Životna priča

Od neshvaćenog dječaka do najveće živuće rock zvijezde

Glazbena ikona i heroj američke radničke klase aktivan je kao da je na početku karijere: nedavno je objavio 21. album, u sklopu velike turneje nastupit će i u nama susjednim zemljama te prirediti trosatne spektakle.

Prošlo je već gotovo pet desetljeća otkako je ugledni rock kritičar Jon Landau napisao: "Noćas sam ugledao budućnost rock‘n‘rolla, a ime joj je Bruce Springsteen". Bilo je to nakon što je 9. svibnja 1974. gledao njegov nastup na Sveučilištu Harvard. U međuvremenu se puno toga dogodilo i u rocku i u Springsteenovu životu, no jedna stvar je konstantna - i sa 73 godine na leđima slavni roker ne posustaje.

Nedavno je objavio novi album prikladnog naziva "Only the Strong Survive" (u prijevodu: Samo snažni opstaju), sa svojim obradama soul hitova iz šezdesetih i sedamdesetih koje je slušao u mladosti. Sljedeće godine kreće i na veliku svjetsku turneju, a u Europu dolazi u travnju. Iako, barem za sada, nije u planu da nastupi u našoj zemlji, nema sumnje da će ga otići vidjeti i njegovi hrvatski obožavatelji. Najbliži nam je 18. srpnja, kada nastupa u Beču, na stadionu Ernst Happel, 23. srpnja je na Olimpijskom stadionu u Münchenu, a dva dana kasnije u Monzi, na Prato della Gerascia.

U doba kad ga je Landau proglasio budućnošću rocka, imao je samo 25 godina i iako popularan među studentima, bio je još daleko od toga da postane zvijezda. Na Harvardu je sa svojim E Street Bandom nastupao kao predgrupa pjevačici Bonnie Raitt, a tek su poslije došli hvaljeni albumi u platinastim tiražama, status heroja radničkog rocka, hitovi kao što su "Darkness On The Edge Of The Town", "Born To Run", "Hungry Heart", a s njima i bajoslovni novci s kojima se nije znao nositi pa se i dugo nakon što se proslavio, ustručavao živjeti u luksuzu koji si je od tada mogao priuštiti. Umjesto u skupe restorane, i dalje je, kao i prije nego što je počeo zarađivati, odlazio po hot dog u Max‘s Bar & Grill u Long Branchu ili na pizzu u pizzeriju Federici u obližnjem Freeholdu. Poslije je, naravno, uvidio da bogatstvo nije baš tako teško podnijeti kako je isprva mislio, ali nešto nije promijenio - svoju radnu etiku, što je i očekivano zna li se u kakvoj je sredini odrastao.

image

Na novom albumu izvodi soul pjesme koje je slušao u mladosti

PRESS

Rođen je 23. rujna 1949. u gradiću Long Branchu u državi New Jersey, u dijelu uz obalu Atlantskog oceana koji obično nazivaju Jersey Shore. Sastoji se od niza uglavnom turističkih gradića s promenadama i zabavnim parkovima u koje najčešće dolaze dobrostojeći Njujorčani te Kanađani iz Quebeca. No, Springsteenovi obiteljski korijeni puno su skromniji. Njegov otac Douglas Springsteen, poznat pod nadimkom Dutch zbog nizozemskog podrijetla, bio je vozač autobusa, no kako je patio od depresija, često je ostajao bez posla. Navečer bi najčešće sjedio u mraku u kuhinji, šutio, pio pivo i pušio, a svaki sinov pokušaj da pričaju obično bi završavao svađom. Majka Adele Ann Zerilli, koja je radila kao tajnica, bila je prema Bruceovim riječima glavna hraniteljica obitelji. Poslije Brucea, Dutch i Ann dobili su dvije kćeri, Virginiju i Pamelu.

Pamela je neko vrijeme pokušavala izgraditi glumačku karijeru, a poslije se počela baviti fotografijom i snimila, na primjer slike za bratove albume "Human Touch", "Lucky Town" i "The Ghost of Tom Joad", a danas je uspješna fotografkinja u Los Angelesu. Virginia je postala kućanica te je i danas u braku s Michaelom Shaveom, za kojeg se udala dok je još bila u srednjoj školi.

Osim nizozemskih i irskih korijena preko oca, Springsteen s majčine strane ima i talijanske krvi. Njegov djed rođen je u okolici Napulja i kad je kao dijete emigrirao u SAD, nije znao čitati ni pisati, no sam se školovao i postao odvjetnik. Bruce mu se oduvijek divio i govorio za njega da je "veći od života".

Zbog vječno depresivnog oca i zaposlene majke, nije čudno da se Bruce najbolje osjećao u kući bake i djeda.

"Bilo mi je to najdraže mjesto na svijetu", priznao je puno godina poslije.

image

S glumicom Julianne Phillips oženio se 1985., a rastali su se tri godine kasnije

RON GALELLA RON GALELLA COLLECTION VIA GETTY

U školi je bio vječni buntovnik, stalno s opo­­me­­­nama, kaznama zbog lošeg ponašanja. Za­­ni­­ma­la ga je jedino glazba, oduševio ga je, na primjer, Elvis Presley, kojeg je vidio u TV showu Eda Sullivana. Opsesiju glazbom zacementirali su i Beatlesi, koji su nekoliko godina kasnije, 1964., bili gosti istog popularnog televizijskog voditelja i urednika. Kako mu roditelji nisu imali dovoljno novca, majka mu je prvo dala novac da unajmi gitaru i plaćala mu satove sviranja. Poslije je skupio novac i kupio si za 18 dolara vlastitu, akustičnu gitaru, a kad je majka vidjela da joj je sin talentiran, digla je kredit i za Božić 1964. darovala mu električnu gitaru koju je platila 60 dolara.

Tinejdžer kojem su se u školi ismijavali i smatrali ga čudakom, kojeg je otac ignorirao ili urlao na njega, pa je, ništa čudno, patio od nedostatka samopouzdanja, s gitarom se osjećao puno spremnijim suočiti se sa svijetom oko sebe.

"Kad sam se pogledao u ogledalo s gitarom u ruci, prvi put sam mogao podnijeti ono što vidim", priznao je u velikom intervjuu koji je dao Newsweeku nakon što je postao slavan.

Kad je tek počeo svirati gitaru, prva pjesmu koju je naučio bila je ‘Greensleeves‘, otkrio je u intervjuu prije dvije godine.

"Imao sam knjigu s američkim folk pjesmama, a ‘Greensleeves‘ mi je bila lagana jer se sastoji od samo dva akorda. S vremenom sam naučio još jedan akord pa sam mogao svirati i ‘Twist and Shout‘. To je već bio veliki napredak", ispričao je o svojim glazbenim počecima.

image

Početkom osamdesetih bio je u vezi s manekenkom Karen Darvin

KEYSTONE PICTURES USA/ZUMA PRE KEYSTONE PICTURES USA/ZUMA PRE

Na početku karijere, kao i mnogi drugi ambiciozni dečki s gitarom koji sanjaju o uspjehu, svirao je s mladim istomišljenicima iz škole i susjedstva, a vremenom se među njima oformila mala, ali probrana družba glazbenika od koje će poslije nastati Springsteenov prateći sastav E Street Band. Ime je dobio po ulici u gradiću Belmonteu na obali Jerseyja jer je u njoj živjela majka klavijaturista Davida Sanciousa, koja je dečkima dala da vježbaju u njenoj kući.

Svirkama u lokalnim klubovima svagdje gdje su ga htjeli angažirati Springsteen je stjecao sve više poklonika, a glas o njemu proširio se u okolnim gradićima te je došao i do utjecajnog producenta Johna Hammonda. Rođen 1910. u New Yorku, Hammond je u doba kad je prvi put čuo Brucea Springsteena već bio veteran diskografske industrije, čovjek koji je još tridesetih godina pokrenuo karijere Bennyja Goodmana, Billie Holiday i Counta Basieja, kasnije otkrio i omogućio prve uspjehe Arethi Franklin i Leonardu Cohenu, isposlovao prvi ugovor za snimanje ploča Bobu Dylanu... Nije čudno što je njegova riječ imala veliku težinu među direktorima velikih diskografskih kuća, pa su ga u Columbiji poslušali kad ih je nagovarao da ponude ugovor ambicioznom mladiću iz New Jerseyja, kojeg su odlučili promovirati kao "novog Dylana". Mada je samom Springsteenu ta usporedba bila smiješna jer se nije smatrao niti Dylanovim nastavljačem, a još manje klonom. No, iako ih, kako je to poslije utvrdio jedan drugi kritičar, najviše povezuje to što obojica u svojoj glazbi imaju neke slične teme socijalnog bunta iz perspektive prizemne, radničke Amerike i obojica mogu štancati pjesme kao na proizvodnoj traci, usporedba je ostala, barem tijekom prvog razdoblja Springsteenove karijere.

image

Bruce Springsteen i Patti Scialfa imaju sinove Sama Ryana i Evana Jamesa te kćer Jessicu Rae

BRUCE GLIKAS FILMMAGIC

U siječnju 1973. Springsteen je objavio prvi album, "Greetings from Asbury Park, N. J.", potkraj iste godine i drugi, "The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle", a iako su ga kritičari hvalili na sva usta, publika nije bila oduševljena. Albumi su se prodavali ispod očekivanja Columbijinih šefova pa su već počeli razmišljati kako da ga se riješe. Ipak, odlučili su mu dati još jednu šansu, a Springsteen ju je iskoristio na najbolji mogući način. Album "Born tu Run", objavljen 1975., s pjesmama "Thunder Road", "Jungleland" i "Tenth Avenue Freeze-Out" te puno čvršći, rokerski zvuk s primjesama rhythm and bluesa pokazao se kao pun pogodak. Album su svi hvalili, obožavatelji su počeli hrliti na Springsteenove koncerte da bi se uživo uvjerili je li on zaista "budućnost rock‘n‘rolla", kako je to utvrdio Jon Landau, što je Columbia iskoristila u marketinškim materijalima kojima su popratili "Born to Run".

Nedugo nakon objavljivanja tog albuma Bruce Springsteen postao je nova, velika rock zvijezda. No, iako su mu se, barem tada, počeli ostvarivati snovi o glazbenom uspjehu, privatno mu je život bio u rasulu. Išao je iz jedne veze u drugu, ali se ni uz jednu djevojku nije uspio skrasiti - ili bolje reći nijedna ga nije bila u stanju dugo podnositi. Neko je vrijeme hodao s prelijepom Dianom Lozito, koja ga je ostavila kad je shvatila da će glazba uvijek biti na prvom mjestu u njegovu životu. Bio je u vezi i s manekenkom Karen Darvin, zatim s fotografkinjom Lynn Goldsmith, pa s glumicom Joyce Hyser, no ni s jednom se nije dugo zadržao.

Njegov odnos prema ženama najbolje je opisala upravo Joyce Hyser: "Bruce misli da moram biti s njim kad me poželi, a kad me ne želi, trebam nestati."

image

Bio je jako vezan za Clarencea Clemonsa, saksofonista njegovog pratećeg E Street Banda

FIN COSTELLO REDFERNS

On je sam pak mislio da je našao onu pravu kad je u videospotu benda 38 Special vidio glumicu Julianne Phillips. U to je doba već bio snimio svoje i komercijalno i glazbeno najuspješnije albume, među kojima su "Darkness on the Edge of Town" 1978., "The River" 1980., "Nebraska" 1982., "Born in the U.S.A." 1984... Nastupao je u rasprodanim dvoranama i na stadionima, zarađivao milijune dolara, mogao si je priuštiti što god je poželio - roditeljima je, na primjer, kupio najveću kuću koju je našao u oglasniku, a kad se i sam priviknuo na to da je bogat, počeo je skupljati skupe stare automobile. Glumici i modelu Julianne Phillips, s kojom se upoznao u listopadu 1984., imponiralo je što se sviđa takvoj rock zvijezdi. Brzo su prohodali, a u svibnju sljedeće godine su se vjenčali. No, vrlo brzo se pokazalo da, bez obzira na prvobitnu zaljubljenost, nisu jedno za drugo. On je bio potpuno posvećen glazbi, a Julianne, koja je prije nego što ga je upoznala izgradila uspješnu manekensku karijeru i za jedno pojavljivanje na reviji dobivala i po nekoliko tisuća dolara, nije željela živjeti u njegovoj sjeni.

Razdvajala ih je i razlika u godinama, ona je bila 11 godina mlađa i, kao i mnogi mladi ljudi, nije uvijek imala razumijevanja za njegovu opsjednutost glazbom, očaj kada na albumu nije mogao postići zvuk koji je zamislio, euforiju kad bi bio zadovoljan novom pjesmom, stanja posvemašnje iscrpljenosti u koja bi zapadao tijekom fizički iscrpljujućih turneja na kojima bi mu koncerti malokad trajali manje od tri-četiri sata.

image

U lipnju je nastupio na festivalu u Glastonburyju

JEFF KRAVITZ FILMMAGIC

Naravno, i razdvojenost zbog njegovih svirki uzela je svoj danak, a krah braka i potom emocionalno isto tako iscrpljujući razvod utjecali su na Brucea Springsteena u puno većoj mjeri nego što je bio u stanju podnijeti. On i Julianne rastali su se 1988., a brakorazvodni proces okončan je 1989. U to je doba, doduše, Springsteen već bio u drugoj, pokazat će se, puno trajnijoj vezi. I prije nego što je upoznao Julianne, sprijateljio se s pjevačicom Patti Scialfom, koju je pozvao da se pridruži njegovu bendu kao prateći vokal. Neko se vrijeme govorkalo da su u vezi, no glasine su se utišale kad je prohodao s Julianne. Ponovno su se sreli kad ju je, u doba kad mu je brak već bio nepopravljivo narušen, pozvao da mu se pridruži na turneji na kojoj je promovirao album "Tunnel of Love", nadahnut njegovim ljubavnim problemima. Patti se isprva nećkala jer je u to doba htjela snimiti vlastiti samostalni album, no pristala je nastupati s njim kad joj je rekao da turneja neće dugo trajati.

Do njezina kraja njih dvoje već su bili ljubavni par, a kad je okončan njegov razvod, počeli su zajedno živjeti. Sve se naizgled dogodilo brzo pa su dežurni dušobrižnici digli graju da je Springsteen ostavio Julianne zbog Patti, a nju pak proglasili razaračicom brakova.

image

Ljubav prema Patti Scialfa planula je na pozornici

LLUIS GENE AFP

"Čudno je društvo u kojem netko sebi uzima za pravo da ljudima govori koga smiju, a koga ne smiju voljeti. Možda je sve to kod mene jedna velika zbrka, no takav je život. Ne osvrćem se na to što drugi ljudi misle", izjavio je Springsteen.

S Patti je prvo vrijeme živio u New Jerseyju, a potom su se preselili u Los Angeles i 1990. dobili prvo dijete, sina Evana Jamesa. Sljedeće godine vjenčali su se u svom domu u L.A-u. Iste godine Patti je rodila kćer Jessicu Rae, a njihovo treće dijete, sin Samuel Ryan, rođen je 1994.

"Prošao sam kroz razvod koji je bio težak i bolan pa sam se bojao novog braka. Nebrojeno puta sam sebi rekao kako je vjenčani list samo komad papir koji nije bitan ako se dvoje voli, no poslije sam shvatio da nije tako. Brak je nešto posve drugo od zajedničkog života. S brakom na neki način zauzmete svoje mjesto u društvu, steknete neku vrstu društvene prihvaćenosti. I meni i Patti to nešto znači", objasnio je poslije zašto su odlučili ozakoniti vezu.

image

Jessica Rae Springsteen osvojila je srebrnu medalju u preponskom jahanju na Olimpijskim igrama u Tokiju

IPA/BACKGRID/BACKGRID UK/P IPA/BACKGRID/BACKGRID UK/P

Kad su djeca trebala krenuti u školi, njih dvoje se vratilo u New Jersey jer su ih htjeli zaštititi od paparazza i omogućiti im što je moguće više - normalno odrastanje. Kupili su veliko imanje na kojem su uzgajali konje pa su djeca odrastala okružena prirodom, sa susjedima koji ih nisu uznemiravali, bez paparazza iza svakog ugla. I sve troje su, kažu svi koji ih poznaju, dobro odgojeni i pristojni mladi ljudi. Kći Jessica uspješna je sportašica koja je na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. osvojila srebrnu medalju u preponskom jahanju, Sam je postao vatrogasac, a Evan glazbenik koji ponekad nastupa sa svojim slavnim ocem na istoj pozornici. Bruce i Patti ove su godine, kada je Samova djevojka rodila kćer, postali baka i djed.

Kad nije na turneji, Bruce Springsteen sa suprugom često prati konjička natjecanja na kojima nastupa njegova kći. Sljedeće godine, doduše, bit će stalno na putu, barem dok ne završi s koncertima na kojima će promovirati novi album "Only the Strong Survive". I na njima će, već se sada zna, i dalje svirati tri ili četiri sata te na pozornici davati sve od sebe, do posljednjeg atoma snage. Drukčije i ne zna.

Linker
18. travanj 2024 11:59