OPRAH SLAVI ŽIVOT

U čemu je tajna? Slavi 70. rođendan, odrasla je u bakinoj kolibi, a nikad nije izgledala bolje

Legendarna televizijska voditeljica Oprah Winfrey oličenje je ostvarenja američkog sna: odrasla je u bakinoj kolibi, a danas je - milijarderka.

Dovoljno je izgovoriti samo njezino osobno ime, pa da svi znaju o kome se, te o kakvom liku i djelu radi. Jer Oprah je jedna i jedina, žena koja je u proteklih pola stoljeća nevjerojatne medijske karijere ispisala najsvjetlija poglavlja američke televizije, te se afirmirala kao jedna od najgorljivijih pobornica prava žena i manjinskih skupina, te humanitarnog prava za pomoć najranjivijima diljem svijeta.

U siječnju će proslaviti 70. rođendan, njezino osobno bogatstvo procjenjuje se na 2,8 milijardi dolara, a njezina nadahnjujuća životna priča ostvarenje je američkog sna. Okrugli rođendan dočekuje u punoj formi, vedra i nasmijana, a ne pamtimo kad je izgledala bolje nego na dodjeli nagrada Academy Museum Gala, čija je bila glavna zvijezda.

Ondje je zablistala u strukiranoj večernjoj haljini dugih rukava modnog brenda Dolce&Gabbana, a na crveni tepih stigla je ruku pod ruku sa svojim dobrim prijateljicama Meryl Streep, Gayle King i Daniellom Brooks. Ljubičasta boja haljine bila je referenca na njezinu najslavniju ulogu u filmu "Boja purpura" koja joj je 1986. donijela nominaciju za Oscara za najbolju sporednu ulogu.

image

Proslavljena glumica Meryl Streep joj je dobra prijateljica

MICHAEL TRAN AFP

Premda se povukla s malih ekrana i posvetila upravljanju svog medijskog carstva, njezin utjecaj je još uvijek izniman. A posljednji intervju koji je odradila pred kamerama bio je paralelni intervju sa supružnicima Meghan Markle i princom Harryjem, u kojem su oni objasnili svoju odluku o preseljenju u Sjedinjene Države, najvažnijem koraku koji je pokidao njihove veze s kraljevskom obitelji i Buckinghamskom palačom, a čije se posljedice vuku i danas.

Oprah Winfrey rođena je 29. siječnja 1954. godine kao izvanbračno dijete nezaposlene tinejdžerice Vernite Lee koja joj je odabrala biblijsko ime Orpah. Svi su ga međutim krivo izgovarali, pa se na kraju i sama počela predstavljati kao Oprah. Prvih šest godina provela je na bakinoj farmi bez vodovoda i kanalizacije, gdje se voda crpila iz bunara, a kad je krenula u školu baka Hattie Mae ju je poslala k majci, koja se u međuvremenu udala, te po cijele dane provodila na poslu - radila je kao sluškinja.

image

Samo neka šljašti: Oprah Winfrey zablistala je u haljini modnog brenda Dolce & Gabbana

MICHAEL TRAN AFP

Više sreće nije imala ni kad je brigu o njoj preuzeo otac Vernon Winfrey, bivši rudar koji radio kao brijač, koji je za razliku od njezine majke mogao isfinancirati njezino školovanje. No, život s njim pretvorio se u pakao, jer ju je kao maloljetnicu u očevoj kući godinama seksualno zlostavljao i iskorištavao očev brat. Iskustvo vlastite muke i nevolje kasnije je iskoristila da pomogne drugima, pogotovo ženama koje su prolazile slične strahote u svom odrastanju.

A svoje komunikacijske i voditeljske vještine nakon emisija na lokalnom radiju, pokazala je i na malim ekranima, gdje je 1980. dobila svoju prvu emisiju "People Are Talking". Svojom neposrednošću, srdačnošću i empatijom osvajala je sugovornike, te 8. rujna 1986. debitirala u vlastitom talk showu "Oprah Winfrey Show". Ostalo je legenda.

image

Oprah Winfrey s najbližom prijateljicom, televizijskom kolegicom i svojom vršnjakinjom Gayle King

MICHAEL TRAN AFP

Njezin intervju s Michaelom Jacksonom 1993. bio je četvrta najgledanija emisija u povijesti američke televizije, a jedini koji su se pobunili protiv tretmana u njezinom showu bili su reperi poput Ludacrisa, 50 Centa i Ice Cubea, kojima je spočitavala mizoginiju i marginalizaciju žena u tekstovima pjesama.

Osim s reperima ratovala je i s kilogramima, što nikad nije skrivala, pa je tako svima objavila da je dodirnula dno kad je njezina kućna vaga prvi put pokazala da je prešla težinu od stotinu kilograma. Nikakve dijete nisu joj pomogle, sve dok nije pronašla program koji je fokusiran na promjenu kompletnog stila života, a ne samo prehrane. Zahvaljujući njemu u 15 mjeseci skinula je više od 20 kilograma, te u razgovoru za "Weight Watchers" istaknula da je u tome uspjela jer se nije osjećala kao da je u nekom specijalnom režimu koji mora donijeti brze rezultate. A velika podrška u tom nastojanju bio joj je životni partner i zaručnik, publicist Stedman Graham, s kojim je u vezi već 37 godina.

image

Oprah Winfrey i glumica Danielle Brooks

FRAZER HARRISON GETTY IMAGES VIA AFP
Linker
22. travanj 2024 01:01