PREMIJERA U TREŠNJI

Kći Ane Tonković i Kreše Dolenčića, Marta debitira u dječjoj božićnoj predstavi

Studentica primjenjene grafike iz Zagreba potpisala je svoju prvu samostalnu scenografiju u predstavi kazališta Trešnja "Čudesna radionica djeda Mraza" za koju je tekst i songove napisala njezina majka.

U "Čudesnoj radionici Djeda Mraza", predstavi koja će ovih blagdana uveseljavati djecu i roditelje u zagrebačkom kazalištu Trešnja, posjetitelji će uživati u toploj priči o ponovno pronađenom prijateljstvu. Premijera je zakazana za 1. prosinca, nastala je prema tekstu Ane Tonković, songove je uglazbio Matej Meštrović, igra se u dvije podjele, a režiju potpisuje Kristina Grubiša.

"U našem fokusu su zaboravljene vrijednosti Božića, koje se u današnjem konzumerizmu često gube te zato gledatelje podsjećamo da poanta darivanja nije u poklonima, nego u zajedništvu i iskrenom činu dijeljenja s članovima obitelji i prijateljima", kaže Kristina Grubiša.

U predstavi glume Matija Čigir/Kruno Bakota, Paško Vukasović/Jure Radnić, Radovan Ruždjak/Krunoslav Klabučar, Hrvoje Barišić/Tvrtko Jurić, te Vanda Vujanić Šušnjar/Daria Knez Rukavina, a u njoj svoju prvu samostalnu scenografiju potpisuje 23-godišnja Marta Dolenčić, kći autorice teksta Ane Tonković, te opernog i kazališnog redatelja Krešimira Dolenčića.

image

Marta Dolenčić s majkom Anom Tonković

DARKO TOMAS CROPIX

"Tri godine sam bila asistetntica scenografije u raznim studentskim produkcijama i projektima, a redateljicu Kristinu Grubiša upoznala sam u radu na operi-basni Igora Kuljerića "Animal Farm" koja je preklani postavljena u Lisinskom. U njezinoj produkciji sudjelovali su studenti tri zagrebačke akademije i Tekstilno-tehnološkog fakulteta, a povezali su nas stres i adrenalin. Postale smo frendice i otada super funckioniramo kao tim", govori 23-godišnja Marta Dolenčić, koja je završila preddiplomski studij primjenjene grafike na Likovnoj akademiji.

image

Redateljica Kristrina Grubiša

DARKO TOMAS CROPIX

"Imam puno sreće što kao scenografkinja debitiram u božićnoj predstavi, pa sam imala priliku raspištoljiti se s ukrasima. Za mene je to bio veliki izazov, ali i veliko veselje", govori Marta Dolenčić koja svoju profesionalnu budućnost, kako sada stvari stoje, vidi u kazalištu. Trenutačno je na slobodnoj godini, a iduće godine planira upisati studij scenografije na nekom od inozemnih sveučilišta. "Posao scenografa uključuje brigu o svemu - od najsitnijih rekvizita do velikih paravana, a usko je vezan uz likovnost, što je za mene - dobitna kombinacija", kaže Marta Dolenčić

image

Glumačka ekipa predstave "Čudesna radionica Djeda Mraza": Hrvoje Barišić, Vanda Vujanić Šušnjar, Matija Čigir, Paško Vukasović i Radovan Ruždjak

DARKO TOMAS CROPIX

"Nema ništa ljepše za roditelja nego kad djeca odrastu u zdrave i samostalne osobe. Iako smo izgradili blizak i prisan odnos, sebi govorim da ću znati kakva sam bila majka tek kad postanem baka i vidim kako će se moja djeca ponašati prema svojoj djeci. Marta želi iduće godine na studij u inozemstvo, Đuro studira psihologiju u Nizozemskoj, te se paralelno bavi i break danceom, a Nikola je učenik osmog razreda", kaže Ana Tonković, dramaturginja u Zagrebačkom kazalištu lutaka, koja je za adaptaciju libreta "Ero s onoga svijeta" u ZKL-u ove godina dobila strukovnu nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

"Djeca su najzahvalnija i najzahtjevnija publika, presretna sam što sam svaki dan okružena njihovom energijom", kaže Ana Tonković.

Linker
14. travanj 2024 01:39