kreativka

Talentirana djevojka! Marta Dolenčić plete maske od konca i vune, izrađuje makete i peče kolače

Iako je odrasla u kazalištu, prva ljubav joj je crtanje i prava je kreativka koja se u kazalištu vidi samo kao scenografkinja i kostimografkinja.

Da jabuka ne pada daleko od stabla primjer je mlada kreativka Marta Dolenčić (21), kći redatelja Kreše Dolenčića i dramaturginje Ane Tonković Dolenčić. Ova studentica druge godine grafike na Akademiji likovnih umjetnosti, 22. travnja u Laubi je otvorila izložbu maketa kroz koje je izrazila neke svoje fobije i strahove pod nazivom 'Ima nas puno unutra' u sklopu Laubinog projekta 'Šalji dalje'.

- Svijet je dinamičan i glasan, a Martin unutarnji svijet je brz i zasićen. Suodnos bogatog unutarnjeg svijeta i dinamične svakodnevnice glavna je problematika ove izložbe te umjetnica kroz radove predstavlja svoj unutarnji nemir gledan očima djeteta koje ružno sanja. Uobičajene situacije potiču u nama nezaustavljivu bujicu misli tijekom koje osvješćujemo ranjivost i tjelesnost - napisano je u opisu izložbe, a umjesto svoje fotografije uz najavu izložbe, mlada umjetnica priložila je svoj autoportret koji je isplela od konca i vuna.

image
Privatni album

Pletenje je Marti postalo hobi u u vrijeme prvog lockdowna prije godinu dana, a sve o tom starinskom zanatu naučila je preko internetskih tutorijala.

Prvo je plela kape pa kaputiće, čak i grudnjake, a onda je izradila svoj autoportret. A upravo on je bio inspiracija mladoj redateljici Rajni Racz koja ju je pozvala da isplete maske za glumce u njezinoj diplomskoj predstavi 'Mačuš i Čavalica' koja je 5. svibnja imala premijeru u Teatru &TD.

image
Privatni album

- S Rajnom sam prijateljica od srednjoškolskih dana i kada je vidjela moj autoportret samo mi je rekla - Odlčno, imaš tri tjedna da mi ispleteš maske za 12 glumaca. To mi se činilo nemogućim, no dobila sam koronu pa sam imala vremena, a u pletenju mi je pomogla i Maja Perak moja prijateljica s klase kako bi sve stigli na vrijeme - kaže svestrana Marta koja bi se voljela baviti kostimografijom i scenografijom, profesijama koje osjeća bliskim jer je uz roditelje odrasla u kazalištu i ti segmenti predstave uvijek su joj se činili jako zanimljivim i kreativnim. Kaže kako ionako ne vidi umjetnost kao nešto statično što visi na zidu ili stoji na polici, već bi voljela svoje makete, kipove i slike vidjeti u interakciji s ljudima i prostorom. A među razne kreativne stvari što voli izrađivati rukama spadaju i - kolači.

image
Privatni album

- Kuhati sam naučila uz mamu još prije šest, sedam godina, ali moj interes su kolači. Nekada je mama za rođendane i blagdane radila dvije vrste kolača ili torti, a danas ih zajedno napravimo trideset. Što su kompliciraniji to mi je draže. Naime, izrada kolača po svojoj preciznosti i disciplini kod izrade podsjeća me na grafiku odnosno litografiju kojom se trenutno bavim. Sve mora biti u miligram točno i ta koncentracija me na neki način relaksira – govori simpatična Marta koja ima mlađu braću Đuru i Nikolu, pa povoda za pečenje kolača ima prilično često.

image
Privatni album
Linker
15. travanj 2024 22:14