Michael Keaton

 MARCO BERTORELLO AFP
Uoči 73. rođendana

Veliki povratak holivudskog glumca: Zbog karijere je mijenjao prezime, a sada se vraća ulozi koja ga je proslavila

Američkog glumca Michaela Keatona gledat ćemo u nastavku "Bubimira" koji u hrvatska kina stiže 5. rujna.

Američkog glumca Michaela Keatona gledat ćemo u nastavku "Bubimira" koji u hrvatska kina stiže 5. rujna.

Prošlo je pola stoljeća od prve uloge proslavljenog Michaela Keatona, u danas već odavno zaboravljenom televizijskom serijalu, no zato je legendarni američki glumac za svoj 73. rođendan dobio specijalni dar od svog omiljenog redatelja Tima Burtona.

Njihova ljubav je obostrana, pa je kultni redatelj najotkačenijih i najšašavijih holivudskih crnih komedija Michaelu Keatonu ponovno dao glavnu ulogu Beetlejuicea u filmu "Bubimir Bubimir", koji u svjetsku kinodistribuciju (pa tako i u hrvatska kina) stiže 5. rujna. Svega tjedan dana nakon njegove superuspješne svjetske premijere na 81. venecijanskoj Mostri i dan nakon Keatonovog 73. rođendana.

image

Glumac Michael Keaton i redatelj Tim Burton stižu na venecijanski Lido

MARCO BERTORELLO AFP

Riječ je o nastavku slavne horor komedije "Bubimir" iz 1988. koja je u kinima doživjela nevjerojatan uspjeh i zaradu, te postala deseti film po zaradi u američkim kinima te godine, a pridonijela je i uzletu platforme Netflix, koja je preuzela njegovu distribuciju na DVD-u. Od njegovog nastavka 36 godina kasnije očekuje se još i mnogo više, pa je američki studio Warner Bros. objavio da samo od prvog vikenda u kinima očekuje prihod od 65 do 80 milijuna dolara, a redatelj Tim Burton objavio je kako će drugi nastavak ujedno biti i posljednji njegov uradak na tu temu.

image

Ekipa filma "Bubimir Bubimir": Willem Dafoe, Monica Bellucci, Justin Theroux, Catherine O’Hara, Winona Ryder, Tim Burton, Michael Keaton i Jenna Ortega

ALBERTO PIZZOLI AFP

U njemu je okupio glumačku ekipu snova koja uz Michaela Keatona uključuje Winonu Ryder, Catherine O’Hara, Jennu Ortega, Monicu Bellucci, Justina Therouxa i Willema Dafoea, a glavni glumac je u Veneciji izjavio kako mu je uloga Bubimira najdraža i najvažnija u karijeri.

image

Prije nego što se proslavio ulogama Batmana i Bubimira bio je komičarska zvijezda: Michael keaton u komediji "Gospodin Mama" iz 1983.

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

To i ne čudi, jer je Michael Keaton zbog nje dobio i uloge čovjeka šišmiša u u hit filmovima "Batman" iz 1989., te njegovom nastavku "Batman se vraća" 1992., a ulogu u trećem nastavku "Batman i Robin" pod palicom Joela Schumachera odbio je, jer - kako je izjavio - nije pronašao zajednički jezik s redateljem, jer je fokus priče stavljen na Brucea Waynea. I tako je u ulogu Batmana umjesto Michaela Keatona uskočio - George Clooney. A Keaton je - sve do genijalne uloge "Birdmana" 2014. - uz par iznimki nastavio ondje gdje je stao prije Bubimira - tavoreći po osrednjim holivudskim ostvarenjima, trateći svoj komičarski i dramski potencijal.

image

Zvijezde Tim Burtonovog "Batmana": Jack Nicholson u ulozi Jockera i Michael Keaton kao Batman

MOVIESTORE/SHUTTERSTOCK

Rođen je 5. rujna 1951. kao najmlađe dijete u obitelji geodeta Georgea A. Douglasa i Leone Elizabeth Douglas koja je svoj život posvetila kući i odgoju sedmero djece. A kad se početkom sedamdesetih posvetio glumi morao je promijeniti prezime jer je na sceni svoje mjesto već zauzeo prvi i jedini Michael Douglas, njegov imenjak i prezimenjak, koji je uz to bio i sin legendarnog Kirka Douglasa.

image

Nakon razvoda početkom devedesetih prohodao je sa zvijezdom "Prijatelja", glumicom Courtney Cox

PHOTO BY MICHAEL FERGUSON/PHOTOLINK/MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK PHOTO BY MICHAEL FERGUSON/PHOTOLINK/MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Stoga je Michael Douglas za svoj umjetnički pseudonim uzeo prezime Keaton, a početkom osamdesetih vjenčao se s devet godina mlađom kolegicom Caroline McWilliams koju je upoznao na setu i s njom dobio danas 41-godišnjeg sina Seana Douglasa. Na vrhuncu slave, nakon razvoda, pet godina bio je u vezi s glumicom Courtney Cox, zvijezdom sitcoma "Prijatelji", a posljednjih uloga posvetio se ulozi djeda 7-godišnjeg unuka Rivera i 4-godišnjoj unuci Maggie.

image

Michael Keaton sa suprugom Caroline McWilliams 1984. u Los Angelesu

BEI/SHUTTERSTOCK

"Lud sam za njima, ne postoji ništa pametnije i bolje što bih u svojim godinama mogao raditi nego da provodim što više vremena s njima. A najviše im volim pokazivati svoje fotografije iz mladih dana, jer River i Maggie ne vjeruju da sam taj čovjek na slici ja - jer taj striček ima kosu, a deda im je ćelav", nasmijao je Michael Keaton publiku američkog televizijskog showa "The Tonight Show" i voditelja Jimmyja Fallona.

image

Posljednjih deset godina u vezi je s psihoterapeutkinjom Marni Turner

ROCHELLE BRODIN/SHUTTERSTOCK

Bez imalo ustezanja tada je priznao da nikad ne bi dospio na holivudsku A listu da nije na prvu kliknuo s genijalnim redateljem Timom Burtonom, te da bi o osobnom bogatstvu čija se vrijednost procjenjuje na 60 milijuna dolara mogao samo sanjati. No, ništa mu zbog toga ne bi falilo, nastavio je u svom stilu Michael Keaton, koji je pozornost svjetske javnosti privukao i na otkrivanju zvijezde sa svojim imenom na holivudskoj Stazi slavnih u Los Angelesu. Tada je održao emotivan govor i okupljenima predstavio svog - najboljeg prijatelja.

image

Michael Keaton sa sinom Seanom Douglasom u Londonu 2016.

SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

“Moj najbolji prijatelj je ljubazan, inteligentan, zabavan, talentiran, pažljiv, promišljen, a Sean Douglas je slučajno i moj sin. Volim te svim srcem, prijatelju”, izjavio je Michael Keaton, koji je posljednjih deset godina u vezi s 51-godišnjom psihoterapeutkinjom Marni Turner.

A Sean Douglas je svoju karijeru ostvario u diskografskoj industriji, kao tekstopisac i producent, a uz ostale surađivao je s Demi Lovato, Nickom Jonasom, Chrisom Brownom, Madonnom, Andyjem Grammerom, Selenom Gomez... i brojnim drugima. Nagradu Grammy osvojio je za Lizzinu pjesmu “Cuz I Love You”, a njegov najveći hit je pjesma Demi Lovato “Heart Attack”.

image

Michael Keaton proslavio se ulogama Batmana i Bubimira

ALBERTO PIZZOLI AFP
Linker
14. rujan 2024 11:13