici došapnuli kako Camilla sjajno utječe na Charlesa, prijestolonasljednik ju je naposljetku zaprosio, uz majčin blagoslov i prsten svoje bake, Kraljice Majke.

No, napeto je bilo sve do posljednjeg trenutka. Neposredno prije vjenčanja 2005. umro je Ivan Pavao II. i kraljica je odlučila da je najstariji sin mora predstavljati na sprovodu - baš na isti dan kad su Charles i Camilla napokon trebali reći "da". Vjenčanje je odgođeno za 24 sata, čak se i inače stoička Camilla uzrujala, ali na kraju je sve ispalo savršeno: mladenka je zasjala u krem haljini od šifona i Treacyjevom šeširu pa su i nezadovoljnici koji su je zlobno uspoređivali s pokojnom Dianom morali priznati da je Camilla ono što Diana nikad nije bila: jedina žena koju je Charles oduvijek želio.

Već tad je uglavnom pozitivna reakcija gomile okupljene pred dvorcem u Windsoru gdje se održalo vjenčanje pokazala da se stavovi mijenjaju, a otada do danas Camilla kao da je bila na dugom pokusnom roku koji je sad uspješno završila. Medijima je draga jer se srdačno ponaša prema novinarima i fotografima, u Buckinghamskoj palači je cijene jer marljivo radi kao pokroviteljica čak 90 dobrotvornih udruga, između ostalih i onih koje se bave obiteljskim nasiljem i seksualnim zločinima, i neposredna je u odnosima s takozvanim običnim ljudima, a osoblje je obožava jer im olakšava rad za Charlesa, koji katkad zna biti naporan; kad on, primjerice, zapovijeda sobaru da mu donese gin i tonik, ona mu mirno kaže: "Daj ne izvodi, ja ću ti natočiti gin i tonik".

Camilla je u odličnim odnosima s kraljicom, s kojom zapravo ima mnogo sličnosti - obje bi radije bile dokone gospođe koje se bave svojim psima i konjima - kao i s Charlesovom djecom i unucima. I sama ima petero unuka (njezin sin Tom ima kćer i sina, kći Laura djevojčicu i blizance) koje, kako je jednom izjavila, voli do ludila. S unucima je isprobala TikTok i dobro se zabavila, iako je velika protivnica mobitela i ljuti je što za večerom nitko više ne razgovara, nego svi bulje u svoje telefone.

image

Vjenčanje princa Charlesa i Camille, 2005.

ALASTAIR GRANT AFP

"U moje doba smo sjedili za stolom, večerali i razgovarali", rekla je Camilla, a onda sa smijehom priznala da tako govore stari ljudi.

"Nitko posebno ne želi imati 75 godina, ali to ne mogu promijeniti", pomirljivo je izjavila Camilla. "Mislim da jednostavno moramo nastaviti živjeti i izvući ono najbolje iz vremena koje nam je preostalo."

Božićna čestitka uz slavonske snaše

Princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla posjetili su Hrvatsku u ožujku 2016. i premda su kod nas proveli samo 36 sati, kući su se vratili puni dojmova. Teško je reći što im se najviše svidjelo - Shakespeareova tragedija "Romeo i Julija" u izvedbi dramske skupine županjske Gimnazije na engleskom koju su gledali u Zagrebu, vožnja tramvajem u Osijeku, tradicionalne Gorjanske ljelje koje su pozdravile Camillu u Državnoj ergeli u Đakovu ili Eko-centar Zlatna greda u Kopačkom ritu gdje se Charles toliko zanio u iskušavanju starih zanata i lokalnih specijaliteta da je ostao pola sata dulje od protokola - ali očito su iskreno uživali i pritom šarmirali hrvatske domaćine. Vratili su se i puni darova, od šestinskih kišobrana i arhivskih vina do umjetničkih slika i licitarskih srca s imenima njihove unučadi Georgea i Charlotte, ali i sa stvarima koje su sami kupili na sajmu rukotvorina u Osijeku - Camilla s dva mužara od bračkog mramora koje je platila 200 kuna, a Charles sa staklenkom kestenovog meda za 50 kuna. Hrvatska je prinčevski par tako očarala da su prijateljima i znancima Božić te godine čestitali fotografijom snimljenom u Osijeku, na kojoj su Charles i Camilla okruženi veselim Slavonkama iz kulturno-umjetničkog društva Osijek 1862. u živopisnim narodnim nošnjama.

image

Kraljevski par u Osijeku, 2016.

STR AFP

Psići s perlama

U specijalnom izdanju časopisa Country Life koje je uredila Camilla mnogo jer prostora dala dobrotvornim organizacijama s kojima surađuje, ali uvrstila je i umjetnike koje cijeni, podijelila s čitateljima omiljene recepte, a uz svojevrsno ljubavno pismo prirodi istaknula i svojeg muža princa Charlesa kao neumornog borca za okoliš, priznajući da joj nije bilo lako o njemu pisati - ‘sažvakala sam nekoliko olovaka‘, veselo je rekla.

Za naslovnicu časopisa Camillu je, prema njezinoj izričitoj želji, snimila njezina snaha Catherine, dok je za takozvanu drugu naslovnicu s temom ‘Djevojke s perlama‘, umjesto uobičajenih istaknutih dama s bisernim ogrlicama, Camilla odabrala svoje psiće, terijerke Beth i Bluebell, obje spašene iz azila, koje su pred kamerom pozirale urešene gazdaričinim biserima.

Glamur bez napora

image

U Alrewasu, 2020.

ANTHONY DEVLIN AFP

Camilli je bilo već 57 godina kad je postala dijelom kraljevske obitelji i to joj je na neki način išlo u prilog u modnom smislu: od nje se nije očekivalo da bude na naslovnicama modnih časopisa niti da se natječe u eleganciji sa svojim mladim, vitkim snahama. Umjesto toga, Camilla je ostala vjerna svojem stilu - kaputima u neutralnim ili pastelnim bojama koje nosi preko jednostavnih haljina i uz dodatke poput šešira Philipa Treacyja ili Ray-Ban naočala. Najčešće bira dizajnere kao što su kuća Dior, Anna Valentine, Bruce Oldfield i njezina omiljena Fiona Clare, krojačica koja je odijeva za svečane i svakodnevne prigode već više od 20 godina. Camilla se uz pomoć frizerke Jo Hansford odlučila za toplu boju kose i ležernu frizuru, nikad dulju od ramena, dok od šminke upotrebljava samo crnu maskaru i ružičasti ruž za usnice.

Linker
26. travanj 2024 08:55