ZA MAŠTOVITI RUČAK

Slatko i slano: Pobjednica ‘MasterChefa‘ podijelila je s nama dva recepta

Pobjednica ‘MasterChefa’ Maja Šabić svakodnevno smišlja maštovite ručkove kako bi njeni izbirljivi tinejdžeri raznovrsno jeli, no najviše uživa pripremajući - deserte.

Za razliku od većine natjecatelja, pobjednica “MasterChefa” Maja Šabić (38) lako se nosila sa svim primjedbama i zahtjevima članova žirija tog kulinarskog TV showa. Naime, njezini sinovi Ivano (15) i Roko (13) odmalena točno znaju što žele i vole jesti pa se u njihovom domu u Puli uglavnom “vrte” ista jela, a ni nakon majčine pobjede nisu baš poželjeli da im spremi neko od jela koja je kuhala tijekom natjecanja. Tako je Maja, navikla na uputstva sinova, bez problema slijedila i ona žirija.

"Moja dva izbirljiva tinejdžera nisu baš za boje i nepoznate okuse na tanjuru pa uvijek moram kamuflirati povrće, da se ne vidi. Nisu ni za neke velike promjene i kulinarske izazove, radije igraju na sigurno. Obožavaju piletinu, rižu i tjesteninu, to je neka baza uz koju se malo poigram s različitim gulašima i umacima", kaže Maja Šabić, koja prema kulinarstvu ima posve drukčiji stav - uvijek želi naučiti nešto novo, istraživati okuse, isprobati nešto što prije nije jela.

image
DANIJEL BARTOLIĆ/ CROPIX

Kuhati je počela još kao sedmogodišnja djevojčica kad je ostala bez mame pa si je nakon dolaska iz škole, isprva uz tatinu pomoć, znala spremiti jednostavna jela. S vremenom su jela postajala kompliciranija, a kako obožava morske delicije, bez problema bi se odrekla mesa u korist ribe i ostalih plodova mora.

"U Masterchefu mi je najveći izazov bio vegetarijanski tjedan jer do tada nisam bila upoznata s tom kuhinjom, baziranom na povrću i žitaricama. Naučila sam da se od svega nekoliko namirnica može napraviti dobro, ukusno i zdravo jelo, a kako u kuhinji volim eksperimentirati, to mi je bilo baš zanimljivo", otkriva Maja, dodajući da je, kad je riječ o odabiru jela, više “slani tip”. No, kad priprema jelo, više uživa u izradi deserata, jer je to jako opušta. Kako je završila ekonomsku školu, upisala je prekvalifikaciju za slastičarku jer želi otvoriti svoju slastičarnicu. Izazova se ne boji jer je, kaže, dobra stvar u kuhanju da se doslovno svaka situacija može izvući tako da jelo na kraju bude odlično. Uči se iz pogrešaka, a kad kuhate s drugima kao u “MasterChefu”, bitno je i upijati i dijeliti znanje, savjete i iskustva jer jedino se tako napreduje.

"Važni su ljubav prema kuhanju, maštovitost i, dakako, osnovno znanje pa mnogo istražujem, idem na tečajeve. Volim kuhati za prijatelje, pogotovo kad su neke posebne prigode. Uskoro pripremam večeru koja će, kao što su poželjeli, imati četiri slijeda. Kaže se da prvo “jedemo očima” pa uvijek pazim da hrana na tanjuru bude i ukusna i da lijepo izgleda. Ipak, svoju kreativnost najviše volim pokazivati kroz slastice pa sam se zato i opredijelila za taj novi posao. I sve izazove koje nosi", kaže Maja Šabić.

MALINE I ČOKOLADA

image
DANIJEL BARTOLIĆ/ CROPIX

SASTOJCI 100 g bjelanjaka, 100 g šećera, 100 g bijele čokolade, 60 g punomasnog mlijeka, 120 g slatkog vrhnja, 1 g želatine, 300 g malina, 3 g praha agar agar, meringa

PRIPREMA Bjelanjke i šećer istući u snijeg. Istisnuti na papir za pečenje. Pećnicu zagrijati na 90 stupnjeva. Sušiti meringu otprilike 60 minuta. Paziti da ne poprimi boju, da ostane bijela.

GEL OD MALINA Maline prokuhati s malo vode. Propasirati kroz fino sito da se dobije glatki pire. Prah agar agar pomiješati s malo vode i dodati u pire. Vratiti na vatru da se agar aktivira. Zagrijati do 80 stupnjeva. Maknuti s vatre i ohladiti. Kad se skroz ohladilo, izraditi u blenderu ili štapnim mikserom do konzistencije gela.

NAMELAKA OD BIJELE ČOKOLADE Otopiti čokoladu na pari. Namočiti želatinu s malo hladne vode da nabubri. Zagrijati mlijeko do vrenja. Maknuti s vatre i dodati želatinu. Promiješati da se želatina otopi pa umiješati otopljenu čokoladu dok smjesa ne postane jedinstvena. U smjesu dodati hladno slatko vrhnje i sve dobro emulgirati štapnim mikserom. Prekriti prozirnom folijom i staviti u hladnjak da odstoji preko noći. Razraditi lagano mikserom i poslužiti sa svježim malinama.

RIŽOTO OD CRVENOG RADIČA

image
DANIJEL BARTOLIĆ/ CROPIX

SASTOJCI 150 g carnaroli riže, 200 g crvenog radiča, 1 l povrtnog temeljca, 50 ml bijelog vina, 1 glavica ljutike, 1 režanj češnjaka, svježi peršin nasjeckan, 2 žlice maslinovog ulja, grana padano, sol, papar, maslac

PRIPREMA Ljutiku sitno nasjeckati, propirjati na malo maslinovog ulja. Dodati češnjak i radič narezan na trakice. Pirjati sve skupa 2 - 3 minute pa dodati rižu. Promiješati sve skupa da riža malo upije masnoću. Zagrijati povrtni temeljac za podlijevanje rižota. Dodati bijelo vino, smanjiti vatru i kuhati da vino ispari. Nastaviti podlijevati temeljcem, malo po malo, uz stalno miješanje. Pred kraj kuhanja dodati šaku naribanog grana padana. Promiješati. Posoliti i popapriti po želji. Dodati narezani peršin. Kad je riža kuhana, maknuti s vatre i dodati hladan maslac.

Linker
01. travanj 2024 11:05