Oprah Winfrey

 NORTH-SUNSET/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA NORTH-SUNSET/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA
Za ili protiv?

Ozempic efekt: Oprah izgleda sjajno u tajicama, ali poručuje kako "čudotvorni" lijek nije zaslužan za svaki izgubljeni kilogram

Otkrila je da je koristila lijek za suzbijanje apetita o kojem su medicinska istraživanja nagovijestila da bi mogao smanjiti rizik za neke vrste karcinoma, ali koji ima i nuspojava.

Otkrila je da je koristila lijek za suzbijanje apetita o kojem su medicinska istraživanja nagovijestila da bi mogao smanjiti rizik za neke vrste karcinoma, ali koji ima i nuspojava.

Prednosti i mane mršavljenja uz Ozempic ili Wegovy, lijekove protiv pretilosti kod osoba s dijabetesom tipa 2, Oprah Winfrey obradila je u nedavno prikazanom specijalu u "An Oprah Special: Shame, Blame and the Weight Loss Revolution". Bio je gledan i medijski popraćen, međutim, tek je njezina najnovija fotografija jasno pokazala što spomenuti lijekovi, koji se još nazivaju kraticom GLP-1, mogu postići i zato se poput požara širi društvenim mrežama. Snimljena je u Santa Barbari, pojavljuje u zavidnoj tjelesnoj formi, ponosno nosi tajice! Jedna od najmoćnijih žena u zabavljačkoj industriji očigledno uživa u svom "novom" tijelu kakvo dugo nije imala.

image

Oprah Winfrey poslije višegodišnje borbe s viškom kilograma, osjetno je mršavija i dobro izgleda u tajicama

NORTH-SUNSET/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Sjajno izgleda u tajicama u svjetlozelenoj nijansi, ležernoj majici dugih rukava koja otkriva njen istesani struk, a uparila ih je s bordo adidas Ultraboost tenisicama iz Beyoncéine kolekcije Ivy Park, piše Daily Mail. Fotografirana je s prijateljicom Marijom Shriver, bivšom suprugom Arnolda Schwarzeneggera nedaleko od teretane u kojoj obje redovito vježbaju. Poruka je očita: treba raditi na sebi i vježbati jer Ozempic ne rješava sve sam.

U ovo, za sada djelotvorno mršavljenje, Oprah Winfrey upustila uz pomoć lijekova. Izgubila je preko 20 kilograma, nekoliko puta je istaknula da je njezino (posljednje) mršavljenje naporan i dugotrajan proces i ne ovisi samo o "čudotvornim injekcijama".

No, njena odluka da mršavi uz pomoć Ozempica, izazvala je negodovanje diljem svijeta iako je pošteno priznala što je učinila (za razliku od mnogih koji nisu) i okončala suradnju s tvrtkom WeightWatchers, koja nudi usluge mršavljenja i održavanja željene težine kroz sveobuhvatni program prehrane, vježbanja i podrške tijekom cijelog procesa.

Budući da "potpomognuto" mršavljenje ima napretek pristalica i oponenata, Oprah svoju odluku, zbog koje je prošle godine prozivana zbog "licemjerja", brani argumentom da je pretilost ozbiljan zdravstven problem. Nerijetko se ne može riješiti dijetom, vježbanjem i čeličnom voljom. Štošta se tu događa na metaboličkoj razini, a lijekovi poput Ozempica ciljaju baš u tu metu. Jednostavno rečeno, kad se ubrizga u tijelo, lijek djeluje poput prirodnog hormona GLP-1 koji se oslobađa u crijevima nakon obroka i potiče iste procese u tijelu koje osjećamo kad smo siti. Smanjuje apetit jer imamo manju potrebu za hranom i stabilizira razinu glukoze u krvi. Osim toga, podaci medicinskog istraživanja tima Sveučilišta Case Western Reserve u Ohiju pokazuju da osobe s dijabetesom tipa 2 koje su uzimale lijekove GLP-1 zbog liječenja dijabetesa, povezane su sa značajno manjim rizikom nekih karcinoma povezanih s pretilošću, navodi Daily Mail.

Oni koji su uzimali inzulin imali su veću vjerojatnost da bi im mogao biti dijagnosticiran rak gušterače, debelog crijeva ili žučnog mjehura. Istraživanje je od 2005. i 2018. pratilo dokumentaciju oko 1,6 milijuna pacijenata s dijabetesom tipa 2, zabilježili su najveće smanjenje rizika za rak žučnog mjehura: radi se o 65 posto manjim šansama za tu bolest. Slijedi rak gušterače (59 posto), rak jajnika (48 posto) i kolorektalni karcinom (46 posto), navodi se u rezultatima objavljenim u medicinskom mjesečniku JAMA Network Open. Međutim, rezultati za rak štitnjače, nisu dobri: lijekovi koji poput Ozempica i Wegovyja djeluju tako da oponašaju hormone, mogli bi povećati rizik od medularnog raka štitnjače.

image

Sharon Osbourne na premijeri filma
‘The Bikeriders‘ u lipnju ove godine

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Naravno, postoje i nuspojave. Osim ispijenog "Ozempic" lica (primjer je Sharon Osbourne), lijek može prouzročiti bolove u trbuhu ili ozbiljnje probleme poput dijabetičke retinopatije (sljepoće). Mogli bi se pojaviti problemi s bubrezima, žučni kamenci, pankreatitis, pojačana alergijska reakcija i hipoglikemija, piše portal Healthline.

Ukratko, istraživanja djelovanja lijekova GLP-1 tek su počela, mnogo je "„bijelih mjesta" na "zemljovidu" o nuspojavama popularnih lijekova za mršavljenje, osmišljenih kako bi, ponajprije, liječili dijabetes. I zato im, bez obzira na sjajan izgled Oprah Winfrey u tajicama, treba pristupati uz smjernice liječnika. Tim morem u kojem nas vitke sirene mame da posegnemo za "čudesnim lijekom", treba se kretati vrlo oprezno...

Linker
12. rujan 2024 13:04