NOVA TV
život nakon showa

Gdje su pobjednici MasterChefa? Šime se vratio u školu, Nikola na Tajland, a Iva se bavi dizajnom

Nedavno je završila još jedna sezona popularne kulinarske emisije Nove TV, a mi smo se prisjetili dosadašnjih pobjednika i istražili što danas rade.

Nedavno je završila još jedna sezona popularne kulinarske emisije Nove TV, a mi smo se prisjetili dosadašnjih pobjednika i istražili što danas rade.

Hrvatska se još 2011. godine upoznala sa svjetski poznatom kulinarskom emisijom MasterChef, a prvu sezonu hrvatske verzije ovog popularnog showa iz Velike Britanije gledali su gotovo svi. Od tada pa sve do 2023. godine imali smo priliku tijekom šest sezona gledati amaterske kuhare kako se bore za prestižnu titulu MasterChefa i novčanu nagradu. Bilo je tu različitih pojedinaca, i mlađih i starijih, iz raznih krajeva Hrvatske i različitih zanimanja, a svi su dijelili jednu stvar - strast prema kuhanju. U prvoj sezoni o sudbini kuhara odlučivao je stručni žiri koji su činili Tomislav Gretić, Mate Janković i Radovan Marčić. Žiri se tijekom godina mijenjao, tako da su se od 2021. godine na mjestu spomenutih majstora našli poznati chefovi Melkior Bašić, Damir Tomljanović i Stjepan Vukadin. Prije dvanaest godina prvi je hrvatski MasterChef postao Šime Sušić koji je oduševio žiri svojim ribljim specijalitetima, a nakon njega su titulu osvojili Nikola Lesar, Iva Pehar, Ivan Temšić, Maja Šabić, dok je pobjedu ove godine odnio 19-godišnji Luka Veić. Istražili smo gdje su dosadašnji pobjednici danas i jesu li nastavili kulinarsku karijeru.

Šime Sušić

U MasterChef ga je prijavila prijateljica, a sam je nekoliko puta izjavio da se ne vidi u kulinarskim vodama i da je u showu bilo puno boljih kandidata od njega. Unatoč skromnosti koju je pokazao ovaj Zagrepčanin dalmatinskih korijena, njegova poširana riba sa šparogama, aromatiziranim inćunima i čilijem jelo je koje je oduševilo žiri i dovelo ga na kraju do pobjede. Međutim, premda su mnogi očekivali da će završiti u nekom od poznatih hrvatskih restorana, Šime je ipak ostao vjeran svojoj prvoj ljubavi - geografiji. Radi kao profesor u zagrebačkoj srednjoj školi, a svoju ljubav prema kuhanju prenosi učenicima.

‘‘Imam izborni predmet koji se zove geografija hrane koja je zapravo dosta zanimljiva učenicima. Primjerice svi mi pijemo kavu, međutim kava nije iz Hrvatske, znači tu se može potegnuti crta, znači ona potječe iz Afrike, najviše se uzgaja u Južnoj Americi‘‘, objasnio je 2021. godine za IN Magazin. Osim što je osmislio novi izborni predmet, također je pomogao svom bivšem profesoru i današnjem kolegi Damiru Jelenskom u osmišljavanju vodiča kroz zdravu i izbalansiranu prehranu koji nosi naziv "Alka 75 - kuharica u ravnoteži".

image

Šime je ipak ostao vjeran svojoj prvoj ljubavi - geografiji

MARKO TODOROV/CROPIX CROPIX

Nikola Lesar

Sudjelovanje u popularnom kulinarskom showu otvorilo je mnoga vrata i Nikoli Lesaru, a on je svaku priliku objeručke prihvatio. Naime, ovaj Čakovčanin pridružio se na godinu dana Dini Galvagnu, članu žirija u drugoj i trećoj sezoni showa, u njegovom tada novootvorenom restoranu "Peta četvrtina". Nakon toga, Nikola se zaputio u Aziju - prošao je Vijetnam, Kambodžu, Nepal, Tajland, Kinu, Indiju te se naposljetku vratio na Tajland i upisao kulinarsku akademiju LeCordon Bleu Bangkok. Tamo se dvaput okušao u još jednom kulinarskom showu koji nosi naziv "Iron Chef Thailand", te na kraju otvorio čak dva restorana, "Rustic Eatery & Bar" i "Issara", na otoku Phuket.

Iva Pehar

Prva žena s titulom Masterchefa osvojila je žiri svojim zanimljivim i maštovitim receptima, a jednom je prilikom izjavila da se u show prijavila "samo zato što joj je bilo dosadno i tek na nagovor prijatelja". No, iako joj je MasterChef otvorio vrata svjetskih kuhinja, među kojima su kuhinje u Dubaiju, Dohi i Meksiku, naposljetku je ipak odlučila pronaći posao u struci.

‘‘Ja sam nekako ostala vjerna svojoj prvoj ljubavi, mada mi je kulinarstvo i dalje velika ljubav i nastavila sam i proučavati i kuhati, još uvijek odrađujem projekte, razne radionice i svašta, ali prvenstveno se bavim dizajnom, uređenjem interijera i to obožavam‘‘, rekla je 2021. godine za IN Magazin, u kojem je također jedno vrijeme i kuhala.

Ivan Temšić

Nakon što je 2021. godine osvojio titulu MasterChefa, Ivanu Temšiću potpuno se promijenio život. Odmah nakon pobjede postao je chef u hotelu nadomak Trogira, a danas ima čak dva restorana u Splitu - "eVala 1903" i "eVala Rustica".
"Zato što sam dovoljno ambiciozan, lud i glup da se upustim u otvaranje dva restorana. Školovanje, učenje, greške, dan za danom, godinu za godinom, i dalje nisan kuhar, ali trudim se jednog dana biti... Velika dva pothvata, puno energije, života, lijepih ljudi, lijepih priča, a tek smo krenuli...", napisao je na Instagramu Ivan i objasnio da se u oba restorana poslužuju autohtone delicije kojima je dao "dašak sebe".

image

Ivan Temšić je nakon pobjede postao chef u hotelu nadomak Trogira, a danas ima čak dva restorana u Splitu - "eVala 1903" i "eVala Rustica"

SASA BURIC/CROPIX CROPIX

Maja Šabić

Prošlogodišnju prvakinju Maju Šabić pojavila se i ove godine u showu kako bi pomogla ovogodišnjim kandidatima u jednom od izazova. U posljednjoj emisiji odlučila je odati počast svom kraju i pripremiti jelo s "istarskom pričom", što ju je naposljetku dovelo do pobjede. Simpatična je Puležanka tijekom showa oduševila tradicionalnim jelima, pogotovo slasticama, a najavila je da će nagradu uložiti u biznis o kojem je prije mogla samo sanjati. Jednom je prilikom ispričala da se zbog gubitka majke u ranoj dobi pridružila tati u kuhinji i tako razvila ljubav prema kuhanju. Ljetos je sudjelovala na Food Truck Festivalu u svom rodnom gradu, a na Instagramu redovito dijeli fotografije svojih slastica koje izgledaju "za prste polizati".

image

Simpatična je Puležanka tijekom showa oduševila tradicionalnim jelima

DANIJEL BARTOLIC CROPIX
Linker
26. travanj 2024 00:31