GODINA ZA PAMĆENJE

Krešo Dolenčić: ‘U našu obitelj je stigla nova beba, svima nam je to najveća radost!‘

Zagrebački redatelj u kazalištu Komedija postavlja svoj 120. naslov Shakespeareov komad ‘Mnogo vike nizašto‘.

Svoju jubilarnu 120. kazališnu premijeru jedan od najzaposlenijih hrvatskih redatelja Krešimir Dolenčić proslavit će 17. studenog u društvu supruge Ane Tonković Dolenčić, dramaturginje predstave, glumaca Dajana Čuljak, Fabijana Pavla Medvešeka, Ognjena Milovanovića i Ivone Kundert koji predvode kompletan Komedijin ansambl u Shakespeareovom komadu "Mnogo vike nizašto", čija je premijera 17. studenog.

image

Krešo Dolenčić

INES NOVKOVIC

Koja vam je ovo predstava sa suprugom Anom?

To nam je 29. predstava koju radimo zajedno, a sigurno će ih biti još - neki naslovi su već u pripremi. Prva nam je bila "Mandragola" na Splitskom ljetu 2003., tad smo već bili četiri godine u braku.

Po čemu je "Mnogo vike nizašto" posebna?

Popularnost ovog teksta počiva na lepršavosti zapleta, blagoj iščašenosti karaktera, dražesnoj nedosljednosti i sretnom svršetku, koji ispod lakih nota zabavne partiture miriše na mrak, manipulaciju, cinizam i ironiju. Taj tekst spada među najizvođenije i najomiljenije Shakespeareove komade na svijetu, a u Hrvatskoj je postavljen jedino u kajkavskom prijevodu u varaždinskom HNK pod nazivom "Puno larme, a za niš". Mi ga, pak, donosimo u prijevodu Andyja Jelčića.

image

Krešo Dolenčić u Komediji postavlja svoju 120. predstavu

INES NOVKOVIC

Zašto se kod nas ne igra?

Predstava je zahtjevna i traži odličan veliki ansambl, ali to vjerojatno nije glavni razlog. Mi smo očito više skloniji teškim dramama nego komediji, pa tako i Shakespeareovim.

Koliko traje predstava?

Mogla bi trajati četiri sata, pa i više, ali smo Ana i ja majstori tajminga i štrihanja, pa smo je sveli na dva sata uz jednu stanku. U predstavi se inače pleše i pjeva, a to su originalni Shakespeareovi songovi koji su upisani u tekst.

image

Krešo Dolenčić s glumcima Filipom Juričićem i Davorom Svedružićem na probi predstave ‘Mnogo vike nizašto‘

INES NOVKOVIC

Kako ste vi i supruga doma podijelili uloge?

To je već dugogodišnja rutina, pa sve ide samo po sebi. Dvoje djece nam je odraslo: Đuro studira psihologiju u Nizozemskoj, a Marta je četvrta godina Likovne akademije, dok je najmlađi Nikola sedmaš. Inače doma svi radimo sve, a odluke tko će se čega konkretno prihvatiti donosimo iz dana u dan, ovisno o obvezama i rasporedu.

Kako ste 31. kolovoza proslavili 60. rođendan?

Vrlo skromno s obitelji. Ne držim previše do rođendanskih proslava, pa ni obljetničkih, jer tu naviku nikad nisam stekao. Potkraj kolovoza obično nikog živog nema i nije bilo u Zagrebu, pa nisam imao s kim slaviti.

image

Krešo Dolenčić i Ana Tonković Dolenčić s djecom Martom, Đurom i NIkolom

ARHIVA GLORIJE

Osjećate li krizu srednjih godina, kako se očituje?

Potrajalo bi da se počnem žaliti pa je bolje da šutim. Ali još uvijek se na biciklu mogu uzverati na svoje brdo, pa se zapravo nemam ni pravo žaliti.

Po čemu ćete privatno pamtiti ovu godini?

Po novoj bebi u obitelji, što nam je svima najveća radost. Prije desetak dana šogorica Marija, Anina sestra, rodila je dječaka pa smo Ana i ja dobili nećaka kojem roditelji tek trebaju odabrati ime.

Linker
01. travanj 2024 07:37